Top 10: Filmul de dragoste, un rau necesar!

Top 10: Filmul de dragoste, un rau necesar!
Kudika
18 Februarie 2010

Unii oameni si-au dat seama ca viata e haotica si, ca urmare, contracareaza cu timbre, sau portelanuri, sau brelocuri-suvenir! Caci colectiile iti dau confortul ordinii acolo unde ea nu exista de fapt, iar colectionarul de filme poate chiar sa impinga mai departe ideea asta fantezista, mandrindu-se ca intelege insasi Viata, dupa ce diverse interpretari ale momentelor sau ale temelor ei majore i s-au perindat prin fata ochilor in sala de cinema.

Exista o tema cheie, dragostea, care nu isi face doar aparitia, ci, in filme ca si in viata, se incapataneaza sa dea totul peste cap, sa mute munti din loc si sa-si puna straie frumoase de basm, pretinzand ca realitatea – chimia feromonilor, componenta carnala, incompatibilitatea sau stramtoarea financiara etc. – nu o atinge. Filmele de dragoste, romantice sau pur si simplu “romance”-urile, ne iau ochii mai des decat am crede, dar iluzia amorului, la puterea a zecea cand apare intr-o pelicula, nu este decat CVASI-daunatoare pentru spectator. Am scormonit prin videoteca mea de colectionara cinefila, ca sa va explic de ce consider ca dragostea in filme este un rau necesar.

Realizat de Ioanina 

ESTE NECESARA – pentru ca empatizand cu personaje fictive, ajungi sa te purifici de propria drama. Proprietatile curative si catarhice ale artei sunt deja binecunoscute – in ceea ce-l priveste pe artist, dar si procesul de apreciere a artei poate avea un efect similar. Unele filme te forteaza sa confrunti o despartire urata (de un "Alfie" ne-am saturat toate la un moment dat in viata, nu?), sau o relatie inerta, golita de orice strop de dragoste – si resusesc asta punandu-te fata in fata cu oameni in care te recunosti sau cu situatii familiare pe care deja ajungi sa le vezi in alta lumina, o lumina mai clara. Din "Saving Silverman" noi, femeile, am avea de invatat cum sa nu calcam prietenii iubitului pe bataturi! Iar, adoptand un ton mai serios, filme ca "We Don't Live Here Anymore" sau "Closer" sunt retetele unor iubiri ratate ireparabil - deci, asa nu!

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri