Sexy in drag: top 10 travestiti in filme

Sexy in drag: top 10 travestiti in filme
Kudika
22 Aprilie 2010

Travestitul, ca personaj, nu este o noutate pe ecrane, iar practica in sine in niciun caz nu este noua sub soare, desi cei sau cele care poarta hainele sexului opus au de-a face cu intoleranta lumii “normale” si eticheta de paria. Sa ne rezumam insa la filme, pana nu se descatuseaza de tot in mine spiritul combativ de partea minoritatilor de orice fel: dupa anii ’60, cand strictetea cainilor de paza a moralitatii in cinematografie s-a evaporat, Hollywood-ul a inceput incet-incet sa inteleaga ca un trai petrecut in travesti este mai degraba un subiect realist si deseori dramatic, decat o sursa a comediei bufe. Ca atare, astazi avem parte de filme realizate in deplina cunostinta de cauza, filme care, facand dintr-un tabu al societatii un subiect cunoscut, comentat, ecranizat, reusesc sa tempereze furia ignorantilor fata de ceea ce ei considera a fi o “ciudatenie a naturii”.

Chiar si unele celebritati masculine se simt mai in siguranta sa isi etaleze preferintele pentru vestimentatia sexului frumos, in speranta ca mintile fan-club-ului lor si ale lumii intregi vor catadicsi astfel sa se destupe. Eddie Izzard, comedianul britanic care in utlimii ani si-a initiat “campania” de cucerire a Americii, nu numai ca apare in travesti la unele show-uri, ci si integreaza in actul sau de stand-up explicatia look-ului efeminat: "Sunt un travestit heterosexual, sau un lesbi masculin. Daca ar fi sa descriu cum ma percep eu pe mine in propria-mi minte, as spune ca sunt un baiat intreg plus o jumatate de fata.” Eddie, sau mai bine zis documentarul “Believe: The Eddie Izzard Story” lansat in America luna trecuta, mi-a dat ideea acestui top, al celor mai credibili travestiti gravati pe celuloid in ultimii ani.

Realizat de Ioanina

4.”Breakfast on Pluto” (2005) – ca si in mai recentul, si mai intunecatul “Peacock” (2009), Cillian Murphy mizeaza pe inzestrarea sa naturala cu un chip androgin pentru a se afunda intr-un rol de compozitie dificil, si nu doar la capitolul coordonare motorie pe tocuri! Ca Patrick "Kitten" Braden, irlandezul isi punea la bataie imaginea atacand fara rezerve povestea unui personaj travestit, sensibil, dar hotarat sa-si transceada statutul de orfan si paria aratata cu degetul prin orasul de bastina. El porneste intr-o calatorie aventuroasa, cu scopul de a-si gasi mama biologica, de-a lungul careia frizeaza pericolul nu in ultimul rand ca rezultat direct al trasaturilor si apucaturilor feminine. Amestecate in aceasta cronica a primelor contacte dintre Kitten si diferitele fatete ale realitatii inconjuratoare, confruntarile de care el se va ciocni inevitabil ne atrag atentia catre preconceptii sexiste, tulburarile politice din Irlanda anilor ’70 si curajul celui diferit de-a se-nvarti liber, in ritmul sau, printr-o lume care se invarte dupa reguli uniforme.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri