Setari Cookie-uri

Top 8 pe ecran: Copii care se joaca de-a oamenii mari

In SUA circula multa critica, si multa gratuita, din partea publicului revoltat de licentele pe care si le ia Hollywood-ul cu japca, dar cand un regizor isi permite sa intineze copilaria unui actor-pusti de dragul unui film, sa puna un minor in situatia de a juca un rol care i-ar da de furca si unui adult – atunci regizorul nostru chiar ca isi aprinde paie-n cap. “Exploatarea” copiilor pe ecrane, simulata desigur, dar chiar si-asa, nociva – iata unde trage linie politia moralista americana. Nevoia de a proteja copilul a starnit dezbateri, a demarat proiecte de lege si, de cand a fost pusa pe tapet, de cand a aparut pe lume bresla cineastilor iresponsabili, tot acolo stationeaza, din cauza celor care inca se-ncapataneaza sa-si creeze arta fara a lua in considerare sensibilitatile societatii.

Subiectul atrage mult mai putin foc, si mult mai putina para in Europa – unde suntem mult mai putin obtuzi – dar, pe de alta parte, conform principiului “reclama de ocara e reclama clara”, filmele americane ocupa o felie coplesitoare in topul de mai jos! Si asta, desigur, pentru ca oprobriul, mai mult decat aprobarea unanima, atrage atentia si trezeste apetitul. Insa, intrebarea pe care v-o lansez, este: putem fi oare nonsalanti, putem fi oare siguri ca un rol de om mare nu are un impact grav asupra micului actor? (P.S. Vorbim aici metaforic, de roluri grele puse in carca unor pusti, nu de don’soara Kirsten Dunst in rol de vampirita multi-centenara)

Realizat de Ioanina

3. COPII SEXUALIZATI: Brooke Shields (12 ani) in “Pretty Baby”(1978) – Primul film pe care Louis Malle l-a regizat pentru publicul american s-a dovedit a fi unul greu de digerat, avand in prim plan o dama de companie, care era de fapt doar o demoazela feciorelnica (pana la jumatatea povestii, cel putin). Filmul avea sa instige publicul la dezbateri pe tema traumelor suferite de Brooke prin identificarea ei cu protagonista, desi doar doua scene mai explicite, in care actrita apare goala, pot fi aduse ca argument in acest sens. Prostituata Violet avea doar 11 ani, dar traiul intr-un bordel din New Orleans o calise chiar si dupa un parcurs destul de scurt prin viata – la fel cum, spuneau gurile rele, influenta mamei sale Teri ii tocise lui Brooke simtul limitelor, si al propriului statut de copil. Sa nu uitam, chiar inainte de “Pretty Baby”, Teri fusese de acord cu imortalizarea fiicei sale de 10 ani intr-o postura nud, spoita cu straturi groase de machiaj, de catre artistul Richard Prince. Fotografia cu pricina (intitulata “Spiritual America”), s-a plasat in bataia focului din momentul declicului de expunere pana la expozitia din 2009: a reusit inchiderea camerei rezervate special pentru ea in cadrul galeriilor londoneze Tate Modern. Prepubera in “Pretty Baby”, Shields nu avea nimic in comun cu pudoarea fetelor de varsta ei, livrand o interpretare cu adevarat dezinhibata, poate si pentru ca Hattie, mama ei din film jucata de Susan Sarandon, oglindea firea lui Teri insasi – iar rolul lui Violet, marcand prima ei incursiune de rasunet pe marele ecrane, a fost urmat de multe altele, la fel de revelatoare.
Alt mini-actor intr-un rol similar: Jimmy Bennett (8 ani) in “The Heart Is Deceitful Above All Things”

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.