Top 10 misogini si femei care ii pun la punct

Top 10 misogini si femei care ii pun la punct
Kudika
25 Martie 2010

Misoginismul nu este nou sub soare, ba chiar, in multe contexte sociale si, mai rau, profesionale, reflecta si azi, in plin mileniu 3, o stare de fapt atat de inradacinata incat noi femeile nici nu mai simtim nevoia de a ne revolta – radem la bancurile cu blonde alaturi de ei, subscriem la stereotipul femeii la volan etc. Dar, multumita celei de-a saptea arte si a unori cineasti cu miros fin care detecteaza neregulile oricat de adanc ar fi ele implantate in “bunul” mers al societatii, tipologia misoginului ne este servita mura-n gura, deseori trasatura e exagerata pana cand personajul ajunge definit doar prin ea, printr-o inclinatie de a desconsidera din oficiu femeia ca egala a barbatului.

In cele ce urmeaza, voi insira cinci dintre misoginii de pe ecran, in paralel cu cinci femei puternice care ne arata un revers al medaliei infiorator – caci bine spunea bardul, “Hell hath no fury like a woman scorned” (in traducere libera, nici Iadul n-are o furie mai mare ca o femeie dispretuita). Atentie la nuante insa – un personaj cu “apucaturi” feministe poate sa reflecte opusul, si anume chiar misoginismul scenaristului/regizorului/filmului prin accentul pus pe schitarea Femeii ca scorpie! E atat de usor sa pierdem firul in cercul vicios al judecatilor mai mult sau mai putin intemeiate, incat mai bine ne concentram pe realitatile din film, fara referire la intentiile creatorilor lui.

Realizat de Ioanina

3. Caleb Sinclaire in "The Vicious Kind" (Adam Scott) - Caleb este un misogin declarat, si nu se sfieste sa isi enunte sus si tare impresia proasta pe care femeile i-au facut-o de-a lungul timpului – nu se cenzureaza nici chiar fata de noua, si prima, iubita a fratelui sau Peter. Insa, privind mai indeaproape la motivatia urii lui Caleb, ni se dezvaluie treptat ca factorul declansator a fost o fosta mare iubire care nu i-a fost fidela si acum ii serveste prin excelenta drept exemplu al caracterului feminin insidios. Abordarea lui Caleb vizavi de amenintarea unei prezente feminine noi, originala dupa cum ne-am astepta de la un scenariu cu pretentii la un Premiu “Independent Spirit”, ii este neclara pana si lui: pe de o parte o curteaza pe Emma, iubita lui Peter, pe de alta il pune in garda pe mezin; pe de o parte vrea ca Emma sa ii cedeze avansurilor, pe de alta stie ca asta ar insemna validarea teoriei lui misogine si distrugerea fratelui sau.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri