Setari Cookie-uri

Criza de fiere: Cum se manifesta?

Colica biliară este un tip de durere abdominală cauzată de o blocare temporară a canalelor care ies din vezica biliară.

Uneori, dar nu întotdeauna, persoanele care au calculi biliari fac colici biliare. Cuvântul „colică” se referă la modul în care durerea începe și încetează uneori brusc, iar „biliară” se referă la bilă sau la căile biliare.

Colica biliară este un tip de durere care apare de obicei în partea superioară a abdomenului, de obicei puțin spre dreapta sau central. La unii oameni, durerea iradiază spre spate sau umărul drept.

Durerea începe de obicei brusc. Odată ce începe, este de obicei o durere moderată, constantă. Cel mai frecvent, un episod de colică biliară are loc în câteva ore după ce o persoană a mâncat o masă, adesea o masă copioasă cu multă grăsime. Spre deosebire de alte tipuri de dureri abdominale, colica biliară nu se ameliorează după mersul la toaletă.

Citește și:

De obicei, cea mai mare durere apare la aproximativ o oră după ce începe prima. În mod obișnuit, durerea dispare treptat în decurs de una până la cinci ore.

Cu toate acestea, simptomele colicii biliare nu urmează întotdeauna acest model. De exemplu, este posibil să aveți modele diferite ale durerii.

De cele mai multe ori, persoanele cu colici biliare nu au simptome suplimentare (deși greața și vărsăturile apar uneori).

Dacă durerea persistă sau dacă aveți febră, este posibil să nu aveți colici biliare, ci complicații de la calculii biliari. De exemplu, unii oameni cu calculi biliari fac colecistită (inflamația vezicii biliare), pancreatită (inflamația pancreasului) sau colangită (infecția tractului biliar).

Banana în criza de fiere

Principala problemă atunci când vine vorba de consumul de banane cu calculi biliari este conținutul lor de zahăr. Practic, bananele, când vine vorba de macronutrienți, sunt carbohidrați. Și marea majoritate a acestor carbohidrați se vor transforma în zahăr.

Citește și:

Deci, reacția inițială ar putea fi că bananele sunt cel mai bine evitate în criza de fiere.

Acestea fiind spuse, bananele conțin și fibre. Dar, când vine vorba de digestie (și de calculi biliari), fibrele sunt de fapt un lucru bun.

Majoritatea carbohidraților sunt de obicei descompuși în molecule de zahăr în organism și apoi digerați.

Deci, ați putea spune că, consumul excesiv de carbohidrați va duce la cantități excesive de zahăr în sânge, care, la rândul său, poate agrava de fapt calculii biliari.

Cu toate acestea, organismul nu poate descompune fibrele și, prin urmare, vor trece prin corp nedigerate.

Fibrele ajută la reglarea consumului de zaharuri de către organism, ceea ce înseamnă că vă va menține sub control glicemia.

Deci, fără creșterile bruște ale nivelului de zahăr din sânge, asociate de obicei cu carbohidrații dulci și ușor digerați, veți descoperi că bananele nu vă vor afecta calculii biliari.

Citește și:

Criza de fiere: Tratament imediat

Tratamentul durerii vezicii biliare depinde de cauza și severitatea stării dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate încerca mai întâi:

  • Medicamente pentru durere: dacă aveți atacuri frecvente de vezică biliară, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un analgezic pentru a vă gestiona durerea.

  • Antibiotice: Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate prescrie un antibiotic dacă aveți o infecție.

  • Medicație antispatică: ca scopolamină

Endoscopie: medicul gastroenterolog poate trata probleme minore ale vezicii biliare cu un examen endoscopic de colangiopancreatografie retrogradă (ERCP). Prin ERCP, medicul dumneavoastră va ghida un instrument asemănător unui tub numit endoscop prin sistemul dumneavoastră digestiv. Apoi, poate elimina calculii biliari, pot plasa stenturi pentru a deschide căile biliare și pot preleva mostre de țesut pentru o biopsie.

Citește și:

Medicul dumneavoastră poate efectua, de asemenea, colecistectomii:

Colecistectomie laparoscopică: Cu operația laparoscopică, chirurgul face doar câteva tăieturi mici (incizii). Ei introduc într-o singură incizie un instrument chirurgical numit laparoscop. Laparoscopul are o cameră la un capăt, astfel încât medicul dumneavoastră să vă poată vedea vezica biliară pe un ecran. Astfel vă va îndepărta vezica biliară printr-o altă incizie. Acest tip de intervenție chirurgicală duce, în general, la mai puține complicații, o recuperare mai rapidă și cicatrici mai mici. Chirurgii efectuează cele mai multe colecistectomii laparoscopic.

Colecistectomie deschisă: în cazul unei intervenții chirurgicale deschise, chirurgul face o incizie mai mare pentru a vă deschide abdomenul. Chirurgul dumneavoastră poate avea nevoie să efectueze o intervenție chirurgicală deschisă dacă aveți un caz mai complicat, cum ar fi vezica biliară grav inflamată.

Citește și:

Lamâia în criza de fiere

Deși există multe locuri în care lămâia este recomandată în criză de fiere, aceasta nu este de luat în calcul în cazul în care aveți simptomatologie specifică.

Lămâia este un aliment foarte bun, dar dacă ținem cont de faptul că sucul acesteia este acid, aceasta poate înrăutăți simptomele pe care le puteți avea în colica biliară.

Curele cu lămâie, in orice formă ar fi ele, nu sunt recomandate in colicile biliare.

Ce să mănânci după o criză de fiere

O mulțime de fructe și legume

Încercați să mâncați cel puțin cinci porții de fructe și legume în fiecare zi, cum ar fi fasole, verdețuri. Aceste alimente conțin vitamine, minerale, fibre și antioxidanți care pot ajuta la menținerea unei vezici biliare sănătoase. Vitamina C, magneziul și acidul folic, în special, pot promova o bună sănătate a vezicii biliare.

Citește și:

Multe fibre

O dietă bogată în fibre vă sprijină sistemul digestiv și mișcarea alimentelor prin intestine. De asemenea, ajută la menținerea sănătoasă a vezicii biliare. Alimentele bogate în fibre includ fructele, legumele, fasolea, ovăzul și cerealele integrale.

Multe lichide

Este important să rămâneți hidratat, așa că asigurați-vă că beți cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi.

Lactate

Încercați să mâncați lactate cu conținut scăzut de grăsimi ori de câte ori este posibil. Acest lucru vă va ajuta să mențineți un nivel sănătos de calciu, care este important pentru sănătatea vezicii biliare.

Proteină slabă

Deși carnea roșie este o sursă bună de proteine, poate fi adesea bogată în grăsimi, ceea ce nu este bun pentru vezica biliară. În schimb, încercați să mâncați carne slabă. De asemenea, puteți încerca surse de proteine ​​pe bază de plante, cum ar fi fasole, linte, nuci, leguminoase și tofu.

Grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase includ grăsimile nesaturate care provin din surse vegetale, mai degrabă decât animale, de exemplu grăsimile găsite în avocado, nuci și semințe, precum și uleiul de măsline, rapiță și floarea soarelui. Încercați să înlocuiți grăsimile animale și saturate din dieta dumneavoastră cu grăsimi nesaturate, pe bază de plante.

Foto OB production / Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
13 Noiembrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.