Setari Cookie-uri

Transplanutul de rinichi

Ce ziceti de subiectul asta?
Eu am trecut printr-o perioada grea, cu insuficinta renala cronica, am facut hemodializa aproape 3 ani dupa care am facut transplant renal! Acum duc o viata normala, multumesc Bunului Dumnezeu, si as vrea sa impartasesc pareri in legatura cu acestea cu cinava care a trecut prin asa ceva!
Cu speranta ca se va gasi cineva cu probleme asemanatoare pe acest forum, inchei aici si va doresc tuturor o viata plina de lumina!
dianana
Postat pe 26 Iunie 2008 20:02

Postat pe 30 Iunie 2008 19:09

Dieta pentru bolnavii pe hemodializa.

Rinichii au functii precise in ce priveste filtrarea sangelui de deseurile rezultate din metabolismul celular si astfel sunt organe-cheie in mentinerea homeostaziei (ph-ul sangelui,compozitia chimica normala etc.). Atunci cand cineva este pus pe dializa, inseamna ca rinichii nu mai filtreaza deseurile respective, ci ele se acumuleaza in sange cu riscul de a ajunge la un prag toxic si apoi letal. Dializa face ceea ce rinichii bolnavi nu mai pot sa faca.

Impactul alimentelor in hemodializa

Alimentele dau energia necesara organismului si il ajuta sa repare defectele care apar. Acestea sunt desfacute in elementele componente (nutrienti) la nivelul stomacului si intestinelor. Dupa ce sunt absorbiti in sange, nutrientii sunt transportati la toate celulele, care, dupa ce folosesc ce au nevoie, elimina in sange deseurile. Rinichii sanatosi lucreaza continuu pentru a epura aceste deseuri din sange si o fac cu o deosebita eficienta. Prin urina, aceste deseuri sunt eliminate din corp. O alta parte a deseurilor sunt eliminate prin scaun.

Pentru cei care au ajuns in situatia de a apela la hemodializa din cauza unor boli renale grave este important sa controleze productia de deseuri dintre doua sesiuni de hemodializa. Cum? Alegerea unei diete care nu incarca sangele cu un exces de deseuri este cheia strategiei ce trebuie urmata. Altfel, aceste deseuri se acumuleaza si produc stari patologice. O dieta sanatoasa va imbunatati sanatatea si rezultatele hemodializei.

Ce trebuie sa stim despre lichide?

In cazul hemodializei este foarte important sa va controlati ingestia de lichide. Orice aliment care este lichid la temperatura camerei va contine apa (exceptie fac uleiurile). Multe fructe sau legume contin apa din abundenta (castravetii sau pepenii contin aproximativ 96% apa). Intre doua dialize, o ingestie de lichide (apa) in exces poate cauza crestere in greutate si tumefiere (retentie de apa in tesuturile conjuctive). Excesul de lichide poate genera hipertensiune si poate pune o sarcina sporita asupra inimii, conducand chiar la insuficienta cardiaca.

Cum puteti controla setea

Cea mai eficienta metoda pentru reducerea ingestiei de lichide este sa diminuati setea prin reducerea consumului de sare. Evitati alimentele sarate cum ar fi chipsurile sau alte snackuri. Consumati o dieta hiposodata, gustul se poate educa in doua-trei saptamani. Consumati apa sau lichide din pahare sau cani mici ca volum. O sugestie pentru sezonul cald ar fi sa inghetati suc de fructe in tava congelatorului si apoi sa sugeti acele cubulete mici, dar cu masura.

Greutatea normala in conditii de hemodializa trebuie stabilita de medic si este acea greutate care rezulta dupa ce prin dializa a fost indepartat tot lichidul in exces. Dieta si consumul de lichide ar trebui sa fie in asa fel reglate incat dupa dializa sa reveniti la greutatea normala „uscata” a organismului.

Consultati si urmati sfatul medicului

Daca sunteti pe dializa, rinichii dumneavoastra pot elimina o cantitate mica de lichide sau pot sa nu elimine deloc. Fiecare bolnav are nevoie de o doza diferita de lichide in functie de probele renale, in functie de nivelul de functionare al rinichilor. Medicul va prescrie cantitatea de lichide permisa si va da sugestii in ceea ce priveste consumul la micul dejun, pranz si cina.

Ce trebuie sa stim despre calorii?

Caloriile asigura energia necesara unei bune functionari a organismului. Medicul va poate recomanda sa reduceti numarul de calorii ingerate. Alimentatia traditionala din Romania contine in general mai multe calorii decat are nevoie organismul.

In alte cazuri, medicul poate constata ca unii pacienti care sunt pe dializa trebuie sa castige in greutate. Uleiuri vegetale, cum ar fi: uleiul de masline si uleiul de in (comestibil), sunt surse bune si sanatoase de calorii.Folositi-le in salate, pe paine, in orez sau paste fainoase.

Untul si margarina sunt bogate in calorii, dar contin grasimi saturate, colesterol (untul) sau grasimi hidrogenate, care sunt nesanatoase. Uleiurile vegetale mentionate raman sursa cea mai sanatoasa de calorii pentru a creste in greutate.

Si glucidele concentrate, cum sunt mierea si gemurile de fructe, pot furniza energie si calorii, dar atentie si la diabetici! Diabeticii care sunt pe dializa vor trebui sa fie de doua ori mai precauti referitor la ceea ce consuma. Implicarea medicului in ceea ce priveste dieta acestora din urma este absolut necesara.

Ce trebuie sa stim despre potasiu si fosfor?

Potasiul este un mineral care se gaseste in multe alimente ca: fructe,legume si lapte. Potasiul este implicat in functionarea normala a inimii (ritmul cardiac). Rinichii sanatosi mentin o concentratie normala de potasiu in vederea asigurarii unui ritm cardiac normal.

Nivelul de potasiu poate creste intre doua sesiuni de dializa la niveluri periculoase pentru inima. Aceasta conditie poate chiar provoca moartea. Se poate reduce concentratia de potasiu din cartofi, de exemplu, prin a-i tine (dupa ce sunt curatati) in apa abundenta cateva ore. Curatati, spalati si clatiti legumele inainte de a le pregati. Evitati alimentele bogate in potasiu, cum ar fi: bananele, kiwi, fructele uscate, si consumati portii mici din fructe cum ar fi: pere, portocale si pepeni. Consultati un tabel cu continutul in potasiu al alimentelor in general si alegeti apoi in cunostinta de cauza.

Planificati un meniu care sa tina cont de continutul de potasiu al diferitelor alimente. Prea mult fosfor in sange extrage calciul din oase, ceea ce poate conduce la fracturi. De asemenea, excesul de fosfor poate usca pielea si provoaca mancarime. Bolnavii care sunt pe dializa ar trebui sa limiteze ingestia alimentelor mentionate. De exemplu, nu ar trebui sa consume mai mult de 1/2 pahar de lapte pe zi. Un supliment de calciu sub forma de carbonat de calciu poate ajuta la legarea si eliminarea excesului de fosfor.

Alimente bogate in fosfor:
laptele, branza, fasolea uscata, mazarea,bauturile carbogazoase, de tip Coca-Cola sau Sprite, nucile si arahidele.

Alimente bogate in potasiu:
caise, avocado, banane, sfecla rosie, varza de Bruxelles, pepeni, smochine, curmale, kiwi, fasole lima, lapte, nectarine, suc de portocale, portocale, arahide, pere, cartofi, prune, stafide, spanac, rosii, dovleac, iaurt.

Ce trebuie sa stim despre proteine?

Inainte de a fi pe dializa, dupa ce s-a pus un diagnostic de suferinta renala, medicul dumneavoastra v-a prescris foarte probabil o dieta redusa in proteine. Dupa ce ati trecut pe dializa, ati fost incurajati sa consumati proteine din abundenta. Este nevoie de proteine pentru procesele de refacere, pentru lupta impotriva infectiilor si pentru recuperarea rapida dupa operatiile chirurgicale.

Dupa digestia proteinelor, se produce o substanta-deseu, numita uree. Cresterea ureei din sange peste normal e un semn de boala. Este deci important sa se consume proteine de calitate, care produc putina uree ca deseu. Clasic, se recomanda consumul de carne alba – pui, curcan, peste – si albusul de ou, insa, impreuna cu un medic experimentat in nutritie, se pot recomanda diete cu proteine ce provin din soia, cereale sau alte alimente, mai sanatoase decat cele din prima categorie. In unele cazuri, se pot consuma concentrate proteice vegetale.

Ce trebuie sa stim despre sodiu?

Sodiul se gaseste in sare si in alte alimente. Cele mai multe alimente la conserva si semipreparate inghetate au cantitati mari de sodiu. Ingestia mare de sodiu produce sete si, in conditiile dializei, consumul crescut de fluide pune o sarcina sporita asupra inimii. In timp, se dezvolta hipertensiune si insuficienta cardiaca.

Asadar, consumati mai multe alimente proaspete, care au continut scazut de sodiu. Nu folositi inlocuitori de sare, pentru ca ei contin potasiu. Fiti atenti la condimente, ele pot contine cantitati mari de sare. Alegeti combinatii de plante aromatice (fara adaos de sare) pentru a da gust mancarilor.

Avem nevoie de minerale si vitamine?

Luati doar vitaminele prescrise de medic. Datorita dietei restrictive, poate ca, de la caz la caz, s-ar putea sa existe pericolul unor carente de vitamine si minerale. Medicul poate prescrie suplimente potrivite pentru dumneavoastra. Atentie, nu folositi suplimente cu vitamine sau minerale fara sa aveti o prescriptie de la medicul curant! S-ar putea sa contina vitamine si minerale care sunt daunatoare pentru situatia dumneavoastra.




dianana
Postat pe 4 August 2008 15:09
cum te simti?ce medicamente iei?
alexar
Postat pe 22 Octombrie 2008 12:12
De la: alexandrarenert, la data 2008-10-22 12:12:35cum te simti?ce medicamente iei?

ce doza?dc ai facut la fundeni ce medic curant ai........
alexar
Postat pe 22 Octombrie 2008 12:19
Buna,
da, am facut transplant la spitalul Fundeni la dr.Sinescu Ionel!
Iau Prograf 2,5 mg si Cell cept 1 g, si asta la 3 ani de la transplant!
Tu esti in aceeasi situatie?
dianana
Postat pe 23 Octombrie 2008 18:16
Dragele mele,
toata lumea care are probleme cu rinichii in doua saptamani ar putea scapa de operatie ,dureri sau absolut orice legat de rinichi. Este vorba de o masinarie Japoneza care de abia a aparut in Europa. E pur si simplu miraculoasa. Daca vreti sa aveti mai multe informatii ,va rog sa-mi comunicati .liliana.mandescu@gmail.com Voi fi fericita sa va ajut!
liliana66
Postat pe 3 Noiembrie 2008 16:21
Imi pare rau, dar eu nu cred in asemenea minuni cand deja esti in insuficienta cronica si pe dializa! Aici nu mai exista remedii decat transplantul! Poate ca a aparut ceva bun, dar ptr intretinerea rinichilor!
dianana
Postat pe 4 Noiembrie 2008 19:05
Buna .Tatal meu a fost operat acum un an ,i s-a scos un rinichi iar celalalt rinichi e cu pietricele se simte mai bine insa nu poate face mari eforturi mai ales ca lucreaza la mina e f greu pentru el . As dori sa stiu nu exista ceva ajutor de la stat pentru persoanele cu un rinichi?
alina1234_healthy
Postat pe 9 Noiembrie 2008 11:08
Buna.Naºul meu a fãcut în iulie.2008 transplant de rinichi la Fundeni cu dr. I.Sinescu.Are 60 de ani.Spune-mi te rog ai avut probleme cu stomacul de la aºa de multe medicamente cate trebuiesc luate?El în decembrie a fãcut o melenã deºi tot timpul ia tratament gastric.Acum este internat la Fundeni pentru aceastã complicaþie ºi acum mã intereseazã un pansament gastric naturist sau orice îl poate ajuta.Orice informaþie imi este de ajutor. Mulþumesc.
elenapopescu2005
Postat pe 21 Decembrie 2008 21:39
naturist nu are voie din cauza med. imuno.
ceaiurile de tei.musetel,galbenele sunt f bune(nu de sunatoare daca ia prograf).mancarea dietetica ajuta mult(carne slaba de vita,pui),branza de vaci.
alexar
Postat pe 22 Decembrie 2008 15:34
De la: alexandrarenert, la data 2008-12-22 15:34:13naturist nu are voie din cauza med. imuno.
ceaiurile de tei.musetel,galbenele sunt f bune(nu de sunatoare daca ia prograf).mancarea dietetica ajuta mult(carne slaba de vita,pui),branza de vaci.

si inca ceva :http://health.groups.yahoo.com/group/kidney_transplants/
este un grup foarte bun
alexar
Postat pe 22 Decembrie 2008 15:38
Daca a facut melena, inseamna ca nu tolereaza medicamentele prescrise si probabil ca la ora asta deja i le-a schimbat!
Tratamentul meu este cu Prograf si Cell cept, Prednison am luat f putin la inceput si mi l-a intrerupt! Este f rau ptr oase!
Eu de 3 ani iau acest tratament si nu am avut probleme majore!
Scrie cineva ca sunatoarea nu este indicata si nu inteleg de ce? Nu am mai auzit asaq ceva!
Va doresc Craciun fericit!
dianana
Postat pe 23 Decembrie 2008 16:39
De la: dianana, la data 2008-12-23 16:39:34Daca a facut melena, inseamna ca nu tolereaza medicamentele prescrise si probabil ca la ora asta deja i le-a schimbat!
Tratamentul meu este cu Prograf si Cell cept, Prednison am luat f putin la inceput si mi l-a intrerupt! Este f rau ptr oase!
Eu de 3 ani iau acest tratament si nu am avut probleme majore!
Scrie cineva ca sunatoarea nu este indicata si nu inteleg de ce? Nu am mai auzit asaq ceva!
Va doresc Craciun fericit!

de sunatoare scrie pe prospectul prograf
alexar
Postat pe 24 Decembrie 2008 15:09
Am o matusa cu aceasta afectiune. Este o chestiune de timp pana cand va incepe dializa peritoneala. Cum sa o ajut sa treaca mai usor peste acest fapt?
Sunteti o norocoasa ca ati gasit un donator si nu ati mai fost nevoita sa faceti hemodializa!Dumnezeu sa va ajute in continuare!
florineta
Postat pe 27 Decembrie 2008 19:55
donatorul se cauta in primul rand in familie...
alexar
Postat pe 28 Decembrie 2008 15:27
De la: florineta, la data 2008-12-27 19:55:20Am o matusa cu aceasta afectiune. Este o chestiune de timp pana cand va incepe dializa peritoneala. Cum sa o ajut sa treaca mai usor peste acest fapt?
Sunteti o norocoasa ca ati gasit un donator si nu ati mai fost nevoita sa faceti hemodializa!Dumnezeu sa va ajute in continuare!



Eu am facut 3 ani hemodializa, 3 sedinte/saptamana! A fost cea mai grea perioada din viata mea! Nu am acceptat sa fac dializa peritoneala, mi-a fost frica de ce am vazut in spitale!
Pentru transplant matusa ta are mare nevoie de ajutorul familiei caci acolo este ideal sa gaseasca un rinichi! Eu am avut ajutorul surorii mele cu care am fost compatibila aproapoe 100%! Asa a fost voia lui Dumnezeu!
Ii doresc matusii tale multa incredere in Dumnezeu!
dianana
Postat pe 28 Decembrie 2008 19:24
Pentru ca am lucrat 15 ani intr-un Centru de Dializa ( hemodializa, dializa peritoneala) cred ca va pot da cateva sfaturi. Daca matusa dumneavoastra are si diabet, iar insuficienta renala a survenit ca o complicatie a diabetului ar fi bine de stiut. Considerand ca nu are diabet, va pot spune urmatoarele:
-pentru ca se afla in faza de predializa inseamna ca valorile ureei si creatininei sunt crescute (daca am sti si valorile acestor analize ne-ar fi de folos)inseamna ca are recomandari de dieta hipoproteica (50-60g proteine totale/zi). Medicul nefrolog trebuie sa-i fi recomandat si suplimente nutritive bazate pe aminoacizi (exista astfel de suplimente speciale pentru bolnavii cu insuficienta renala). Trebuie sa o ajutati apeland la sfatul unui nutritionist - dietetician care stie sa calculeze o astfel de dieta, pentru ca asa cum spunea si doamna (sau domnisoara) care a facut transplant de rinichi mai sunt si alti parametri de care se tine cont in dieta unui pacient cu o astfel de afectiune. Am inceput cu rstrictia proteica deoarece proteinele sunt foarte importante in evolutia ulterioara a sanatatii matusii dumneavoastra. Daca valorile de uree si creatinina nu sunt atat de mari incat sa se intervina prin hemodializa de urgenta, momentul inceperii dializei peritoneale este foarte important deoarece statusul nutritional poate fi afectat prin instalarea denutritiei proteice, iar evolutia postoperatorie (post implantare cateter peritoneal) poate fi nefavorabila. Sfatul meu este sa inceapa dializa peritoneala cat mai repede posibil deoarece starea de sanatate la un moment dat se va putea agrava brusc, iar inceperea dializei peritoneale sa fie amanata daca nu chiar imposibila.
-Trebuie sa aibe grija la consumul de sare deoarece unele alimente contin o anumita cantitate de sodiu (atentie la mezeluri si alte preparate si conseve din carne care mai contin pe langa nitriti si fofor) cu alte cuvinte sa nu consume absolut deloc sare. In contextul in care alimentatia este saraca in proteine animale(proteine cu valoare biologica mare), datorita pierderii unei cantitati mari de albumina prin urina, prezenta sarii in alimentatie ar conduce la instalarea edemelor care ingeuneaza circulatia sangelui in zonele respective ale organismului, valorile tensiunii arteriale ar creste, iar degradarea starii generale a sanatatii ar fi inerenta.
-daca in momentul in care primiti raspunsul meu si a inceput deja dializa peritoneala, va trebui sa o ajutati sa aibe in primul rand o igiena personala impecabila deoarece in momentul in care se concteaza la sistemul de pungi in cazul dializei peritoneale continue ambulatorii = CAPD (sau aparat special pentru dializa peritoneala automata folosit pe timpul noptii)exista riscul de a face peritonita. Ingrijirea locului de iesire a cateterului peritoneal trebuie supravegheat zilnic si dezinfectat si pansat corespunzator. ATENTIE! PANSAMENTUL LA LOCUL DE IESIRE A CATETERULUI NU SE DESPRINDE FOLOSIND O FOARFECA, PENTRU CA AM VAZUT FOARTE MULTE CATETERE TAIATE DIN GRESEALA. Exista remedii uneori daca a fost taiata numai extensia de cateter sau daca a fost taiat cateterul depeinde ce portiune din el ramane inacta si marefer aici la portiunea care iese la suprafata pielii dupa indepartarea portiunii taiate. In astefel de cazuri se anunta telefonic medicul nefrolog sau asitentul medical de serviciu si cu cea mai mare urgenta se ajunge la spital unde vor fi luate masuri imediate de remediere a greselii si de prevenire a peritonitei.
-Sa poarte o masca in momentul conectarii cateterului la sistemul de pungi si pacientul si persoana care il asista deoarece este perioada virozelor, iar stranutul poate surveni in orice moment, iar prin picaturile lui Pflughe sunt antrenati microbii cantonati pe mucoasa nazala si orala. camera in care se face dializa sa fie o camera curata aerisita, iar geamurile si usa camerei vor fi inchise, indiferent de anotimp, inainte de a incepe pregatirea materialelor necesare efectuarii dializei peritoneale.
Pentru ca am scris deja destul de mult incercand sa ma fac inteleasa daca veti mai avea nevoie de ajutor (pentru ca mai sunt multe lucruri de spus, mai ales pe tema dietei pe perioada terapiei de substitutie renala prin dializa peritoneala, dar si altele) puteti sa ma contactati pe e-mail. Va doresc multa sanatate atat dumneavoastra cat si matusii dumneavoastra.
kudika195421
Postat pe 23 Ianuarie 2009 16:12
BUNA.SI EU AM FACUT TRANSPLANT RENAL ANUL TRECUT.IAU RAPAMUN, MY FORTIC,PREDINSON.AM O CREATININA DE 0,76.MA SIMT BINE.AS DORI SA VORBESC SI CU ALTE PERSOANE ASEMANATOARE MIE.
51160
Postat pe 29 Ianuarie 2009 18:36
As dori sa va intreb motivul pentru care ati ajuns la hemodializa. Intreb asta pentru ca si mama mea face hemodializa de 5 ani deja (3 sedinte/saptamana) si are rinichi polichistici. In aceasta situatie exista sanse foarte mici de transplant renal, sau asa ni s-a spus la Cluj si la Timisoara, pentru ca nu e suficient implantarea celui de al treilea rinichi in abdomen, ci trebuie facuta initial operatie pentru extractia celor existenti care cresc cu fiecare zi in dimensiuni. Singura mea speranta este ca se va descoperi si altceva in afara de modul de hranire si activitatile sportive practicate care sa duca la amanarea programului de hemodializa pentru persoanele care au fost diagnosticate cu rinichi polichistici, dar au o functionare care se incadreaza in limitele analizelor normale (creatinina, acid uric ...)
nicoleta_ramona
Postat pe 3 Martie 2009 13:02
Buna! Nu este obligatoriu sa ii scoata rinichii bolnavi.Avem un prieten in aceiasi situatie,a facut transplant,fara dializa si alte prb.Se simte bine,merge la control si eu ma simt bine.Adevarul este ca,nu exista alta alternativa in afara de dsializa si transplant.Unde face mama ta dializa? Eu am facut la Carol Davila.Ii urez bafta,sanatate si sa ai grija de ea.
51160
Postat pe 5 Martie 2009 10:29
Trebui sa pistoneze acolo,la transplant,boala dansei ii afecteaza ficatul,inima.Mai cunosc persoane ca mama ta,au facut transplant fara nici o prb.Imi cer scuze,am crezut ca santeti din Bucuresti,poate veniti si aici,la prf.Sinescu,este un om EXTREAORDINAR!Este pe lista de asteptare?
51160
Postat pe 5 Martie 2009 10:41
Salut,
Sunt beneficiarul ununi rinichi nou nout de aproximativ doua saptamani. Acum m-am externat si as vrea sa stiu mai multe despre: refacerea dupa operatie, medicamentatie, cum ar trebui sa evolueze creatinina si ureea, daca prin alimentatie si consum de lichide se poate ajuta grefa, aproximativ in cat timp se reduce medicamentatia (momentan am 6 medicamente pentru transplant si 4 pentru tensiune)
mradu
Postat pe 6 Martie 2009 17:09
Buna, da este pe lista de asteptare de 6 ani deja, insa are ca si grupa de sange o1 cu rh negativ. Din familie as fi eu compatibila, insa nu se poate pt ca am mostenit rinichii ei. Asa ca nu ramane decat sa sper ca se vor gasi alte solutii. Este adevarat ca boala ii afecteaza inima, ficatul. Nu cred ca depide doar de a insista pe transplant de rinichi, ficatul, pancraesul si ovarele sunt de asemenea policistice. Sincer nu cred ca ar supravietui unui transplant de rinichi, si asa are 8 medicamente pt tensiune.
nicoleta_ramona
Postat pe 7 Martie 2009 15:59
Buna Radu! Sanatate si sa iti mearga bine.Medicamentele se reduc treptat,cam dupa 2-3 luni.Cat ai creatinina?UNDE AI FACUT TRANSPLANTUL?Trebui sa tii regim,atentie la COLESTEROL si GLICEMIE,bea peste 2,5lapa,NU CEAI DE SUNATOARE,GREPFUIT,FERESTETE SA INTRI IN CONTACT CU OAMENI,COPII,ANIMALE.Eu am facut trans.anul trecut.Bafta.
51160
Postat pe 8 Martie 2009 19:08
Buna!Imi pare rau pt mama ta,foarte rau.Nu cred ca exista o alta alternativa in afara de trans sau dializa.Americanii au creat un rinichi artificial dar,mai dureaza pana va ajunge si la noi(abia il experimenteaza pe cobai)Eu sant sigura ca Domnul va avea grija de dansa.Sanatate si incredere.
51160
Postat pe 8 Martie 2009 19:18
Multumesc pentru sfaturi. Am avut ceva probleme cu medicamentele, in sensul ca ma durea stomacul dupa ele. Acuma am primit ceva medicamente pentru stomac si parca e mai bine. Am facut transplant la Cluj si am fost foarte impresionat de conditiile de acolo. Sincer nu ma asteptam sa gasesc asa conditii in Romania dupa ce am vazut pe la stiri. Deocamdata analizele sunt bune, am iesit din spital cu 1,3 creatinina si 42 ureea. acuma, dupa o saptamana a crescut putin, dar cred ca nu era bine dozat prograful. mi-a mai redus doza. De cat timp ati facut transplant si unde?
mradu
Postat pe 10 Martie 2009 17:51
eu am facut la spitalul fundeni la prof. sinescu in septembrie 2006,am primit rinichiul de la tatal meu cu aproape 100%compatibilitate.iau prograf 3 mg,cell cept 1 g,prednison 5 mg.merg pe aceeasi creatinina de cand am facut transplantul:0,9-1
alexar
Postat pe 11 Martie 2009 15:12
Bine ai venit in randul fericitilor transplantati, Radu! Si spun fericiti, pentru ca noi ne-am nascut a doua oara si acum va trebui sa stim ce facem cu viata noastra! Sa incercam sa reparam tot ce am facut gresit pana acum!
Eu am facut transplant renal in 2005, am rinichiul de la sora mea si avem compatibilitatea de 100%.
Primul an este mai greu, eu de ex. eram speriata la orice simptom, dar cu timpul m-am obisnuit si cu noul stil de viata, pentru ca este clar ca trebuie sa ne schimbam stilul de viata! Ce am facut eu: tin regim, adica nu mananc gras, in general putina carne si numai peste, pui, curcan, cu sare f putina, si obligatoriu beau 2,5 l apa pe zi! Iaurtul nu-mi lipseste in nici o zi. Miscarea este foarte importanta, zilnic o plimbare de cel putin 1/2 ora, pastrarea unei greutati corporale normala si constanta! Cat mai putin contact cu aglomeratia, mai ales in primul an si cand este epidemie de gripa!
Eu iau prograf (2,5 mg)si cell cept (1g).
In prima luna am luat pe langa acestea doua (in cant. mai mare!) si prednison pe care mi l-a scos dupa o luna! Prednisonul, ori se exclude repede ori ramai cu el toata viata! Depinde de medicul fiecaruia! Si am fost fericita ca nu mai iau prednison pentru ca este f. rau pentru oase!
Operatia am facut-o la spitalul Fundeni la dr.Sinescu, un OM adevarat!
Si mai este ceva f important, L-am descoperit mai bine pe Dumnezeu, incerc cat pot sa duc o viata de crestin, sa nu-mi lipseasca rugaciunea zilnica iar duminica sa nu lipsesc de la slujba din biserica.
Va doresc tuturor de aici care ati trecut prin asa ceva, sa fiti increzatori si veseli, caci suntem binecuvantati!
dianana
Postat pe 12 Martie 2009 19:20
Buna Radu!La Fundeni cu prf. Sinescu.creatinina;0,7-0,9,ureea 35.Mananca peste oceanic,legume,fructe,putin si des.Plimbari usoare zilnic,gandre pozitiva.Fa analiza la creatinina la 2 saptamani,nu face efort,nu te APLECA.
Tine regimul,prograful mareste glicemia,atentie!iti urez multa sanatate.

51160
Postat pe 12 Martie 2009 21:04

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Hidrocortizon Acetat - Tratamente 2 De la: camiflorea 3 Aprilie 2010 12:11
WORKSHOP-URI DE PSIHOSEXOLOGIE SI PSIHOTERAPIE 1 De la: CLINICAAQUAMARIN 23 Octombrie 2009 13:41
EDEM CEREBRAL NETRATAT --> GLAUCOM?!? 1 De la: ank_01 6 Februarie 2009 19:39
Psoriazis 20 De la: office_salinasusesi_ro 2 Aprilie 2010 20:08
Emotii puternice anxietate 24 De la: healthy009294 4 August 2013 19:47