Top 10: Sexy + Toci = LOVE

Top 10: Sexy + Toci = LOVE
Kudika
13 Mai 2010

In State, fenomenul geek & nerd captiveaza felii zdravane din populatie, datorita filmelor care, din ce in ce mai obsesiv (vezi “Kick-Ass”, in cinematografe acum), despica-n patru marginalizarea acestor “tocilari” si triumful lor, razbunator si pe final de pelicula, asupra mai popularilor si mai sociabililor atleti & majorete. Insa, ca un film, adresat unui segment relativ minoritar din marea masa ai consumatorilor de film, sa reuseasca la box-office, trebuie sa includa si niste artificii, sa prezinte astfel interes si pentru non-toci. Ca atare, comediile si rom-com-urile sunt la ordinea zilei in materie de format, in ideea ca tot poporul vrea sa dea banii pe o portie de ras pe seama unui geek; de asemenea, toate victimele dragostei neimpartasite vor vrea sa vibreze alaturi de geek pe frecventa complexelor debilitante, si sa ii faca galerie pana o persoana de sex opus il accepta asa cum este. De multe ori, insa, romantismul scenaristului va rupe legatura cu realitatea ca sa ii ofere protgonistului o sansa la inima unui prea-frumos specimen non-toci, si la aceste cupluri fanteziste vom face referire in continuare.

Ca nota de subsol: “geek” si “nerd” nu sunt sinonime, dar pentru scopurile noastre aici le vom folosi intersanjabil, cu sensul de “neadaptat”. Curiosii vor observa ca diferenta este subtila si tine de cantitatea potentialului “cool” atasata fiecareia dintre aceste subdiviziuni a “tocilarilor” americani – perfect explicabil, “cool”-itatea e inerenta ciudatului obsedat de benzi desenate sau de “Star Trek” si integrat in comunitatea intergalacticilor la fel de bizari ca el (geek-ul); ciudatul fara preocupare, in schimb, patetic si pe deplin constient de asta (nerd-ul) e oaia neagra a smecherimii supra-dotatilor.

Realizat de Ioanina

4. Lloyed Dobler (John Cusack) si Diane Court (Ione Skye) in “Say Anything” (1989) – Filmul, care are numai critici pozitive pe agregatorul de cronici RottenTomatoes.com, a marcat o ruptura rasunatoare de filmele cu adolescenti stereotipici si, ca atare, asa cum e de anti-loc comun, nu se potriveste intocmai aici: Lloyd este cam pierde-vara si aiurit, insa nu este geek, mai degraba aleasa inimii lui, sefa de promotie Diane, ar putea fi etichetata astfel. Insa nici ea nu se muleaza pe tipar, dupa cum nici el nu este un inadaptat pana la capat, ci doar un adolescent ratacit. Relatia lor, intre un tanar fara planuri de viitor si o fata cu scopurile incercuite constiincios pe harta vietii (prima oprire – studii universitatare in Anglia), este induiosatoare, desfasurandu-se natural, printre obstacole deloc melodramatice a la Romeo si Julieta: apropierea lor sufera de pe urma lipsei de congruenta a perspectivelor post-liceale, care lipsa, de altfel, este mai problematica in ochii parintilor lui Diane decat a celor doi copii indragostiti.
Replica memorabila: “Eu i-am oferit inima mea, ea mi-a dat la schimb un stilou.”

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri