Setari Cookie-uri

Top 10 misogini si femei care ii pun la punct

Misoginismul nu este nou sub soare, ba chiar, in multe contexte sociale si, mai rau, profesionale, reflecta si azi, in plin mileniu 3, o stare de fapt atat de inradacinata incat noi femeile nici nu mai simtim nevoia de a ne revolta – radem la bancurile cu blonde alaturi de ei, subscriem la stereotipul femeii la volan etc. Dar, multumita celei de-a saptea arte si a unori cineasti cu miros fin care detecteaza neregulile oricat de adanc ar fi ele implantate in “bunul” mers al societatii, tipologia misoginului ne este servita mura-n gura, deseori trasatura e exagerata pana cand personajul ajunge definit doar prin ea, printr-o inclinatie de a desconsidera din oficiu femeia ca egala a barbatului.

In cele ce urmeaza, voi insira cinci dintre misoginii de pe ecran, in paralel cu cinci femei puternice care ne arata un revers al medaliei infiorator – caci bine spunea bardul, “Hell hath no fury like a woman scorned” (in traducere libera, nici Iadul n-are o furie mai mare ca o femeie dispretuita). Atentie la nuante insa – un personaj cu “apucaturi” feministe poate sa reflecte opusul, si anume chiar misoginismul scenaristului/regizorului/filmului prin accentul pus pe schitarea Femeii ca scorpie! E atat de usor sa pierdem firul in cercul vicios al judecatilor mai mult sau mai putin intemeiate, incat mai bine ne concentram pe realitatile din film, fara referire la intentiile creatorilor lui.

Realizat de Ioanina

1. Frank T.J. Mackey in "Magnolia" (Tom Cruise) - este unul dintre cele mai infierate specimene masculine din cate ne-a fost dat sa inghitim in sala de cinema vreodata. In “Magnolia” (pe care il puteti vedea gratis in duminica Floriilor, de la 18, in Control), Tom face un rol de exceptie (nominalizat la Oscar), intruchipand un fel de consilier/guru pentru barbatii ajunsi la un asemenea grad de disperare incat platesc bani buni sa ii asculte poliloghiile misogine in cadrul unui workshop de... sa-i spunem re-masculinizare. Frank vine incarcat cu sechele din copilarie si o afirmare inflacarata a “barbatiei”, spurcat la gura si atat de plin de sine ca te miri de ce nu-i cedeaza epiderma la cat se bate cu pumnii-n piept ca un babuin!

Vizionare placuta


Kudika
25 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.