Setari Cookie-uri

Sexy in drag: top 10 travestiti in filme

Travestitul, ca personaj, nu este o noutate pe ecrane, iar practica in sine in niciun caz nu este noua sub soare, desi cei sau cele care poarta hainele sexului opus au de-a face cu intoleranta lumii “normale” si eticheta de paria. Sa ne rezumam insa la filme, pana nu se descatuseaza de tot in mine spiritul combativ de partea minoritatilor de orice fel: dupa anii ’60, cand strictetea cainilor de paza a moralitatii in cinematografie s-a evaporat, Hollywood-ul a inceput incet-incet sa inteleaga ca un trai petrecut in travesti este mai degraba un subiect realist si deseori dramatic, decat o sursa a comediei bufe. Ca atare, astazi avem parte de filme realizate in deplina cunostinta de cauza, filme care, facand dintr-un tabu al societatii un subiect cunoscut, comentat, ecranizat, reusesc sa tempereze furia ignorantilor fata de ceea ce ei considera a fi o “ciudatenie a naturii”.

Chiar si unele celebritati masculine se simt mai in siguranta sa isi etaleze preferintele pentru vestimentatia sexului frumos, in speranta ca mintile fan-club-ului lor si ale lumii intregi vor catadicsi astfel sa se destupe. Eddie Izzard, comedianul britanic care in utlimii ani si-a initiat “campania” de cucerire a Americii, nu numai ca apare in travesti la unele show-uri, ci si integreaza in actul sau de stand-up explicatia look-ului efeminat: "Sunt un travestit heterosexual, sau un lesbi masculin. Daca ar fi sa descriu cum ma percep eu pe mine in propria-mi minte, as spune ca sunt un baiat intreg plus o jumatate de fata.” Eddie, sau mai bine zis documentarul “Believe: The Eddie Izzard Story” lansat in America luna trecuta, mi-a dat ideea acestui top, al celor mai credibili travestiti gravati pe celuloid in ultimii ani.

Realizat de Ioanina

2.” Hedwig and the Angry Inch” (2001) – Hedwig este solista formatiei (fictive) care da numele filmului, este produsul eliberat, liber si libertin al caderii Berlinului, este un travestit gay, aproape transexual dar nu chiar, cu personalitate de diva si inima sensibila. Acest muzical rock spune povestea ei, in care Soarta, mai mult netrebnica, nu o infrange cat o indarjeste sa lupte mai abitir. Acestea fiind zise, insa, lupta lui Hedwig (John Cameron Mitchell) nu este contra curentului de ingustime sau furie a societatii, caci stilul ei, cu peruca si machiaj cu tot, nu atrage ura, doar sprancene ridicate – inca un pusti cu asipratii de star inca o aparitie pe orbita glam-ului incarcat energic si vizual. Doar ca Hedwig nu e “inca unul” dintr-o categorie, ci ocupa singur singurel o nisa a expresiei personale fasonate dupa propriile sale reguli. Iar prima intre ele este Dragostea, gasirea perechii potrivite in ciuda esecurilor anterioare. Daca va ajunge sa lepede durerea si dezamagirea lasate-n urma de plagiatorul Tommy, pentru a-si croi un alt drum catre Ea – iata dilema care inscrie subiectul filmului, tratata artistic printr-o dezordine cronologica si presarata cu melodii-manifest sau balade induiosatoare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Aprilie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.