Setari Cookie-uri

Yin sau Yang? Descopera hrana care iti aduce echilibrul

Fiecare aliment are o anumita energie yin (negativ, rece) sau yang (pozitiv, fierbinte).

Conform medicinei traditionale chineze, fiecare aliment are o anumita energie yin (negativ, rece) sau yang (pozitiv, fierbinte) pe care o asimilam in functie de mancarurile pe care le includem zilnic in meniu. Fara nicio legatura cu temperatura la care servim mancarea, ci doar cu efectele pe care le produse in organism! Intrucat imunitatea slabita si bolile de tot felul sunt tocmai efectele dezechilibrelor energetice dintre yin si yang, alegerile corecte sunt esentiale starii noastre de bine.

Hrana in functie de yin si yang

hrana yin si yang Foto: frank60, Shutterstock

Cum stii ce ti se potriveste

Constitutia ta si felul tau de-a fi sunt hotaratoare atunci cand alegi alimentele predominante.

Ai temperament Yin (si trebuie sa consumi hrana Yang, pentru armonie interioara) daca esti receptiva, empatica, sensibila, introvertita, visatoare, calma.

Citește și:

Ai temperament Yang (si hrana Yin este cea care te ajuta sa te echilibrezi) daca ai o vointa puternica, esti hotarata, categorica, extrovertita, comunicativa, uneori tensionata, irascibila, te enervezi din nimic.

Alte puncte de reper

Te simti obosita, fara vlaga, trista, parca te paste depresia? Tusesti, ai nasul infundat, racesti des? Ai prea multa energie yin, pe care o poti echilibra consumand alimente yang. In timp, excesul de alimente yin poate duce la obezitate, diabet, reumatism, tulburari psihice.

Ai hipertensiune, esti nervoasa, te trec toate transpiratiile din senin, ai iritatii ale pielii? Poate fi de vina excesul de yang. Consuma alimente care contin energie yin. Accestea, in cazul tau, au efect calmant, de reducere a efectelor stresului.

Lista alimentelor benefice

Mare grija la sursa de unde provin alimentele. Este bine sa le cumperi direct de la gospodari pe care-i stii ori sa le alegi pe cele organice, intrucat cu cat sunt mai procesate, cu atat mai alterata este energia pe care o contin. Si tine minte, ai voie sa mananci alimente din ambele categorii. Singura conditie este sa predomine cele care iti corespund energetic.

Citește și:

Alimente Yin: lapte, miere, fructe (mere, banane, pere, ananas), condimente, spanac, rosii, castraveti, alge, mazare, fasole verde, cartofi, sfecla rosie, ardei, ciuperci, soia, curmale, smochine, nuca de cocos, caju, alune, ciocolata, smantana, iaurt.

Alimente Yang: peste, fructe de mare, carne de pui, porc, vita, oua, branza, unt, seminte de dovleac, nuca de cocos, hrisca, orez , ardei iute, usturoi, varza rosie, broccoli, morcov, conopida, gutui, polen, seminte de susan, grau integral, ovaz, ulei de masline, rapita, floarea-soarelui, cafea, alcool.

Vizionare placuta


Corporatist pasionat de exceluri pe timp de zi, astrolog pierdut în stele by night. Peste cu ascendent în Vărsător și Marte în Berbec. Pentru a-mi păstra apretul jobului de zi...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.