Setari Cookie-uri

Dr. Iulia Velicu: Ai grijă de igiena dinților, la fel cum faci cu părul, unghiile sau pielea

50% dintre românii cu vârsta peste 35 de ani manifestă o formă de parodontoză, iar 40% dintre românii din mediul urban au cel puțin un dinte lipsă.

Nu acordăm atenție igienei orale și prevenției, așa cum facem cu îngrijirea părului, a unghiilor sau a pielii, iar de multe ori suntem puși direct în fața unor proceduri dureroase și costisitoare. Prevenția și grija pentru sănătate sunt cheia însă și când vorbim de dinți, tocmai ca să nu fie necesar să reparăm mai târziu.

Igienizarea dentară, efectuată trimestrial, reduce cu 40% riscul de a dezvolta o carie dentară. Astfel, scade presiunea pe bugetul necesar pentru intervențiile stomatologice scumpe.

50% dintre românii cu vârsta peste 35 de ani manifestă o formă de parodontoză, iar 40% dintre românii din mediul urban au cel puțin un dinte lipsă, indică datele statistice.

Asta se întâmplă pentru că procedurile simple precum detartrajul, periajul dentar și Airflow-ul sunt de multe ori tratate superficial atât de pacienți, cât și de medicii stomatologi.

Citește și:

De ce?

Pentru că pacientul nu este suficient informat sau a fost greșit informat. Nu știe cum poate să prevină. Ori crede că este foarte costisitor și dureros. Dar și pentru că în unele cabinete nu mereu se găsește loc și timp necesar pentru o igienizare făcută corect.

Informarea este, însă, primul pas. Iar în România avem o nevoie evidentă de a înțelege, a conștientiza cât de importantă este prevenția. Și nu este scump să previi, întreaga procedură de igienizare a danturii costă cât o masă de două persoane la restaurant.

Ce înseamnă o igienizare dentară profesională

Igienizarea dentară profesională presupune trei proceduri: detartraj cu ultrasunete - cu sau fără protocol GBT, Airflow și periaj dentar profesional. Acestea fac parte din pachetul pe care, la Dental Hygiene Center - primul centru din România dedicat igienizării dentare, îl recomandăm să fie efectuat la fiecare trei luni. Totul durează aproximativ 30 de minute.

Citește și:

Detartrajul cu ultrasunete este o tehnică modernă prin care se îndepărtează depunerile de tartru de pe suprafața dinților, iar detartrajul prin GBT este cel mai avansat și eficient protocol de igienizare dentară existent la acest moment.

Prin periajul profesional se îndepărtează depunerile de placă bacteriană și coloratiile de pe dinți.

Airflow-ul presupune pulverizarea unui amestec de apă, aer și bicarbonat de sodiu pe dinți și gingii. Un beneficiu pe care il găsește pacientul la primul centru de igienizare dentară din România este sistemul de aspiratie folosit, prin care procedura de Airflow poate fi facută fără ca el să aibă senzația de înecare.

Alege să previi, decât să repari!

La primul centru din România dedicat igienizării dentare, accentul este pus pe prevenție și educație, astfel încât să nu fie necesară intervenția costisitoare și dureroasă în viitor. Pentru a fi sigur că acorzi atenție igienizării danturii, poți opta pentru un abonament care include vizite trimestriale pentru proceduri de igienizare dentară sau kit-uri personalizate cu produse profesionale de igienă orală pentru acasă.

Citește și:

Top mituri despre igienizarea dentară

  • Detartrajul doare și sensibilizează dinții? Fals. Tehnicile moderne de detartraj fac ca această procedură să fie nedureroasă, cu doar o senzație de vibrație ușoară pe dinți în timpul procedurii. Există situații rare în care pacientul poate prezenta o ușoară sensibilitate dentară, care se poate manifesta la consumul de alimente dulci sau reci. Sensibilitatea dentară după detartraj dispare însă în câteva zile și nu necesită tratament.
  • Tartrul dispare prin periaj, acasă? Fals. Odată format, tartrul nu dispare prin periaj, oricât de mult v-ați spăla pe dinți. Singura metodă de îndepărtare rămâne detartrajul.
  • Îndepărtarea tartrului implică distrugerea smalțului? Fals. Detartrajul este efectuat cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Implică vibrația ușoară a unor anse speciale, concomitent cu irigarea continuă cu apă. Astfel, se îndepărtează doar tartrul dur de pe suprafața dintelui și nu are niciun efect asupra smalțului.

Consecințele prezenței tartrului

Citește și:

Tartrul apare atunci când placa bacteriană se acumulează pe suprafața dinților și nu este îndepărtată prin periaj regulat și igienă orală adecvată. Doar prin igienizare dentară sunt curățate placa bacteriană și tartrul.

În caz contrar, efectele pe termen mediul și lung sunt:

  • Inflamarea gingiilor;
  • Carii dentare;
  • Miros neplăcut al respirației;
  • Sângerare gingivală;
  • Retracție gingivală (retragerea gingiilor de pe dinți);
  • Spații infectate între dinte și gingie;
  • Mișcarea anormală a dinților;
  • Pierderea dinților;

Articol semnat de Dr. Iulia Velicu, din echipa Dental Hygiene Center. Este primul centru de igienizare dentară din România, ce funcționează ca un SPA dentar, dedicat exclusiv procedurilor de profilaxie.

Vizionare placuta


Kudika
19 Mai 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.