Setari Cookie-uri

Febra: 5 cauze ale apariției acesteia

Febra, denumită și pirexie, se manifestă prin creșterea temperaturii corpului peste valorile normale. Este o componentă importantă a răspunsului imunitar, în special la o infecție.

Pentru majoritatea adulților și copiilor, febra poate fi inconfortabilă, dar de regulă nu este o sursă majoră de îngrijorare dacă valorile nu sunt ridicate și revin la normal în scurt timp. În cazul bebelușilor, chiar și o febră ușoară poate indica prezența unei infecții serioase, motiv pentru care valorile trebuie monitorizate atent și un medic specialist consultat în cel mai scurt timp. [1]

Reglarea temperaturii corporale este realizată de hipotalamus. Atunci când sistemul imunitar se confruntă cu o boală, acesta poate permite temperaturii să crească pentru a putea fi inițiate anumite procese complexe la nivelul întregului organism. În continuare, poți afla mai multe despre cinci cauze comune ale febrei.

  1. Infecțiile și bolile infecțioase

Printre cauzele febrei se numără infecțiile și bolile infecțioase precum răcelile comune, gripele, mononucleoza infecțioasă sau gastroenterita. Temperatura corpului poate crește peste valorile normale indiferent dacă infecția este cauzată de un virus sau de o bacterie. [2, 3]

Citește și:

Deși ambele tipuri de infecție sunt o cauză comună a febrei, principala diferență este datorată tratamentului necesar. De regulă, prezența unei bacterii implica utilizarea diverselor antibiotice, acestea neavând niciun efect asupra virusurilor. În multe cazuri, poate fi dificil de stabilit dacă infecția este virală sau bacteriană pentru că simptomele sunt similare, ambele tipuri de microbi putând conduce la boli precum pneumonia, meningita sau diareea. [4]

  1. Insolația

Creșterea temperaturii corporale peste limitele normale poate fi cauzată și de insolație. Această problemă de sănătate este comună în special în lunile călduroase de vară și este rezultatul expunerii prelungite la temperaturi ridicate. Cazurile mai serioase pot conduce la supraîncălzirea corpului până la atingerea temperaturii de 40 de grade Celsius sau mai mult.

Citește și:

Insolația necesită tratament medical de urgență pentru că poate afecta în scurt timp creierul, inima, rinichii și mușchii. Alte simptome specifice sunt starea mentală sau comportamentul alterat, modificările la nivelul transpirației (pielea va fi fierbinte și uscată), stările de greață, pielea înroșită, durerile de cap, hiperventilația sau respirația accelerată și ritmul cardiac alert. [1, 6]

  1. Unele medicamente

Febra poate fi cauzată și de anumite tratamente, în special cele cu antibiotice sau cele recomandate pentru hipertensiune și convulsii. De regulă, creșterea temperaturii corporale este rezultatul unei reacții alergice sau un efect advers nedorit.

Dacă te confrunți cu febră după administrarea unui antibiotic, cel mai adesea acest simptom dispare de la sine. În cazul în care febra este încă prezentă după 24 sau 48 de ore, este indicat să te adresezi medicului sau farmacistului pentru a determina ce medicații poți utiliza pentru reducerea temperaturii. Devine necesar să consulți un medic atunci când febra depășește 40 de grade Celsius, constați apariția unei erupții cutanate sau experimentezi dificultăți de respirație. [1, 5]

Citește și:
  1. Anumite boli inflamatorii

Te poți confrunta cu apariția febrei și atunci când organismul este afectat de anumite boli inflamatorii precum artrita reumatoidă. Această boală autoimună poate cauza dureri articulare, inflamație și leziuni la nivelul întregului corp. Tratarea sa este eficientă mai ales atunci când este diagnosticată în stadiile incipiente.

Simptomele specifice implică dureri, rigiditate sau chiar pierderea anumitor funcționalități în una sau mai multe articulații, senzații de oboseală și slăbiciune, febră ușoară și pierderea apetitului. Acestea pot fi moderate sau severe, dar nu trebuie ignorate pentru a beneficia de o diagnosticare timpurie. [1, 7]

  1. Tumorile canceroase

Uneori, apariția febrei poate fi și un răspuns al organismului la o tumoare malignă sau canceroasă. Este de obicei un semn că forma respectivă de cancer s-a răspândit și este într-un stadiu avansat. Creșterea temperaturii corporale este mai rar un simptom timpuriu al acestei boli. Excepția o reprezintă leucemia și limfomul. Este important să ai în vedere sângerările neobișnuite, oboseala inexplicabilă, tusea persistentă și modificările la nivelul pielii sau al digestiei. [1, 8]

Citește și:

O febră ridicată de peste 39 sau chiar 41 de grade Celsius care persistă poate indica prezența unei afecțiuni serioase și necesită un consult medical de specialitate de urgență. În cazul febrelor ușoare ocazionale, modificarea temperaturii corpului este de multe ori un semn că organismul se află în cursul procesului de vindecare.






Bibliografie:

  1. “Fever – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/symptoms-causes/syc-20352759. Accesat la 18 Jan. 2023.

  2. O’Connell, Krista. “Everything You Need to Know about Fever.” Healthline, Healthline Media, 5 Aug. 2012, www.healthline.com/health/fever. Accesat la 18 Jan. 2023.

  3. Crosta, Peter. “What Causes a Fever and What Can I Do about It?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 5 Dec. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/9895. Accesat la 18 Jan. 2023.

    Citește și:
  4. “Infection: Bacterial or Viral?” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infectious-diseases/expert-answers/infectious-disease/faq-20058098. Accesat la 19 Jan. 2023.

  5. University of Illinois. “Side Effects of Antibiotics: What They Are and How to Manage Them.” Healthline, Healthline Media, 29 Aug. 2018, www.healthline.com/health/infection/antibiotic-side-effects. Accesat la 19 Jan. 2023.

  6. ‌“Heatstroke – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-stroke/symptoms-causes/syc-20353581. Accesat la 19 Jan. 2023

  7. The. “Everything You Want to Know about Rheumatoid Arthritis.” Healthline, Healthline Media, 12 Oct. 2021, www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis#symptoms. Accesat la 19 Jan. 2023.

    Citește și:
  8. ‌The. “Cancer Warning Signs.” Healthline, Healthline Media, 8 Sept. 2015, www.healthline.com/health/cancer-warning-signs#digestive-changes. Accesat la 19 Jan. 2023.

Vizionare placuta


Kudika
5 Aprilie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.