Top 10 filme si podurile care le-au facut celebre

Top 10 filme si podurile care le-au facut celebre
Kudika
25 Februarie 2010

M-am gandit mai intai ca innoirea la care speram cu totii zilele astea – a naturii, nu a garderobei... nu neaparat – se cere omagiata cu un top-ten al filmelor despre viata vesnica. Gratie vampirilor scosi periodic de la naftalina de Hollywood, nici n-ar fi fost greu sa trec in revista cativa tineri si tinere fara batranete – insa, in timp ce scriam, cuvantul “moarte” tot isi vara coada printre randuri, pentru ca atacand un subiect atat de larg ca “fiinta”, oricat l-am extinde noi la infinit, ajungem mereu inapoi cu gandul la opusul lui, “nefiinta” fie si pentru a pune, mai categoric prin comparatie, punctul pe “i”-ul din vastitatea “vietii”.

Deci, sa lasam deoparte problema asta incarcata cu variabile prea triste pentru o zi si-asa prea cenusie, si sa va spun in loc de asta cate ceva despre... poduri pe ecran! De unde si pana unde poduri? In filme, ca in orice opera de arta, elementele de context, de decor sau din fundal au o semnificatie pentru intreg produsul artistic – in cazul nostru, cinematografic. Podurile marcheaza trecerea, de la o stare la alta, sau indecizia intre cele doua, sau depasirea unui obstacol – nu in ultimul rand frica de inaltimi! In orice caz, constructiile astea, asa interpretabile cum sunt ele, ma duc cu gandul la o schimbare, si ce alt pretext mai bun pentru a le dedica un colt de foaie decat schimbarea troienelor pe verde crud?

Realizat de Ioanina

Cel mai fotogenic monument din New York, podul Brooklyn Bridge apare intr-un numar impresionant de SF-uri, numai pentru a fi distrus prin intermediul CGI-ului. Atractia demolarii unei... atractii turistice de talia Brooklyn Bridge-ului sta in insusi brand-ul lui, “patentat” de-a lungul unei longevive idile cu Hollywood-ul: alaturi de Empire State Building si Chrysler Building, podul evoca Big Apple-ul in mintile unei majoritati covarsitoare de oameni – de pe suprafata pamantului, nu doar din SUA. Evident, scenele in care apare un asa monument-mamut sunt colosale si raman inevitabil intiparite pe retina: ca atunci cand Ben din “Fantastic Four” (2005) creeaza un ambuteiaj pe pod...


Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri