Setari Cookie-uri

6 cauze comune ale apariției problemelor de stomac și cum te poți proteja

Aceste probleme poate fi acompaniate uneori și de alte simptome cum ar fi greață, vărsături și dureri.

În funcție de cauză, diareea poate fi acută sau cronică, aceasta din urmă putând persista chiar și câteva săptămâni [1].

Întrucât diareea poate afecta activitățile zilnice sau chiar calitatea vieții, află din acest articol care sunt cele mai comune cauze și cum te poți proteja, pentru a reduce cât mai mult riscul de dezvoltare a acestei probleme digestive.

Diareea poate avea numeroase cauze, care pot varia de la intoleranță la anumite alimente, la infecții și boli digestive mai severe. Câteva dintre cele mai comune cauze includ:

Virusurile

Există numeroase tipuri de virusuri care pot provoca diaree, cele mai cunoscute fiind rotavirusul și norovirusul.

Pătrunderea în organism a acestor virusuri poate duce la apariția gastroenteritei, o infecție intestinală care se poate manifesta prin diaree, crampe abdominale, greață și vărsături.

Citește și:

Acestea pot fi contractate prin contactul direct cu persoana infectată sau consumul alimentelor și băuturilor contaminate [2].

Bacterii și paraziți

Infectarea cu anumiți paraziți sau bacterii precum E. coli, se poate realiza prin ingerarea alimentelor și băuturilor contaminate.

Pe lângă diaree, alte simptome ale infecțiilor parazitare sau bacteriene pot include febră, dureri abdominale, durere de cap etc.

În funcție de numărul scaunelor zilnice, există riscul de apariție a deshidratării, o complicație care poate fi severă, dacă nu este tratată la timp [3].

Tratamentul medicamentos

Multe medicamente pot duce la apariția diareei. Una dintre cele mai cunoscute categorii de medicamente sunt antibioticele, întrucât acestea distrug atât bacteriile dăunătoare, cât și pe cele benefice.

Citește și:

Reducerea numărului de bacterii benefice din intestin, poate duce la tulburări digestive și la apariția diareei, printre multe altele [4].

Intoleranță la lactoză

Persoanele cu o astfel de problemă, nu pot digera în întregime lactoza prezentă în lapte sau în produsele din lapte.

Intoleranța se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă, deoarece nivelul enzimelor care ajută la digestia lactozei scade odată cu trecerea timpului.

Simptomele asociate cu această problemă includ scaune diareice, balonare, vărsături, greață și crampe abdominale [5].

Afecțiuni digestive

Diareea cronică poate avea numeroase cauze asociate cu diferite boli digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil, boala Crohn, colita ulcerativă, boala celiacă și multe altele.

Citește și:

În aceste cazuri, ameliorarea diareei se va realiza prin tratarea afecțiunii principale. Ca urmare, trebuie discutat cu un medic specialist, pentru a obține tratamentul corespunzător [4].

Intervenții chirurgicale

Diareea poate fi cauzată și de anumite intervenții chirurgicale, în special de cele realizate la nivelul intestinului subțire, intestinului gros, stomac, ficat sau pancreas.

Potențialele cauze care pot duce la apariția diareei după o intervenție chirurgicală sunt:

  • creșterea bacteriană în regiunea operată;

  • mișcarea mai rapidă a bolului alimentar prin tractul digestiv, în special după operațiile efectuate la nivelul stomacului sau intestinelor;

  • absorbție slabă a nutrienților, problemă care apare de obicei după înlăturarea unei porțiuni din intestin [6].

    Citește și:

Metode de prevenție

Chiar dacă diareea poate avea numeroase cauze, unele dintre ele greu de evitat sau de controlat, există totuși măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestei probleme, cum ar fi:

  • folosirea apei îmbuteliate, atât pentru consum, cât și pentru alte activități cum ar fi gătitul și spălatul pe dinți, atunci când nu există surse sigure de apă;

  • curățarea corespunzătoare a alimentelor și gătirea acestora la temperaturi sigure;

  • spălatul frecvent pe mâini, mai ales înainte de masă și după folosirea toaletei. Asigură-te că folosești săpun antibacterian sau soluții dezinfectante corespunzătoare, pentru un grad mai ridicat de protecție [7].

Episoadele diareice, chiar și cele de scurtă durată (acute) pot strica numeroase planuri, cum ar fi cele de vacanță, de lucru și așa mai departe. Asigură-te că reduci cât mai mult posibil riscul de dezvoltare a acestei probleme sau că obții ajutorul medical necesar, pentru a nu lasă diareea să îți afecteze viața de zi cu zi.

Citește și:

Referințe:

  1. “Diarrhea.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/symptoms-causes/syc-20352241. Data accesării: 08.11.2022

  2. “Viral Gastroenteritis (Stomach Flu).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/viral-gastroenteritis/symptoms-causes/syc-20378847. Data accesării: 08.11.2022

  3. “Symptoms & Causes of Diarrhea.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, U.S. Department of Health and Human Services, www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/symptoms-causes. Data accesării: 08.11.2022

  4. “Lactose Intolerance.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232. Data accesării: 08.11.2022

    Citește și:
  5. Seladi-Schulman, Jill. “Diarrhea after Surgery: Causes, Risks, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/diarrhea-after-surgery#causes. Data accesării: 08.11.2022

  6. Higuera, Valencia. “Causes of Diarrhea and Tips for Prevention.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/diarrhea#prevention. Data accesării: 08.11.2022

foto shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
11 Noiembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.