Setari Cookie-uri

Cum să te pregătești corespunzător pentru o vizită la dentist și la ce să te aștepți ulterior intervenției

Este recomandat ca, cel puțin o dată pe an, să îți programezi un consult la medicul dentist. Acesta îți permite o mai bună monitorizare a stării sănătății orale, fiind util pentru a preveni sau limita simptomele problemelor legate de dinți și gingii.

Vizita la medicul dentist necesită o minimă pregătire prealabilă, din punctul de vedere al informațiilor pe care le vei oferi acestuia în timpul consultului, dar și al unor alimente, băuturi și alte substanțe pe care ar trebui să le eviți înainte de anumite proceduri.

De asemenea, întrucât frica de stomatolog este foarte răspândită, este recomandată gestionarea din timp a acestui tip de anxietate, iar unele metode în acest sens sunt simplu de implementat. Iată mai jos cum să te pregătești corespunzător pentru o vizită la dentist și la ce să te aștepți ulterior unei eventuale intervenții.

Când să mergi la dentist

Vizitele la un cabinet stomatolog Bucuresti pot fi de două tipuri, programate și pentru urgențe. În cazul celor programate, poți avea parte de două tipuri de îngrijire medicală:

Citește și:
  • conservatoare, cum ar fi cea în scop profilactic, ce include detartrajul și periajul profesional

  • chirurgicală, de exemplu, extracțiile, în cazul unui dinte cariat care nu mai poate fi salvat, al unei măsele de minte care nu are loc să erupă, sau un tratament carii dentare laser.

În general, se recomandă un consult anual sau bianual la medicul dentist, dar frecvența poate să varieze, în funcție de recomandările acestuia și de factori ca vârsta pacientului, istoricul medical ori cei de risc, ce țin de stilul de viață, ca fumatul.

Gestionează teama de dentist

Primul pas este alegerea dentistului potrivit, respectiv un medic care știe să liniștească și să-i explice pacientului ce face. Cere sfaturi în jurul tău cu privire la alegerea dentistului potrivit.

Fă exerciții de respirație în zilele care preced consultul. Învață să respiri corect, inspirând aerul în abdomen și expirând lent, pentru că astfel vei reuși să te liniștești eficient. Orice alte metode de relaxare folosești de obicei, de la proiecțiile pozitive la folosirea unor uleiuri esențiale calmante, ca cel de lavandă, pot fi utile.

Citește și:

Cum te pregătești înainte să mergi la dentist

Este recomandat ca, înainte de a merge la dentist, să faci un bilanț al stării generale de sănătate. Astfel, îi vei putea oferi medicului informații despre eventuale boli de care suferi, tratamente pe care le urmezi și procedurile chirurgicale la care ai fost deja supus. De exemplu, unele substanțe folosite în tratamentele stomatologice pot fi incompatibile cu alăptarea. Unele medicamente pot interacționa cu tratamentul pe care îl urmezi deja.

Consumul de tutun și alcool sunt total contraindicate înaintea unui tratament, mai ales chirurgical, pentru că pot încetini mult procesul de vindecare. De asemenea, dacă vei face anestezie, nu consuma cafea în cele două ore care preced intervenția chirurgicală.

Citește și:

Totodată, este contraindicată practicarea unui sport în cele două ore care preced un tratament stomatologic, pentru că poate contribui la creșterea tensiunii arteriale.

Nu în ultimul rând, îmbracă o ținută confortabilă, pentru că este posibil să petreci mai mult timp pe scaunul medicului stomatolog, și înarmează-te cu răbdare.

La ce să te aștepți după un consult stomatologic

După finalizarea consultului, medicul stomatolog îți poate recomanda un plan de tratament personalizat, care poate varia de la profilaxie la îngrijire dentară, proceduri endodontice, plasarea de implanturi sau proteze ori gestionarea bolii parodontale.

După caz, pot fi abordate proceduri de estetică dentară, precum albirea dinților sau plasarea de fațete.

De asemenea, medicul îți poate oferi cele mai bune sfaturi privind tehnicile de periaj corecte, în funcție de problemele de care suferi - de exemplu, sensibilitate dentară -, și produsele pe care le poți folosi acasă, ca apele de gură.

Citește și:

Dacă ți-a fost plasat un implant sau ai optat pentru un tratament de albire ori pentru fațete dentare, acesta îți va oferi recomandări legate de igiena și dieta corectă, pentru păstrarea integrității dinților.

Nu uita, înainte de a pleca din cabinet, să ceri informații legate de durata eventualelor tratamente recomandate, dar și de costurile aferente. Cu sfaturile de mai sus, vizita la medicul dentist va fi o experiență de cea mai înaltă calitate.

Sursa foto: Freepik

Vizionare placuta


Kudika
2 August 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.