interesant articoltrebuie citit de adolescenti

Subiect nou
Alege alt forum  
Voteaza:
 
kudikahelpme Avatarul lui kudikahelpme

4 mesaje
Membru din: 16/12/2009

. Unele adolescente pot fi complet dezvoltate in jurul varstei de 12-13 ani, in timp ce, la altele, transformarile abia incep sa apara. Situatia este aceeasi si in cazul baietilor. Unii baieti au deja aspectul unor barbati la varsta de 13-14 ani, in timp ce la alti baieti de aceeasi varsta dezvoltarea nici nu a inceput inca. Nu este cazul sa ne ingrijoram din cauza acestor diferente temporare, deoarece sunt absolut normale. Ritmul dezvoltarii variaza de la o persoana la alta, fie fata sau baiat.
In general, baietii vor creste in greutate si umerii vor deveni mai lati decat ai fetelor. Soldurile lor vor ramane relativ inguste.
In jurul varstei de 14 ani vocea adolescentului incepe sa se schimbe si isi fac aparitia primele polutii; cu toate acestea, momentul aparitiei acestor modificari difera de la baiat la baiat.
Majoritatea baietilor au nevoie sa fie convinsi ca marimea penisului nu e semnificativa din punct de vedere al potentei. Acelasi lucru este valabil si in cazul dimensiunii sanilor la fete. Dimensiunea sanilor nu influenjeaza secretia de lapte sau lactatia. In adolescenta, unul dintre sani se poate dezvolta mai repede decat celalalt dar, cu timpul, se "egalizeaza". Este important de retinut ca nimeni nu are sanii absolut identici. La fete, modificarile corporale incep cu cresterea sanilor, a soldurilor si a parului pubian, care se extind si devin mai proeminente, in timp ce umerii raman relativ ingusti. Aproximativ cu un an inaintea primei menstruatii, la majoritatea fetelor apare o scurgere vaginala transparenta. Aceasta scurgere este un indiciu ca hormonii functioneaza. De obicei, scurgerea nu este iritanta si nu are un miros specific, neplacut. in mod normal consistenta ei este pastoasa si alb-cenusie ca aspect. La fetele sanatoase, aceasta secretie precede menarha si mai poate continua cativa ani dupa aceea.
O alta transformare poate interveni la nivelul pielii, atat in cazul baietilor, cat si al fetelor. Functionarea neechilibrata a hormonilor sexuali duce la aparitia unor probleme, cum ar fi pustulele faciale si acneea. Acestea se vor rezolva cu timpul. In jurul varstei de 17 ani baietii si fetele sunt, in general, complet dezvoltati.
Raporteaza abuz de limbaj