Setari Cookie-uri

5 constante biologice pe care trebuie să le verifici periodic prin analize de laborator

Setul anual de analize poate indica medicului eventuale suferințe, chiar înainte ca acestea să producă simptome. Care sunt aceste teste și ce informații furnizează vei putea afla din articol ===▷▷▷

Starea de sănătate a organismului este definită prin valoarea unor constante biologice care pot indica dacă organele vitale funcționează, sau nu, în parametrii normali. Aceste valori au marele avantaj de a putea fi foarte ușor evaluate prin simple analize de sânge și urină, iar informațiile pe care le furnizează, atunci când sunt evaluate de un medic, pot identifica rapid unele suferințe, chiar înainte de apariția simptomelor.

Aceste constante biologie fac parte din pachetul de analize uzuale, pe care oricine ar trebui să le facă cel puțin o dată pe an.

Glicemia

Considerată a fi una dintre analizele de sânge cele mai importante, valoarea glicemiei se poate afla dintr-o simplă probă de sânge venos. Valoarea acesteia poate evalua dacă metabolismul glucidelor este stabil și dacă există un echilibru corect între aportul de insulină și glucoza din sânge. Interpretarea valorilor nivelului de glucoză din sânge oferă informații și despre sănătatea ficatului, a rinichilor și poate indica unele suferințe ale glandei tiroide și inimii.

Citește și:

Glucoza este principalul nutrient folosit la nivel celular, în toate organele, fiind sursa principală de energie. Valorile acesteia depind de sănătatea pancreasului, de masa corporală, vârstă și eventuale suferințe preexistente. Monitorizarea periodică a glucozei este obligatorie pentru cei diagnosticați cu diabet.

Hemoleucograma

Aceasta este analiza esențială a sângelui. Numită și hemograma, este un test complet, care evaluează starea generală de sănătate și poate identifica o multitudine de suferințe sau semnala faptul că există dezechilibre care au nevoie de investigații suplimentare. Hemoleucograma este și o analiză uzuală, care permite medicului să monitorizeze evoluția unei boli acute sau cronice.

Acest test este printre cele mai utile investigații, nu lipsește din niciun pachet de analize de bază, cu atât mai mult cu cât este simplu, foarte rapid de realizat și arată valorile celulelor roșii și albe din sânge. Rezultatul poate indica boli ale sângelui, acute sau cronice, suferinte renale, hepatice, infecții sau boli maligne în evoluție.

Citește și:

Profilul lipidic

Esențiale pentru buna funcționare a organismului, grăsimile sunt utile atunci când rămân în mod constant între valori normale. Grăsimile sunt necesare ca sursă de energie celulară, dar și pentru producerea de hormoni, reparațiile celulare și buna funcționare a creierului și celulelor nervoase, pentru piele și în procesele de digestie și absorbție intestinală. Grăsimile influențează starea generală de sănătate.

Pentru a evalua concentrația grăsimilor din sânge, analiza necesară se numește profil lipidic și va identifica valorile exacte ale colesterolului HDL („bun”) și LDL („rău”), precum și valorile trigliceridelor. Valorile prea mari ale colesterolului sunt asociate cu probleme cardiovasculare, disfuncții hepatice și pancreatice, dezechilibre ale tiroidei și ovarelor/testiculelor.

Citește și:

Sumar de urină

Organe vitale, starea de sănătate a rinichilor poate fi foarte ușor evaluată prin examenul de urină. Test de rutină, analiza biochimică a unei probe de urină poate da informații precise și despre metabolismul glucidic și proteic și eventuale dezechilibre, dar și despre starea generală a organismului.

Rinichii filtrează în fiecare 24 de ore circa 350 de litri de sânge, astfel că produsele de excreție care sunt conținute în urină pot oferi medicului informații foarte importante despre echilibrul proceselor din organism și pot identifica rapid semnele unor patologii renale, hepatice și sanguine.

Ureea sanguină

Ureea este un produs secundar din procesul de metabolizare a proteinelor. Nivelul de uree din sânge indică cât de bine funcționează rinichii, ficatul și poate reprezenta un semnal de alarmă cu privire la existența unor formațiuni tumorale. Coroborată cu alte investigații, la fel de simple, valoarea concentrației de uree din sânge poate semnala inclusiv probabilitatea existenței unor afecțiuni de natură canceroasă.

Citește și:

Valoarea ureei din sânge este un test vital în timpul sarcinii și se poate realiza foarte simplu prin analiza unei probe de sânge venos.

Aceste cinci constante biologice sunt cele care realizează o veritabilă radiografie biochimică a organelor vitale, iar rezultatele sunt în măsură să confirme buna funcționare a organismului sau să indice existența unor probleme și organul suspectat. Medicul poate decide pe baza setului de analize de bază eventuale alte investigații pentru a identifica și trata o suferință.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
15 Martie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.