Setari Cookie-uri
Acest articol nu este publicat. Este in modul Preview.

6 lucruri pe care să le faci înainte de a rămâne însărcinată

Decizia de a deveni părinte presupune o serie de pregătiri importante. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le faci pentru a avea parte de o sarcină sănătoasă.

Îți dorești să rămâi însărcinată; este una dintre cele mai importante decizii din viața ta. Intrebarea firească, în acest moment, este: ești pregătită pentru o sarcină? Iată o listă cu recomandări care te pot ajuta să îți pregătești corpul pentru această aventură.

  1. Ia un supliment de acid folic

Printre beneficiile acidului folic se numără și faptul că previne apariția defectelor de tub neural ale produsului de concepție. Doza zilnică pe care ar trebui să o ai în vedere este de 400 - 800 micrograme în fiecare zi. Multe dintre complexele de vitamine prenatale conțin, deja, această doză de folați, dar e posibil ca medicul să recomande o doză și mai mare, la începutul sarcinii.

  1. Adoptă un stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos trebuie să aibă în vedere trei elemente:

Citește și:
  • Alimentația;

  • Exercițiul fizic;

  • Odihna.

O alimentație sănătoasă este una care include ingrediente din toate grupele alimentare, în formă proaspătă, cu cât mai puține produse procesate. În cazul în care bugetul permite asta, consumul alimentelor organice este de preferat, pentru a limita expunerea la diverse toxine.

Pentru o viață sănătoasă se recomandă minimum 30 minute de activitate moderată în fiecare zi, minimum 5 zile pe săptămână. Nu e obligatoriu să începi cu ceva dificil: plimbările în pas vioi sunt un bun punct de plecare; joggingul, înotul, mersul cu bicicleta, chiar și mersul la deal prin pădure sunt activități recomandate, care îți pot îmbunătăți mult starea de sănătate.

  1. Programează o vizită medicală preconcepție

Vizita medicală preconcepție este întotdeauna utilă pentru a te asigura că porniți la drum în cele mai bune condiții. Medicul va recomanda un control medical general, inclusiv analize de sânge, pentru a determina care îți este starea de sănătate și pentru a identifica eventuale probleme care ar putea să influențeze fertilitatea sau evoluția sarcinii.

Citește și:

De asemenea, medicul obstetrician va recomanda un examen complet al aparatului reproductiv, inclusiv screeningul pentru cancer cervical și pentru cancerul de sân, o evaluare clinică completă pentru identificarea eventualelor infecții genitale sau boli cu transmitere sexuală și o ecografie pelvină pentru evaluarea ovarelor.

Tot cu ocazia vizitei medicale preconcepție e bine să discuți cu medicul despre eventualele tratamente medicamentoase pe care le urmezi și despre istoricul medical familial.

  1. Programează o vizită la medicul stomatolog

Sănătatea orală este intim legată de evoluția sarcinii, prin urmare este un moment foarte bun să te asiguri că dantura ta este în perfectă stare de sănătate. Infecțiile dentare și gingivale se asociază cu o frecvență crescută a nașterilor premature și cu o greutate mică la naștere, și din acest motiv e bine să remediezi la timp orice eventuale probleme.

Citește și:
  1. Renunță la alcool, tutun și droguri

Fumatul, drogurile și consumul regulat/ocazional, în cantități mari de alcool dăunează viitorului bebeluș în numeroase moduri. Fumatul, de pildă, îl expune pe cel mic la o mulțime de substanțe chimice toxice, limitează aportul de sânge placentar către bebeluș și determină naștere prematură.

Consumul de alcool îl expune pe bebeluș sindromului alcoolic fetal. Utilizarea drogurilor, pe lângă faptul că este ilegală, crește riscul de anomalii congenitale, avort sau moarte intrauterină.

  1. Verifică indicele de masă corporală și apropie-te de valorile optime

Un indice de masă corporală mai mare sau mai mic decât intervalul normal se asociază cu o scădere a șanselor de concepție. Alimentația echilibrată și mișcarea ar trebui să te ajute să ajungi în intervalul de greutate considerat optim. Dacă acestea nu sunt suficiente, sau dacă suferi de o tulburare alimentară, contactează medicul pentru un plus de ajutor.

Citește și:

Există o mulțime de lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vine vorba despre a aduce pe lume un nou membru al familiei. Cu o informare corectă și cu ajutorul unui medic dedicat, ești pe drumul cel bun către o sarcină sănătoasă.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
5 Octombrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.