Razboiul sexelor: top 8 cariere ale femeilor de pe ecran

Razboiul sexelor: top 8 cariere ale femeilor de pe ecran
Kudika
4 Martie 2010

Specia “femeia carierista” are o speranta de viata minimala in Romania – ne zdrelim coatele pe bancile facultatilor, avem in plan sa urcam pe culmile succesului, sa razbim intr-o meserie, sa ne cataram pe cadavre pana in varful scarii ierarhice, sa detronam Barbatul din functia de conducere care, in societatea noastra patriarhala, i se cuvine... si apoi, la un moment dat, suna alarma. Ceasul biologic cu hormonii lui spioni se infiltreaza in maiestuosul nostru plan si bazaie asurzitor, cat sa reduca la tacere indoiala... am esuat oare?

Nu. De fapt, la primul clinchet al ceasului dezorientant, ne dam seama ca, pe harta noastra premeditata, itinerariul nu mai e unidirectional, tocmai PENTRU CA suntem femei. E minunat – o bifurcatie in drum vine sa ne aminteasca de liberul arbitru, de bucurii nesperate pe taramuri unde accesul Barbatului e restrictionat. Sa ramana Ei cu Muntele Athos, noi avem exclusivitate pe Maternitate! Despre asta vom vorbi in continuare: despre cele mai realizate personaje feminine de pe ecran, acele femei puternice care ne pot servi drept modele pentru ca exceleaza in orice si-au propus – o cariera conventionala, sau cariera de a fi Mama.

Realizat de Ioanina

Super-mama – O categorie aparte de super-eroina, aceasta presupune o interpretare mai putin literala a prefixului “super”: ne aflam aici pe taramul realitatii, nu al fantasticului. Nu oricine poarta un copil in pantece si il duce apoi taras-grapis pana la maturitate poate pretinde sa fie inclusa din oficiu in tagma super-mamelor. Acestea trebuie sa indeplineasca o conditie sine qua non: disponibilitatea de-a se dedica altruist odraselor (ca sa luam un exemplu extrem, chiar anularea instinctului de auto-conservare, vezi Sarah Connor in “Terminator”). Nora Walker – un prototip de mama singura de care Hollywood-ul nu se satura – instaureaza o conducere matriarhala in cadrul familiei din “Brothers and Sisters”, arogandu-si rolul de liant, consilier, o mama buna la toate pentru multitudinea de nevoi si cerinte ale copiilor ei.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri