Setari Cookie-uri

5 proprietăți terapeutice ale uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale sunt extrase din plante și sunt administrate prin metode diferite, inhalare, aplicare directă pe piele, cu difuzor de aromoterapie sau oral (doar dacă produsul este conceput special pentru uz intern).

Uleiurile esențiale sunt obținute prin presare la rece sau prin distilare cu aburi, procedee care permit conservarea proprietăților terapeutice ale acestora. Ele au devenit populare datorită numeroaselor proprietăți terapeutice, printre care: întărirea imunității, efectul antibacterian (luptă împotriva bacteriilor) sau efectul antifungic (împiedică dezvoltarea ciupercilor). Totodată, uleiurile esențiale se remarcă și pentru efectele calmante și relaxante. Din acest articol vei afla mai multe despre proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale.

Cum să alegi uleiurile esențiale potrivite?

Identificarea nevoilor individuale reprezintă primul pas în alegerea uleiurilor esențiale potrivite. Gândește-te cu ce scop vrei să folosești uleiurile esențiale, pentru gestionarea stresului, îmbunătățirea somnului, ameliorarea durerilor musculare sau poate pentru îngrijirea pielii și a părului. În felul acesta vei putea alege uleiurile esențiale care oferă beneficii pentru afecțiunile tale.

Citește și:

Astfel, cunoașterea proprietăților terapeutice este importantă pentru a face o alegere informată. De exemplu, uleiul esențial de lavandă este cunoscut pentru proprietățile sale calmante și relaxante, în timp ce uleiul esențial de eucalipt ajută la ameliorarea tusei și a problemelor respiratorii. Dacă alegi uleiul de rozmarin ct. cineol, bio, 10 ml, Saimara, te vei bucura de beneficii precum stimularea sistemului nervos, atenuarea stării de oboseală, îmbunătățirea atenției, a concentrării și a memoriei.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, asigură-te că alegi uleiuri esențiale pure și de înaltă calitate, fără aditivi sau ingrediente sintetice. În continuare îți vom prezenta 5 proprietăți terapeutice ale uleiurilor esențiale.

5 proprietăți terapeutice ale uleiurilor esențiale

Citește și:

1. Efect antibacterian - unele uleiuri esențiale au potențial antibacterian, adică luptă împotriva răspândirii bacteriilor, prin distrugerea învelișului celular și inhibarea dezvoltării acestora; exemple de uleiuri esențiale cu proprietăți antibacteriene sunt: uleiul esential de cimbru, de rozmarin sau oregano; un ulei esențial cu proprietate antibacteriană îl poți folosi cu un difuzor de aromoterapie, care va răspândi astfel abur în încăpere ori în timp ce speli mâinile poți adăuga una, două picături direct în palmă;

2. Efect antiinflamator - inflamația poate fi observată atunci când o parte a corpului devine umflată, înroșită și dureroasă, din cauza unei vătămări sau a unei infecții; este un proces de vindecare declanșat de sistemul imunitar al corpului; uleiurile esențiale precum cel de mușețel, tămâie și mentă pot juca un rol important în reducerea inflamației și calmarea durerilor asociate cu aceasta.

Citește și:

3. Efect digestiv - anumite uleiuri esențiale ajută la digestie; astfel, pentru a atenua indigestia, balonarea, durerile de stomac, digestia lentă sau altele pot fi utilizate anumite uleiuri esențiale, ca de exemplu, uleiul esential de cimbru pentru uz intern, 10 ml, Adams Supplements; acesta poate fi utilizat pe piele sau folosit cu uz intern; reține că majoritatea uleiurilor esențiale se pot folosi doar pentru uzul extern, asta fiindcă multe dinte ele sunt toxice și nu se administrează oral, decât dacă produsul este special conceput pentru uz intern; totodată, doza indicată pe ambalaj trebuie strict respectată;

4. Efect de relaxare - reducerea stresului și a anxietății cu ajutorul aromaterapiei poate fi realizată, utilizând uleiuri esențiale precum cel de lavandă, portocală sau ylang-ylang. Aceste uleiuri au proprietăți calmante și relaxante, care pot ajuta la îmbunătățirea stării emoționale și la atenuarea simptomelor de stres. Crearea unui mediu relaxant cu ajutorul uleiurilor esențiale poate fi realizată prin difuzarea lor în spațiul de locuit. Uleiuri precum cel de eucalipt sau cedru pot fi folosite cu un difuzor de aromoterapie pentru a crea o atmosferă liniștitoare și relaxantă în încăpere. Uleiurile esențiale pot fi utilizate și în realizarea masajului relaxant, prin combinarea cu uleiuri de bază, contribuind astfel la relaxarea musculară, ameliorarea durerilor și apariția stării de bine. Exemple de uleiuri esențiale potrivite pentru masaj sunt cel de mușețel, rozmarin și bergamotă.

Citește și:

5. Efect sedativ - sunt multe persoane care se confruntă cu dificultăți legate de somn, lucru cauzat fie de stresul de zi cu zi sau a numeroaselor responsabilități, fie din cauza unui stil de viață dezechilibrat și nu numai; somnul este însă unul dintre cele mai importante lucruri din viața unei persoane, pentru a avea o capacitate fizică și pishică bună; astfel, pentru multe persoane obținerea unui somn liniștitor reprezintă o prioritate, iar anumite uleiuri esențiale ajută tocmai la acest lucru; uleiul esențial de lavandă este cel mai cunoscut în acest sens; ia însă în considerare și uleiul esențial de salvie, pe cel de Bergamota, de vetiver sau uleiul esențial de lemn de santal.

În concluzie, cunoașterea proprietăților terapeutice ale uleiurilor esențiale este importantă pentru a face alegerile în cunoștință de cauză. În funcție de nevoile tale specifice, alege uleiurile esențiale potrivite și bucură-te de beneficiile terapeutice ale acestora.

Citește și:

Foto Pexels

Vizionare placuta


Kudika
8 Iunie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.