Setari Cookie-uri

Cum te pregătești pentru un RMN

Înainte de RMN, este recomandabil să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice afecțiuni medicale subiacente pe care le puteți avea, deoarece în aparatul RMN sunt utilizate câmpuri magnetice puternice.

Dacă aveți claustrofobie, discutați cu medicul dumneavoastră, astfel încât să vă pregătiți corespunzător pentru RMN. De obicei, persoanele claustrofobe sunt sedate pentru scanare. De asemenea, ar trebui să-i anunțați dacă sunteți gravidă sau dacă aveți implanturi metalice în corp, tatuaje pe piele, probleme cu rinichii sau alergii.

Informați-vă medicul devreme, astfel încât să poată determina dacă sunteți eligibil să mergeți la o scanare RMN sau dacă trebuie făcute ajustări.

Cu excepția cazului în care se solicită altfel, puteți mânca, bea sau chiar să vă luați medicamentele în mod normal înainte de scanarea RMN.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate solicita să vă faceți un RMN cu contrast. Aceasta înseamnă că un agent de contrast (un colorant) va fi injectat în corpul dumneavoastră chiar înainte de scanare. Injectarea de contrast se face cel mai adesea intravenos. Contrastul va îmbunătăți calitatea imaginilor. Poate oferi mai multe detalii în unele cazuri.

Citește și:

Nu puteți purta bijuterii sau avea metal de orice fel pe corp (cum ar fi pe haine) în timpul RMN-ului. De fapt, vi se poate cere să treceți printr-un detector de metale înainte de a face un RMN. În plus, dacă aveți metal în interiorul corpului, este posibil să nu puteți face un RMN. Discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră înainte de a programa un RMN. Este posibil să nu puteți face un RMN daca aveți:

Implanturi cohleare.

Un stimulator cardiac.

Plăci metalice, șuruburi sau tije.

Valve artificiale ale inimii.

Un dispozitiv intrauterin.

Articulații artificiale.

Obturații dentare, punți sau alte lucrări dentare metalice.

Ce este un RMN

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este o scanare care utilizează un magnet puternic și unde radio pentru a scana interiorul corpului. Vă poate vedea organele, oasele și țesuturile. Creează imagini detaliate ale corpului dumneavoastră. Este o modalitate sigură și nedureroasă folosită la diagnosticarea bolilor și a multor alte afecțiuni medicale.

Citește și:

Un RMN este similar cu o radiografie. Este similar cu o scanare CT (tomografie computerizată). Mulți oameni confundă cele două scanări, deoarece echipamentul folosit pentru fiecare este foarte asemănător. Atât un RMN, cât și o scanare CT produc imagini ale oaselor, organelor și altor țesuturi interne. Iată cum sunt diferite:

Un RMN folosește un câmp magnetic pentru a crea o imagine. Aceasta înseamnă că nu sunteți expus la radiații. Niciun studiu nu a asociat RMN-urile cu efecte nocive asupra sănătății. O scanare CT folosește radiații pentru a crea o imagine. Expunerea repetată poate fi dăunătoare.

Efectuarea unei scanări RMN durează mai mult.

Un RMN oferă o imagine mai clară a țesuturilor anormale. Este o scanare mai bună pentru a observa ligamentele și tendoanele, măduva spinării și alte țesuturi moi. O scanare CT vă poate oferi o imagine de calitate superioară a oaselor și este mai bună pentru diagnosticarea problemelor toracice și pulmonare, precum și pentru detectarea unor tipuri de cancer.

Citește și:

Un RMN este mai scump decât o scanare CT.

Ce se întâmplă în timpul unui RMN

În timp ce se efectuează RMN-ul, vă veți întinde pe o masă în timp ce tehnologul efectuează testul dintr-o cameră adiacentă. Odată ce sunteți așezat pe masă, asigurați-vă că sunteți confortabil, astfel încât să fie ușor să rămâneți nemișcat.

Respirați normal și încercați să rămâneți cât mai relaxat și nemișcat posibil. Dacă există ceva înainte sau în timpul procedurii care vă face inconfortabil, anunțați tehnicianul.

Este posibil să simțiți o senzație de furnicături pe piele, acest lucru este normal și senzația va dispărea la scurt timp după procedura RMN.

Veți auzi mai multe tipuri diferite de sunete în timpul procesului de scanare care reprezintă modificările câmpului magnetic care fac parte din procesul de imagistică.

Citește și:

Cât durează un RMN

Procedura va dura de obicei între 30 și 60 de minute, în funcție de tipul de scanare cerut de medicul dumneavoastră. Trebuie doar să stați cât mai nemișcat posibil în timpul examenului. Unii pacienți chiar adorm în timpul examenului RMN.

Un tehnolog vă va putea vedea în orice moment. Pentru confortul dumneavoastră, este încorporat un sistem tip interfon, astfel încât, dacă aveți nevoie de ceva, tehnologul va fi chiar acolo.

În timpul RMN-ului, veți auzi ciocănituri sau bâzâit de la aparat. Din nou, acest lucru este normal. Aceste zgomote apar doar în timpul scanării.

Odată ce examenul este finalizat, tehnologul va reveni în sala de examen pentru a vă ajuta să ieșiți din mașină și să vă escorteze în zona de schimbare. Vă veți schimba înapoi în hainele dumneavoatra și apoi sunteți liberi să plecați, cu excepția cazului în care ați primit medicamente pentru sedare sau anxietate, caz în care este posibil să aveți nevoie de cineva care să vă conducă acasă. De asemenea, nu există restricții cu privire la ceea ce puteți face după o scanare RMN.

Citește și:

De interpretarea rezultatelor dumneavoastră se va ocupa un medic radiolog.

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.