Setari Cookie-uri

Depresia sezonieră - ce înseamnă și cum o recunoști

Pentru unele persoane, zilele mohorâte și reci de iarnă anunță instalarea unei perioade de letargie și oboseală. Aceasta poartă denumirea de tulburare afectivă sezonieră. Află mai multe despre „depresia de iarnă”.

Dacă zilele reci și mohorâte de iarnă te fac să vrei să te ghemuiești sub pătură și să rămâi acolo până când soarele va străluci din nou, să știi că nu ești singura persoană care experimentează astfel de stări. În timp ce unii salută schimbarea culorilor din natură odată cu venirea toamnei sau zăpada proaspătă a iernii, alții se trezesc cu dificultate dimineața, se confruntă cu oboseală în timpul zilei, mănâncă mai mult și au un sentiment general de depresie odată cu sezonul rece.

Există o denumire pentru aceste schimbări: tulburare afectivă sezonieră. Află mai multe despre despre această afecțiune sezonieră în cele ce urmează.

Ce este tulburarea afectivă sezonieră?

Aceasta este un tip de depresie care apare odată cu schimbarea anotimpurilor. Debutează de obicei la sfârșitul toamnei și începutul iernii, când temperaturile scad și zilele sunt mai scurte, și poate continua până în primăvară.

Citește și:

Pot exista ani în care depresia este mai ușoară sau chiar absentă. Verile sunt cel mai adesea lipsite de simptome.

La ce simptome să fii atent?

Dacă observi schimbări drastice în starea de spirit în anumite perioade ale anului, ai putea suferi de tulburare afectivă sezonieră.

Este posibil să suferi de această tulburare dacă ai anumite simptome care se declanșează și încetează în anumite luni și care apar timp de cel puțin doi ani consecutivi. Acestea pot include sentimente aproape constante și zilnice de depresie, pierderea interesului pentru activitățile care obișnuiau să îți placă, modificări ale poftei de mâncare sau ale greutății, energie scăzută, insomnii.

Simptomele încep la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii și dispar odată cu venirea primăverii. De asemenea, se pare că depresia sezonieră este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților.

Citește și:

Ce poți face pentru a depăși depresia sezonieră?

Un sfat practic ar fi ca, în momentul în care experimentezi astfel de schimbări de dispoziție, să te îmbraci și să ieși la o plimbare, să mergi la bazin sau la sala de sport. Exercițiile fizice pot funcționa la fel de bine ca antidepresivele în combaterea depresiei.

Și adaptarea alimentației poate ajuta. Carbohidrații, precum cerealele integrale, îți pot stimula energia pe tot parcursul anului. Fructele și legumele de culoare verde intens sau portocaliu, cum ar fi broccoli, varza kale și morcovii, conțin substanțe nutritive care favorizează o stare de spirit mai bună.

De asemenea, dacă observi că ești influențat de schimbarea anotimpului, poți începe să iei un complex de vitamine pentru imunitate; ar putea să te ajute să-ți recapeți energia și buna dispoziție.

Citește și:

Totodată, terapia cu lumină este cea mai răspândită formă de tratament. Aceasta presupune expunerea la o sursă de lumină foarte puternică, asemănătoare luminii naturale, la scurt timp după răsăritul soarelui. Este un tratament la domiciliu, care se aplică imediat ce te ridici din pat.

Alte opțiuni de tratament vizează administrarea sezonieră a antidepresivelor sau ședințe de terapie cognitiv-comportamentală axată pe adaptarea la simptomele de iarnă.

De ce apare depresia sezonieră?

Depresia sezonieră este cauzată de lipsa luminii naturale pentru mai multe ore din zi și este exacerbată de faptul că petrecem mai mult timp în interior.

Sensibilitatea la aceste schimbări variază în funcție de individ. Unele persoane reacționează la primele semne ale schimbării sezoniere în jurul echinocțiului de toamnă, în septembrie, în timp ce starea de spirit a altora se schimbă drastic până în decembrie.

Citește și:

Cea mai frecventă perioadă pentru debutul unui episod de depresie sezonieră este sfârșitul lunii octombrie până în noiembrie. Ianuarie și februarie sunt, în general, cele mai dificile luni, iar simptomele se diminuează complet până la începutul lunii mai.

În ce moment este necesar să consulți un medic?

Majoritatea persoanelor care întâmpină astfel de schimbări sezoniere de dispoziție nu identifică tiparul sezonier și, pentru că pot anticipa cu fermitate că se vor simți mai bine după câteva luni, pot să ignore simptomele.

Dacă, însă, observi că în aceste perioade devii aproape disfuncțional, este recomandat să apelezi la un medic. Provocarea pentru cei ce experimentează acest tip de depresie este să recunoască momentul în care ar trebui să caute ajutor.

Citește și:

De aceea, este de dorit să te documentezi despre „depresia de iarnă”, iar dacă ai bifat majoritatea simptomelor specifice, este recomandat să discuți cu un specialist despre acest lucru.

Așadar, depresia sezonieră apare pe fondul expunerii reduse la lumina soarelui, ceea ce ne influențează dispoziția. Odată conștient de instalarea acesteia, ai la îndemână câteva opțiuni pentru a depăși mai ușor această perioadă.

Sursa foto: shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Februarie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.