Setari Cookie-uri

Calendar menstrual: Fazele ciclului menstrual

Toate aceste schimbări au ca scop pregătirea femeilor pentru o eventuală sarcină, de la începutul fazei reproductive cu prima menstruație până la menopauză.

Ciclul menstrual este o perioadă de aproximativ 28 de zile în care o femeie experimentează modificări în corpul ei, în special la nivelul uterului și ovarelor sistemului său reproducător, prin acțiunea hormonilor sexuali feminini.

Toate aceste schimbări au ca scop pregătirea femeilor pentru o eventuală sarcină, de la începutul fazei reproductive cu prima menstruație până la menopauză.

Durata ciclului poate varia intre 23 si 35 de zile in functie de femeie, deoarece unele au cicluri mai scurte sau mai lungi. Totuși, etapele ciclului menstrual pe care urmează să le discutăm sunt aceleași în toate cazurile.

Pentru a înțelege cum funcționează ciclul menstrual, este necesar mai întâi să cunoașteți hormonii sexuali feminini, deoarece aceștia sunt responsabili de reglarea întregului proces.

Citește și:

Hormonii sexuali ai unei femei sunt produși în glanda ei pituitară (FSH și LH) și în ovare (estrogen și progesteron). În secțiunea următoare vom comenta fiecare dintre ele:

FSH

Hormon foliculostimulant. Începe să se secrete la începutul ciclului sexual și funcția să este de a stimula ovarul astfel încât să se dezvolte foliculii primordiali. Foliculii sunt structuri pline cu lichid care conțin ouă în diferite stadii de măturare.

LH

Hormonul luteinizant. Este responsabil pentru declanșarea ovulației odată ce foliculul care conține ovulul s-a maturizat complet.

Estrogen

Sunt hormoni secretați de ovar pe măsură ce se dezvoltă foliculii. Au o funcție reglatoare a întregului ciclu menstrual, pe lângă faptul că intervin în dezvoltarea sexuală a femeilor.

Citește și:

Progesteron

Este secretat de ovar după ovulație. Funcția sa principală este de a crește grosimea endometrului astfel încât embrionul să se poată implanta și să aibă loc sarcina.

Calendar menstrual

Prima parte a ciclului menstrual

Ciclul uterin: Menstruația

Durata: De obicei 3-5 zile

Ziua 1 a menstruației și a ciclului menstrual este prima zi de sângerare (nu spotting). Menstruația este scurgerea normală de sânge și țesut prin colul uterin și vagin. Țesutul care este vărsat este endometrul (mucoasa uterină).

Ciclul ovarian: faza foliculară

Durata: 9-22 zile (foarte variabilă)

Faza foliculară include menstruația. Durează de la menstruație până la ovulație. În timpul menstruației, nivelul hormonului foliculostimulant (FSH) încep să crească, ceea ce le spune ovarelor să pregătească un ovul pentru ovulație.

Citește și:

Foliculii sunt mici saci plini de lichid în ovare care conțin ouă imature. Fiecare folicul al ciclului este activat, dar este selectat doar un folicul dominant. Foliculul dominant crește apoi până la aproximativ 20 mm și este eliberat la ovulație.

Chiar dacă nivelurile de FSH cresc în timpul fazei foliculare, ele scad ușor cu aproximativ 5-6 zile înainte de ovulație.

Partea a doua

Ciclul uterin: faza proliferativă

Această fază are loc de la încheierea menstruației până la ovulație. Mucoasa uterină este cea mai subțire în timpul menstruației. După aceea, pe măsură ce nivelul de estrogen crește, endometrul devine mai gros. Acest lucru se întâmplă deoarece mucoasa uterină începe să se pregătească pentru posibila implantare a unui ovul fertilizat.

Citește și:

Partea 3

Ovulația - „Starul spectacolului”

Ovulul este eliberat din ovar în trompele uterine

Foliculul dominant continuă să crească și să crească și să secrete estrogen. Nivelurile de estrogen cresc dramatic și, atunci când rămân ridicate, semnalează creierului, ceea ce face ca nivelul de LH să crească și să ajungă la vârf. Vârful LH declanșează ovulația: ovulul este eliberat din ovare în trompele uterine. vârful LH are loc de obicei cu 12-24 de ore înainte de ovulație.

Partea 4

Ciclul ovarian: faza luteală

Durata: 12-14 zile

Faza luteală începe după ovulație și se termină când începe noua menstruație. Foliculul care conține ovulul se transformă în corpul galben. O glandă endocrină temporară care eliberează progesteron și estrogen. Nivelurile de progesteron cresc în această fază confirmând ovulația.

Citește și:

Nivelurile scăzute de progesteron pot duce la o fază luteală mai scurtă decât cea normală, ceea ce este tipic în defectul de fază luteală. O deficiență a fazei luteală poate provoca avorturi spontane, dificultăți de a rămâne însărcinată și spotting între menstruații.

Unele femei suferă de sindrom premenstrual în această fază. Se crede că se datorează scăderii nivelului de estrogen și progesteron atunci când nu sunteți însărcinată. Cu toate acestea, nu orice femeie suferă de sindrom premenstrual.

Ciclul uterin: faza secretorie

Căptușeala endometrului atinge grosimea maximă. Hormonul care domină este progesteronul. La sfârșitul acestei faze, progesteronul va semnala creierului să scadă producția de LH și FSH, astfel încât și nivelurile de progesteron și estrogen încep să scadă. Dacă fertilizarea nu are loc, hCG nu este secretată și corpul galben degenerează.

Citește și:
  • Iubirea vine de Crăciun la Reserved

Dacă fertilizarea nu are loc, atunci nivelul hormonilor scade și începe o nouă perioadă și începe un ciclu complet nou.

Femeile se nasc cu peste un milion de ouă, dar eliberează doar 300-400 de ouă în timpul vieții și, de obicei, doar un ou pe lună. Când ovulul este eliberat din ovare, acesta este preluat de trompele uterine. Dacă momentul este corect, sperma va fertiliza ovulul în câteva ore de la ovulație. Dacă ovulul nu este fertilizat în 24 de ore, atunci moare și este absorbit de organism.

Pentru ca fertilizarea să aibă loc, există trei jucători principali; ovulul, sperma și lichidul cervical. Lichidul cervical este produs sub influența nivelurilor ridicate de estrogen în prima fază a ciclului menstrual și direcționează spermatozoizii prin colul uterin, proces critic pentru concepție. Deoarece spermatozoizii pot supraviețui până la 5 zile în acest lichid, este posibil să aveți contact sexual luni și să rămâneți însărcinați vineri!

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.