Setari Cookie-uri

Diversificarea alimentației bebelușului: sfaturi de care să ții cont

Dezvoltarea sănătoasă a unui copil este influențată și de alimentația pe care i-o oferi în primele luni de viață. Descoperă câteva sfaturi utile.

Pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă, încă de la vârsta de 4-6 luni, bebelușul are nevoie atât de lapte matern, cât și de alimente solide. Începând cu această vârstă, sistemul digestiv al unui copil sănătos este suficient de dezvoltat pentru a digera diverse alimente, astfel că este pregătit pentru începerea diversificării. Aceasta este necesară pentru furnizarea energiei și a substanțelor nutritive necesare unei creșteri sănătoase.

Diversificarea la 4-6 luni

Dacă în primele luni de viață sistemul digestiv al bebelușului este capabil să digere numai lapte, începând cu vârsta de 4 luni, Organizația Mondială a Sănătății recomandă diversificarea alimentației prin introducerea de alimente ușoare. Iată câteva exemple:

Citește și:
  • Cereale

De la vârsta de 4 luni este recomandat să îi dai bebelușului cereale fără gluten sau adaos de zahăr, îmbogățite cu fier, pentru a-i asigura nutrienții necesari de care are nevoie. Există pe piață diverse cereale pentru bebelusi special concepute pentru sugari, pe care le poți include cu încredere în alimentația copilului tău.

  • Fructe

Fructele precum mărul, para, banana sau avocado sunt indicate a fi servite sub forma unui piure foarte fin care să poată fi înghițit și digerat cu ușurință. Acestea pot fi gătite punându-le la abur timp de 10-15 minute și apoi pisate cât mai mărunt. Poți să îi dai bebelușului o linguriță de piure în prima zi, urmând ca în următoarele zile să crești porția cu câte o linguriță până ajungi la cantitatea necesară pentru un copil de vârsta lui.

Citește și:

Este indicat ca înainte să îi dai bebelușului un piure dintr-un amestec de fructe, să le introduci individual în alimentație pentru a te asigura că le tolerează.

  • Legume

Unui bebeluș cu vârsta cuprinsă între 4-6 luni îi sunt recomandate supele de legume cu aport nutrițional ridicat, precum cartofii dulci, morcovii, țelina sau dovleceii. Pline de nutrienți și fibre, astfel de legume constituie o parte importantă a dietei sănătoase a unui bebeluș, deoarece contribuie mult la prevenirea bolilor și la menținerea sănătății inimii.

Diversificarea la 6-8 luni

În această perioadă se poate continua cu piureurile de fructe și legume, cereale fortifiate cu fier (orz, ovăz), alături de care poți să incluzi și brânză de vacă, gălbenuș de ou și iaurt. În această perioadă, dacă un bebeluș nu acceptă un aliment din prima, nu trebuie să renunți decât în cazul în care îi provoacă disconfort la nivelul stomacului sau dacă are reacții alergice.

Citește și:

Ordinea în care introduci alimentele nu contează, însă este important să le introduci pe rând și să te consulți cu medicul pediatru.

Diversificarea la 8-10 luni

De la această vârstă un copil sănătos ar trebui să fie capabil să digere carne și paste făinoase, astfel că pe lângă păstrarea alimentației din celelalte perioade ale vieții, poți să incluzi și astfel de alimente.

Iată câteva semne care ar putea indica faptul că bebelușul tău este pregătit de această etapă a diversificării:

  • Ridică obiecte ajutându-se de degete;

  • Poate trece obiecte mici dintr-o mână în alta;

  • Gustă tot ce prinde;

  • Plimbă mâncarea prin gură.

Diversificarea la 10-12 luni

Dacă bebelușului tău încep să îi crească mai mulți dinți, înghite mai ușor mâncarea și nu o mai împinge afară din gură, înseamnă că poți să îi incluzi la o masă un ou întreg de găină. Dacă în celelalte perioade mâncarea trebuie pisată sau tăiată cât mai mărunt, începând cu vârsta de aproximativ 10 luni, poți să îi oferi alimente tăiate în bucățele mici pe care să le poată mesteca.

Citește și:

Modul în care părinții se ocupă de alimentația copiilor în primii ani de viață influențează foarte mult sănătatea lor în viitor. Ca părinte, îți revine rolul de a decide și de a alege cele mai sănătoase alimente pentru a te asigura că bebelușul tău crește sănătos. Pentru a te asigura că faci alegerile bune, consultă-te cu un medic pediatru pentru că fiecare copil este unic și are nevoi diferite.

Sursă foto: freepik.com

Vizionare placuta


Kudika
8 August 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.