Setari Cookie-uri

Sexy in drag: top 10 travestiti in filme

Travestitul, ca personaj, nu este o noutate pe ecrane, iar practica in sine in niciun caz nu este noua sub soare, desi cei sau cele care poarta hainele sexului opus au de-a face cu intoleranta lumii “normale” si eticheta de paria. Sa ne rezumam insa la filme, pana nu se descatuseaza de tot in mine spiritul combativ de partea minoritatilor de orice fel: dupa anii ’60, cand strictetea cainilor de paza a moralitatii in cinematografie s-a evaporat, Hollywood-ul a inceput incet-incet sa inteleaga ca un trai petrecut in travesti este mai degraba un subiect realist si deseori dramatic, decat o sursa a comediei bufe. Ca atare, astazi avem parte de filme realizate in deplina cunostinta de cauza, filme care, facand dintr-un tabu al societatii un subiect cunoscut, comentat, ecranizat, reusesc sa tempereze furia ignorantilor fata de ceea ce ei considera a fi o “ciudatenie a naturii”.

Chiar si unele celebritati masculine se simt mai in siguranta sa isi etaleze preferintele pentru vestimentatia sexului frumos, in speranta ca mintile fan-club-ului lor si ale lumii intregi vor catadicsi astfel sa se destupe. Eddie Izzard, comedianul britanic care in utlimii ani si-a initiat “campania” de cucerire a Americii, nu numai ca apare in travesti la unele show-uri, ci si integreaza in actul sau de stand-up explicatia look-ului efeminat: "Sunt un travestit heterosexual, sau un lesbi masculin. Daca ar fi sa descriu cum ma percep eu pe mine in propria-mi minte, as spune ca sunt un baiat intreg plus o jumatate de fata.” Eddie, sau mai bine zis documentarul “Believe: The Eddie Izzard Story” lansat in America luna trecuta, mi-a dat ideea acestui top, al celor mai credibili travestiti gravati pe celuloid in ultimii ani.

Realizat de Ioanina

1. “The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert” (1994) – Castigator al Oscarului pentru cele mai bune costume, filmul australian care, la vremea lui, rearanja ca o tornada box office-urile din intreaga lume, a devenit intre timp un clasic al genului. Ce gen anume? Ce se poate desfasura sub forma unui road trip si de-a curmezisul unui desert? O dramedie complet alternativa fata de linia obisnuita de produse Hollywoodiene, “TAPQD” innoata totusi intr-o risipa multicolora de hainute care aminteste de spiritul flamboaiant al unui blockbuster american. In prim-plan se afla trei travestiti itineranti – eminamente memorabil e Hugo Weaving in rolul lui Mitzi – al caror job sezonier ii poarta intr-un autocar roz-lavanda spre orice locatie stipulata in contract de clientul platitor. Cei trei prieteni fac o echipa fabuloasa pe scena, unde interpreteaza, pe muteste, hituri pop cu ritmuri infectioase. Insa, in spatele usilor (de autocar) inchise, ei vor trebui sa-si rezolve diferende, sa-si divulge secretele, sa tempereze frictiunea aerelor de vedeta, si astfel sa-si oteleasca trio-ul pentru confruntarea cu intransigenta homofoba de-afara.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Aprilie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.