Setari Cookie-uri

3 modalități prin care să scapi de anxietate

Iată câteva metode la îndemână prin care poți reduce nivelul de stres din viața ta

După ultimii doi ani, lumea nu va mai arăta niciodată la fel. Cei mai mulți dintre noi s-au văzut nevoiți să își recalculeze traseul vieții și să se calibreze la coordonate complet necunoscute. Adaptarea la noua normalitate a fost complicată pentru noi toți și, dacă te uiți în jur, nimeni nu a scăpat neatins de consecințele ultimilor ani. Pe fondul pandemiei a luat amploare un alt fenomen care a afectat pe toată lumea și care acționează mult mai subtil: anxietatea în rândul persoanelor foarte tinere. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anxietatea și stresul sunt două dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă oamenii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Consecințele lor de abia acum încep să se vadă în somatizări, în schimbări bruște de mental colectiv și schimbări la fel de bruște în viețile personale. Am trecut prin doi ani de incertitudini fără precedent, iar acest lucru și-a pus amprenta în toate aspectele vieții, de la siguranța carierei până la viața de cuplu. Anxietatea pare că a devenit regula, nu excepția și nu mai putem ignora acest lucru.

Ce este anxietatea?

Definiția foarte simplă a anxietății este că aceasta este o stare emoțională puternică, manifestată prin neliniște, agitație sau nervozitate. Aceasta vine însoțită de numeroase alte simptome:

  • transpirație excesivă

  • hiperventilație

  • stare generală de rău

  • atacuri de panică

  • senzație de leșin

  • insomnie sau hipersomnie

  • coșmaruri

  • dificultăți de concentrare

  • probleme digestive

  • apatie

Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome sau cu o combinație între acestea, cel mai important lucru pe care îl poți face este să nu îți pui singur un diagnostic. Toate aceste semne pot însemna orice, de la o zi mai proastă, până la afecțiuni serioase. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să ceri ajutor specializat. Apelează la un psiholog, fie și doar pentru o primă discuție. În același timp, ar fi indicat să îți faci o serie de analize de rutină pe care oricum ar trebui să le facem toți în fiecare an ca măsură de prevenție sau depistare precoce a oricărei probleme de sănătate.

Atunci când treci prin stări ca cele menționate mai sus, pare din ce în ce mai greu să ții pasul cu taskurile zilnice și mintea îți poate zbura în 1.000 de locuri. Prin urmare, caută-ți o ancoră metaforică de care să te prinzi în momentele de anxietate sau de panică și încearcă să limitezi astfel de trăiri la o anumită perioadă de timp. O tehnică din psihologie pe care o poți folosi este să îi permiți anxietății 10 minute pe ceas în care să se manifeste. După aceste 10 minute, folosește-ți ancora metaforică pentru a ieși din tăvălugul de emoții. Un exemplu de astfel de ancoră este mutarea atenției către o acțiune simplă, repetitivă, așa cum ar fi spălatul vaselor, împletitul părului sau numărarea diferitelor obiecte. De exemplu, câte obiecte de culoare galbenă găsești în jurul tău. O altă ancoră pe care o poți folosi pentru a ieși din starea de anxietate este un mic șoc senzorial. După cele 10 minute de paroxism, spală-ți fața cu apă foarte rece, bea sucul proaspăt stors al unei lămâi sau ia o gură din ceva foarte picant.

În cele din urmă, o altă modalitate de a ține anxietatea sub control este să ai o viață sexuală sănătoasă.

Această expresie trebuie privită din două perspective. Pe de-o parte, sexul este una dintre modalitățile naturale de a ameliora starea de spirit și de a scăpa de stres. Mai mult de atât, sexul întărește legătura dintre parteneri și oferă sentimentul de apropiere și de siguranță. În același timp, o viață sexuală sănătoasă implică și un comportament sexual responsabil, așa cum ar fi folosirea prezervativului pentru a diminua considerabil riscul apariţiei de infecții cu transmitere sexuală sau pentru a împiedica apariția unei sarcini neplanificate. E important să şii, totuşi, că nicio metodă contraceptivă nu garantează 100% împiedicarea fertilizării. Uneori, prezervativele se pot rupe, eficiența anticoncepționalelor poate fi scăzută de combinația cu anumite tratamente, iar spermicidele cu uz local își pot pierde eficiența dacă intră în contact cu anumite creme, geluri sau săpunuri. Dacă ai cea mai mică urmă de îndoială asupra eficienței metodei contraceptive folosite, cu siguranță nu vei sta liniştită până la următoarea menstruație. Iar în cazul în care te numeri printre femeile care au o menstruație neregulată, suspiciunile și nivelul de stres cu siguranţă vor crește proporțional. În cazul unei menstruaţii regulate, cel mai indicat este să îţi faci un test de sarcină Surecheck Streamer începând cu prima zi de întârziere a menstruaţiei. Iar în cazul unei menstruaţii neregulate, îţi recomandăm să faci testul de sarcină la 19 zile de la data presupusului moment al concepţiei – dacă acesta iese negativ, poţi repeta testul după 48 de ore. Eliminând incertitudinile din viața ta, vei elimina și sursele de stres. Iar Surecheck îţi garantează o precizie a rezultatului de peste 99%, indiferent de momentul zilei în care alegi să îţi faci testul de sarcină. Se foloseşte super simplu (tocmai ca să nu ai un stres suplimentar), fără pipete, pahare sau alte accesorii ajutătoare, motiv pentru care poţi să-l faci oriunde te-ai afla.

Nu uita că fiecare dintre noi are vulnerabilitățile sale și toți avem nevoie de ajutor în astfel de momente. Anxietatea poate pune stăpânire pe viața ta și îți poate influența deciziile, dar cu pași mici, cu răbdare și înțelegere față de propria persoană, poți depăși un astfel de moment.

foto Mary Long/ Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 August 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.