Top 10 filme si podurile care le-au facut celebre

Top 10 filme si podurile care le-au facut celebre
Kudika
25 Februarie 2010

M-am gandit mai intai ca innoirea la care speram cu totii zilele astea – a naturii, nu a garderobei... nu neaparat – se cere omagiata cu un top-ten al filmelor despre viata vesnica. Gratie vampirilor scosi periodic de la naftalina de Hollywood, nici n-ar fi fost greu sa trec in revista cativa tineri si tinere fara batranete – insa, in timp ce scriam, cuvantul “moarte” tot isi vara coada printre randuri, pentru ca atacand un subiect atat de larg ca “fiinta”, oricat l-am extinde noi la infinit, ajungem mereu inapoi cu gandul la opusul lui, “nefiinta” fie si pentru a pune, mai categoric prin comparatie, punctul pe “i”-ul din vastitatea “vietii”.

Deci, sa lasam deoparte problema asta incarcata cu variabile prea triste pentru o zi si-asa prea cenusie, si sa va spun in loc de asta cate ceva despre... poduri pe ecran! De unde si pana unde poduri? In filme, ca in orice opera de arta, elementele de context, de decor sau din fundal au o semnificatie pentru intreg produsul artistic – in cazul nostru, cinematografic. Podurile marcheaza trecerea, de la o stare la alta, sau indecizia intre cele doua, sau depasirea unui obstacol – nu in ultimul rand frica de inaltimi! In orice caz, constructiile astea, asa interpretabile cum sunt ele, ma duc cu gandul la o schimbare, si ce alt pretext mai bun pentru a le dedica un colt de foaie decat schimbarea troienelor pe verde crud?

Realizat de Ioanina

“Vertigo” (1958), una dintre capodoperele asa-zisului “Maestru al suspansului” Alfred Hitchcock, are o scena cheie, memorabila, care marcheaza in acelasi timp tragicul record cu care se “mandreste” Podul Golden Gate din San Francisco – cei mai multi oameni care aleg sa-si puna capat vietii sarind de pe un pod, o fac de pe Golden Gate. Detectivul Scottie investigheaza, de la distanta, comportamentul ciudat al unei femei, pana ce aceasta se arunca de pe pod in Golful San Francisco. Atunci el se vede nevoit sa isi abandoneze rolul de observator, pentru a o salva de la inec – insa aceasta decizie constitie doar primul pas spre implicarea lui in viata, si eventuala moarte, a misterioasei Madeleine.


Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri