Setari Cookie-uri

Razboiul sexelor: top 8 cariere ale femeilor de pe ecran

Specia “femeia carierista” are o speranta de viata minimala in Romania – ne zdrelim coatele pe bancile facultatilor, avem in plan sa urcam pe culmile succesului, sa razbim intr-o meserie, sa ne cataram pe cadavre pana in varful scarii ierarhice, sa detronam Barbatul din functia de conducere care, in societatea noastra patriarhala, i se cuvine... si apoi, la un moment dat, suna alarma. Ceasul biologic cu hormonii lui spioni se infiltreaza in maiestuosul nostru plan si bazaie asurzitor, cat sa reduca la tacere indoiala... am esuat oare?

Nu. De fapt, la primul clinchet al ceasului dezorientant, ne dam seama ca, pe harta noastra premeditata, itinerariul nu mai e unidirectional, tocmai PENTRU CA suntem femei. E minunat – o bifurcatie in drum vine sa ne aminteasca de liberul arbitru, de bucurii nesperate pe taramuri unde accesul Barbatului e restrictionat. Sa ramana Ei cu Muntele Athos, noi avem exclusivitate pe Maternitate! Despre asta vom vorbi in continuare: despre cele mai realizate personaje feminine de pe ecran, acele femei puternice care ne pot servi drept modele pentru ca exceleaza in orice si-au propus – o cariera conventionala, sau cariera de a fi Mama.

Realizat de Ioanina

Secretara – Pozitia stereotipica a femeii in cadrul unei companii este fara indoiala cea de secretara, insa studiourile uneori isi calca pe inima – a se citi: frica de-a scoate underdog-ul la-naintare – si realizeaza filme ca “Working Girl”, care merg impotriva curentului, chiar daca doar cu eticheta de comedie. Urmarind starnirea rasului in sala de cinema, filmul imprima inevitabil un subtext hazos mesajului si, deci, ii submineaza credibilitatea. Tess (Melanie Griffith) este o secretara care se confrunta cu multe obstacole in calea obiectivului sau de a castiga – prin propriile forte si ignorand presiunea de-a se stabili la casa ei – un post managerial in firma. Sfarsitul, in cheie de happy-end bineinteles, recompenseaza perseverenta lui Tess, insa pretul, pentru spectatoare, este major: orice realism ar fi fost posibil la inceput este compromis acum. Evident, povestea lui Tess este de preferat celei din “Secretary”, unde mentalitatea disfunctionala a secretarei Lee (Maggie Gyllenhaal) o tranteste ca pe-o carpa in bratele sefului sau. Insa morala in ambele cazuri este ca postul secretarial este unul de tranzitie, nicidecum o situatie acceptabila pe termen lung.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.