Setari Cookie-uri

Cele mai periculoase infecții care duc la infertilitate

Infecții care pot afecta grav fertilitatea femeilor și bărbaților

Paza bună trece primejdia rea! Lucru valabil și în cazul infecțiilor din adolescență care, dacă sunt tratate la timp și corect, nu pun probleme pentru fertilitate mai târziu.

Consultul ginecologic anual cu scop preventiv ar trebui să fie o rutină pentru orice femeie care și-a început viața sexuală. Însă, din diverse motive, femeile în continuare nu ajung cu anii la medicul ginecolog, uneori poate chiar niciodată sau abia atunci când rămân gravide ori trebuie să nască.

Cât despre vizita bărbaților la urolog, sau la orice fel de medic, lucrurile stau și mai prost. Iar asta se reflectă și în statisticile privind infertilitatea: unul din 5 cupluri nu reușește să conceapă un copil pe cale naturală.

Infecțiile sunt o cauză frecventă de infertilitate atât la femei, cât și la bărbați. Dacă ar fi descoperite în timp util și tratate corespunzător, riscul de a nu putea avea copii pe cale naturală ar fi mult mai mic.

Citește și:

Infecții care pot afecta grav fertilitatea femeilor și bărbaților

Cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală cu impact negativ asupra fertilității sunt chlamydia și gonoreea. Acestea provoacă inflamații ce duc la afectarea trompelor uterine, dar și a canalului deferent, fiind astfel împiedicată fertilizarea ovulelor, precum și producția și calitatea spermatozoizilor.

Printre semnalele de alarmă ce pot indica o infecție de acest tip se numără: senzația de durere sau arsură în timpul urinării, inflamația testiculelor, secrețiile peniene neobișnuite, urina tulbure, sângerările menstruale neregulate, secrețiile vaginale galbene, vâscoase și urât mirositoare, inflamarea glandelor din apropierea vaginului.

Există însă și infecții care rareori dau simptome, cum ar fi cele provocate de mycoplasma și ureaplasma. În 30-70% din cazurile de infecție cu mycoplasma, nu există deloc simptome.

Citește și:

În majoritatea cazurilor simptomele nu sunt vizibile, infecția fiind depistată în cadrul investigațiilor necesare în vederea stabilirii cauzelor infertilității, care indică o motilitate scăzută a spermatozoizilor.

Ureaplasma este prezentă în tractul genital la 60% dintre femeile sănătoase. Poate determina infecţii urinare şi pare să fie implicată în apariţia bolii inflamatorii pelvine şi a infertilităţii feminine, blocând totodată migrarea spermatozoizilor.

Infecția cu E.coli este, de asemenea, una dintre cauzele frecvente de infertilitate. Din cauza creșterii necontrolate a acestei bacterii apar infecțiile urinare care, netratate, pot afecta fertilitatea. Bacteriile se pot răspândi la testicule, epididim sau alte glande sexuale, determinând o scădere a numărului spermatozoizilor, precum și o motilitate redusă a acestora. La femei, infecțiile urinare netratate pot provoca cicatrici în trompele uterine sau pot afecta procesul de ovulație.

Citește și:

Febra, frisoanele și senzația de arsură în timpul urinării sunt principalele simptome ce pot sugera existența unei infecții de tract urinar.

Alte infecții cu impact negativ asupra fertilității sunt cele cu virusul Herpes simplex (herpesul genital), virusul Treponema pallidum (sifilis) și virusul papilloma uman (HPV).

Pentru a preveni infertilitatea cauzată de infecții, este esențial ca acestea să fie depistate și tratate la timp. Iar acest lucru poate fi realizat prin controlul ginecologic anual și respectarea tratamentului indicat de medic.


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.