Setari Cookie-uri

Neutrofile: Ce inseamna neutrofile marite? Ce inseamna neutrofile scazute?

Neutrofilele sunt cel mai comun tip de globule albe din organism și o parte importantă a sistemului imunitar înnăscut.

Ele au fost identificate pentru prima dată de Paul Ehrlich în 1880 și au fost observate că fagocitozează materii străine în 1883 de către Elie Metchnikoff.

Cele două funcții principale ale neutrofilelor la indivizii sănătoși sunt în fagocitoză pentru a preveni infecția și a promova inflamația. Cu toate acestea, ele pot avea diverse roluri suplimentare, care uneori par să intre în conflict, în special în interacțiunile lor cu celulele canceroase.

Neutrofilele sunt mai mici decât macrofagele, așa că, în general, fagocitază obiecte mai mici, inclusiv materii străine, viruși și bacterii mici.

Ce rol au neutrofile în organism

Neutrofilele sunt cel mai abundent tip de globule albe din organism, reprezentând până la 70% din numărul total de globule albe. Au un rol vital în răspunsul inflamator al organismului, deoarece sunt prima linie de apărare împotriva mai multor agenți patogeni infecțioși, inclusiv bacterii, ciuperci și protozoare. Primul lucru pe care îl fac neutrofilele este să efectueze fagocitoza, în care agentul patogen invadator este înghițit de neutrofil într-o vacuola internă specializată, numită fagozom.

Neutrofilele trec, de asemenea, printr-un proces numit chemotaxie, permițându-le să se deplaseze către locul infecției sau inflamației. Ei răspund la diferite substanțe chimice care le stimulează migrarea.

Neutrofilele se adună, de asemenea, la locul infecției, unde sunt atrase de citokinele exprimate de macrofage, mastocite și endoteliu. Neutrofilele eliberează, de asemenea, citokine care cresc reacțiile inflamatorii de la alte tipuri de celule imunitare.

Neutrofilele ajung la locul leziunii în câteva minute și sunt un semn distinctiv al inflamației acute.

Neutrofile scăzute: Ce înseamnă?

Neutropenia este o afecțiune în care aveți un număr scăzut de globule albe numite neutrofile în sânge.

Când aveți niveluri scăzute de neutrofile în sânge, sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit, ceea ce face ca organismul dumneavoastră să lupte mai greu cu infecția. Aceasta se numește neutropenie. Dacă obțineți o infecție în timp ce sunteți neutropenic, veți avea nevoie de tratament și poate fi necesar să mergeți la spital.

De asemenea, veți fi expus riscului unei afecțiuni grave numite sepsis neutropenic, care poate pune viața în pericol.

Neutropenia poate fi cauzată de cancerul de sânge. De asemenea, se poate întâmpla în timpul sau după tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, un transplant de celule stem sau medicamentele care suprimă sistemul imunitar.

Dacă sunteți neutropenic, medicul dumneavoastră, dieteticianul sau lucrătorul cheie vă poate sugera să faceți unele modificări în stilul de viață pentru a reduce riscul de a obține o infecție. Uneori, aceasta include modificări ale dietei dumneavoastră.

Există câteva semne și simptome pe care le puteți observa dacă sunteți neutropenic - dar fiecare este diferit, așa că nu toată lumea va avea aceleași simptome.

Simptomele neutropeniei includ:

  • senzație de rău (greață)
  • oboseală extremă
  • infecții care durează mult timp sau continuă să revină
  • durere și ulcere bucale (mucozită)
  • pierderea poftei de mâncare.

Dacă celelalte hemograme ale dumneavoastră sunt scăzute, acest lucru poate afecta, de asemenea, modul în care vă simțiți. De exemplu, dacă sunteți anemic (aveți un număr scăzut de globule roșii) vă puteți simți slăbit, obosit și fără respirație.

Neutrofile mărite: Ce înseamnă?

Neutrofilia apare atunci când corpul produce prea multe neutrofile. Neutrofilele sunt un tip de globule albe. Numărul de celule albe din sânge constă în mod normal din cinci tipuri de globule albe, neutrofilele reprezentând majoritatea celulelor albe din sânge. Neutrofilele ajută să luptați împotriva infecțiilor, dar uneori, neutrofilele rămân în luptă mai mult decât este necesar.

Dacă fluxul sanguin are prea multe neutrofile, este posibil să dezvoltați leucocitoză sau un număr mare de globule albe. Este posibil să aveți simptome precum febră sau infecții recurente. Testele pentru a vă evalua numărul de neutrofile pot indica boli mai grave. Furnizorii de asistență medicală tratează neutrofilia tratând problema sau boala de bază.

Neutrofilia este reacția organismului dumneavoastră la o varietate de probleme, de la tulburări grave de sânge la o infecție de zi cu zi până la o zi stresantă la locul de muncă. Cauzele neutrofiliei sunt clasificate ca primare și secundare.

Vă puteți naște cu neutrofilie. Alte cauze includ:

  • Leucemie cronică. Acest cancer de sânge vă afectează celulele albe din sânge.
  • Trombocitoză esențială. Aceasta este o tulburare rară în care corpul dumneavoastră produce prea multe trombocite.
  • Policitemia vera. Aceasta este o tulburare a sângelui care apare atunci când măduva osoasă produce prea multe globule roșii.
  • Leucemie mielomonocitară juvenilă. Acesta este un cancer de sânge rar care afectează de obicei copiii și se întâmplă atunci când anumite celule albe din sânge nu se maturizează în mod normal.
  • Leucemie neutrofilă cronică. Acesta este un cancer de sânge rar care apare atunci când măduva osoasă produce prea multe neutrofile.

Cauzele secundare ale neutrofiliei sunt legate de diferite infecții, inflamații cauzate de afecțiuni medicale și reacția corpului la stres. Cauzele secundare includ:

  • Infecție și inflamație.
  • Inflamație cronică acută cauzată de artrita reumatoidă și boala inflamatorie intestinală.
  • Vasculită. Aceasta este inflamația vaselor de sânge.
  • Leziuni, cum ar fi ruperea unui os.
  • Reacții la tumori.
  • Reacția la medicamente.
  • Stresul fizic sau emoțional.
  • Fumatul.
  • Exerciții viguroase.

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.