Setari Cookie-uri

Ce analize se fac pentru ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici, uneori denumiți glande limfatice, sunt o parte importantă a sistemului imunitar.

Când se umflă ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici devin umflați atunci când luptă activ cu infecțiile și bolile. Substanțele periculoase se deplasează către ganglioni prin lichidul limfatic. Aici este filtrat cu celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor și eliberat înapoi în fluxul sanguin.

De cele mai multe ori, umflarea apare în ganglionii din spatele urechilor și pe gât. Acest lucru se datorează, de obicei, infecțiilor sinusurilor sau răcelii comune, dar câteva alte motive frecvente pentru care ganglionii limfatici devin umflați:

  • Infecții;

  • Gripă;

  • Mononucleoză;

  • HIV;

  • Tulburări autoimune;

  • Sarcoidoză;

  • Traumă.

Regiunile cu ganglioni umflați indică locul în care corpul dumneavoastră luptă împotriva bolii sau infecției. Acordați atenție unde și pentru cât timp ganglionii limfatici dumneavoastră se simt măriți.

Citește și:

Dacă sunt umflați în mod persistent timp de mai mult de două săptămâni, aceasta poate însemna o infecție mai gravă sau celulele canceroase ar putea cauza inflamație.

În timp ce multe infecții minore provoacă umflarea ganglionilor limfatici, este important să acordați atenție modificărilor în ganglioni, deoarece acest lucru poate însemna că se întâmplă ceva mai grav. Consultați-vă imediat medicul dacă observați următoarele modificări ale ganglionilor limfatici:

Au fost măriți mai mult de 2 săptămâni;

Sunt duri la atingere;

Sunt măriți fără un motiv evident;

Sunt umflați în mod persistent și asociați cu o febră constantă.

Testele imagistice radiologice pot fi necesare pentru o examinare suplimentară și o posibilă biopsie a țesutului. Imagistica îi ajută pe tehnologi să identifice și să caracterizeze ganglionii, precum și să examineze dacă ganglionii sunt maligni sau benigni. Testele imagistice pentru ganglionii umflați includ:

Citește și:
  • Scanare RMN: imagistica prin rezonanță magnetică este utilizată pentru a detecta neregulile din organism. Medicul dumneavoastră poate recomanda un RMN pentru a detecta tumori, glande umflate și chiar cancerul de sân.

  • Scanare CT: scanările CT pot detecta ganglioni măriți în întregul corp. Această imagistică este, de asemenea, utilizată în biopsii pentru a ghida îndepărtarea țesuturilor.

  • Ultrasunete: pentru pacienții cu ganglioni inflamați în jurul gâtului, abdomenului sau axilelor, o ecografie poate ajuta tehnologii și medicii să evalueze și să diferențieze ganglionii anormali de cei sănătoși.

Biopsie ganglioni limfatici

Singura modalitate de a ști dacă există cancer într-un ganglion limfatic este să se facă o biopsie. Medicii pot elimina ganglionii limfatici sau pot preleva mostre din unul sau mai mulți ganglioni folosind ace.

Citește și:

Țesutul care este îndepărtat este examinat la microscop de un patolog (un medic care diagnostichează boala folosind mostre de țesut) pentru a afla dacă există celule canceroase în el.

Medicul patolog întocmește un raport, care detaliază ceea ce s-a găsit. Dacă un ganglion are cancer în el, raportul descrie cum arată și cât de mult a fost văzut.

Atunci când un chirurg operează pentru a elimina un cancer primar, acesta poate elimina și unul sau mai mulți ganglioni limfatici (regionali) din apropiere.

Îndepărtarea unui ganglion limfatic este considerată o biopsie, dar atunci când mulți ganglioni limfatici sunt îndepărtați, se numește disecție a ganglionilor limfatici.

Când cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici, există un risc mai mare ca acesta să reapară după intervenția chirurgicală.

Citește și:

Aceste informații îl ajută pe medic să decidă dacă mai mult tratament, cum ar fi chimioterapie, imunoterapie, terapie țintită sau radiații, ar putea fi necesar după intervenția chirurgicală.

Ce înțelegem prin ganglioni limfatici

Ganglionii limfatici, uneori denumiți glande limfatice, sunt o parte importantă a sistemului imunitar. Ganglionii limfatici sunt grupați în tot corpul și funcționează ca filtre, eliminând particulele străine din fluidele care trec prin vasele limfatice.

În ganglionii limfatici se află o populație densă de globule albe numite limfocite care ajută la neutralizarea agenților străini precum bacteriile.

Ganglionii limfatici sunt organe mici, în formă de boabe fasole, care fac parte din sistemul limfatic. Sistemul limfatic este o rețea de vase și organe care izolează și neutralizează agenții străini și particulele care pot face rău organismului.

Citește și:

Pe lângă ganglionii limfatici, lichidul limfatic și vasele limfatice, sistemul este compus din glanda timus, amigdale, splina și măduva osoasă.

Dimensiunea ganglionilor limfatici variază de la câțiva milimetri până la până la 2 centimetri în diametru. Există sute de ganglioni limfatici localizați în tot corpul, dar sunt în principal grupați în anumite părți ale corpului.

Funcția ganglionilor limfatici este filtrarea și identificarea agenților străini care provoacă infecții. Pentru a face acest lucru, ganglionii limfatici conțin două tipuri diferite de globule albe:

Când un agent străin a fost prins și apărarea imună este activată, organismul va răspunde cu inflamație. Acest lucru face ca ganglionii limfatici să se umfle.

Ganglionii limfatici umflați, denumiți limfadenopatie, sunt un semn că organismul luptă cu o infecție. Ganglionii limfatici umflați pot fi adesea simțiți și văzuți, dar nu mereu. Unii pot fi dureroși, alții nu.

Nu orice particulă care este filtrată de ganglionii limfatici poate fi neutralizată. Un exemplu sunt celulele canceroase care sunt eliminate dintr-o tumoră din apropiere. Chiar dacă ganglionii limfatici nu pot ucide celulele canceroase, aceștia pot fi capabili să le izoleze și să le conțină în stadiile incipiente ale bolii.

Ganglionii limfatici sunt grupați în tot corpul în locații cheie. Acestea includ axile, gâtul, zona inghinală, abdomenul superior și mediastin.

Ganglionii limfatici umflați de la axile, gât și inghinali pot fi adesea simțiți la palpare. Cei din mediastin și abdomenul superior pot fi evidențiați numai cu teste imagistice, cum ar fi tomografie computerizată (CT) sau ecografie.

foto DimaBerlin/ Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.