Setari Cookie-uri

Tot ce ai nevoie sa știi despre amenoree

Amenoreea nu este o boală în sine cât semnul al unei alte probleme de sănătate, cel mai adesea. Iar cauzele pot fi multiple. Poate apărea atât ca un aspect natural al vieții - cum ar fi în timpul sarcinii sau alăptării - sau poate fi simptom al unei afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic.

Text de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Amenoreea primară (lipsa instalarii ciclurilor menstruale până la vârsta de 16 ani) poate rezulta din două cauze principale: anomalii cromozomiale sau probleme fizice, de ordin structural, precum lipsa organelor reproducatoare sau blocarea căilor de reproducere.

Anomaliile cromozomiale sau genetice pot face ca ovarele să nu mai funcționeze normal. Sindromul Turner, o afecțiune cauzată de lipsa parțială sau completă a cromozomului X și sindromul de insensibilitate la androgen, caracterizat cel mai adesea prin niveluri ridicate de testosteron, sunt două exemple de anomalii genetice care pot întârzia sau perturba menstruația. De asemenea, problemele de la nivelul hipotalamusului sau hipofizei pot provoca un dezechilibru al hormonilor, ceea ce împiedică instalarea menstruației. Alte condiții precum tulburările de alimentație, exercițiile fizice excesive și stresul fizic sau psihologic extrem ori o combinație a acestor factori pot perturba, de asemenea, funcționarea normală a hipotalamusului sau a hipofizei, întârzând debutul menstruației.

Citește și:

Chiar dacă în cazuri mai rare, problemele de natură fizică determină amenoreea primară. Poate fi vorba despre lipsa uterului, colului uterin sau vaginului ca urmare a faptului că sistemul reproducător nu s-a dezvoltat normal în perioada fetală. Poate fi vorba, de asemenea, despre o obstrucție a vaginului care împiedică sângerarea menstruală, de o membrană sau de țesut cicatrizat care blochează fluxul de sânge dinspre uter către col. Acest țesut cicatrizat poate fi produs ca urmare a unui chiuretaj uterin, a unei operații cezariene sau a uneia de fibrom.

Amenoreea secundară este definită ca lipsa a trei menstruații consecutive sau absența ei timp de cel puțin șase luni după ce anterior a fost prezentă. Cauzele pot fi naturale (sarcina), fiziologice (alăptarea și menopauza) sau determinate de unele medicamente și terapii, categorie în care sunt incluse pilulele contraceptive, contraceptivele injectabile și dispozitivele hormonale intrauterine. (După renunțarea la oricare dintre aceste metode contraceptive, poate dura câteva luni până când ciclurile menstruale să repornească și să devină regulate.) Antidepresivele și medicamentele pentru tensiunea arterială pot crește nivelurile hormonale și stopa ciclurile menstruale și ovulația. De asemenea, chimioterapia și radioterapia din cancerele hematologice, ginecologice sau de sân duc la amenoree.

Citește și:

Alte cauze ale amenoreei secundare sunt reprezentate de disfuncții ale hipotalamusului, care încetinește sau chiar încetează eliberarea de gonadotropină, prezența sindromului ovarelor polichistice, insuficiența ovariană primară, problemele tiroidiene sau tumorile hipofizare.

Foto de la New Africa via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
20 Mai 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.