Setari Cookie-uri

Dependenti de "gustul dulce"

Cati dintre voi stiu ca zaharul creeaza dependenta?
Poate ca majoritatea celor dintre voi cunosc acest lucru, sau poate unii afla acum. Numeroase studii au demonstrat-o, iar cercetarile intreprinse in domeniu ne atrag atentia ca zaharul face ca alimentele sa aiba un "gust dulce", atat de bun, stimuland la nivelul creierului eliberarea unor substante, care dau corpului senzatia de placere intensa. Dar nu ne intereseaza procesul chimic, asa ca nu intram in amanunte :)
Trebuie sa acceptam ca avem o "slabiciune" pentru gustul dulce, dezvoltata din primii ani de viata si mentinuta pana la finele ei.
Nutritionistii sunt cei care ne recomanda justificat un consum redus de zahar (intrucat acesta este principalul responsabil pentru o paleta larga de probleme de sanatate) si tot ei sunt cei care ne invata sa "citim" corect etichetele, atragandu-ne atentia ca prin zahar intelegem: zaharoza, glucoza, fructoza, lactoza si maltoza. De aici pot deriva multe discutii, insa prin subiectul de fata nu doresc sa vorbim despre un regim alimentar echilibrat (topic-ul fiind deja tratat in nenumarate randuri).
Dulciurile, produsele de cofetarie si patiserie, compoturi, dulceturi si bauturile racoritoare nu intra in discutia noastra, intrucat ele fac parte din categoria produselor zaharoase- "droguri" pe care ni le administram singuri, si fatza de care nici nu vrem sa ne opunem, pentru ca vrem sa obtinem acea stare de bine :)
Vreau sa vorbim de adaosul de zahar din preparatele din comert - produsele alimentare care desi nu fac parte din categoria "dulciurilor", contin totusi zahar!!!

Stiati ca TOTI PRODUCATORII DIN INDUSTRIA ALIMENTARA NE ALIMENTEAZA DEPENDENTA DE ZAHAR !?!

Stiati ca APROAPE ORICE ALIMENT AFLAT PE RAFTUL HYPERMARKET-URILOR CONTINE ZAHAR SAU INLOCUITORI DE ZAHAR (MEZELURILE, BRANZETURILE, CONSERVELE, CONDIMENTELE etc)!?!

Stiati ca IN PROCESUL DE FABRICATIE AL ALIMENTELOR SE ADAUGA CANTITATI SUPLIMENTARE DE ZAHAR PENTRU A CONFERI PRODUSELOR CONSISTENTA, TEXTURA SI GUST !?!

Stiati ca ETICHETA DE "GUSTOS" ESTE ATRIBUITA DE CATRE CREIERUL NOSTRU UNUI PRODUS IN FUNCTIE DE CANTITATEA DE ZAHAR !?!

Stiati ca SENZATIA "SUBTILA" DE DULCE ESTE RECUNOSCUTA DE CATRE CREIER, IAR ORGANISMUL INVATA SA VREA SI SA NECESITE MAI MULT ZAHAR !?!

Nu stiu daca voi stiati toate acestea, dar ei - producatorii din industria alimentara (prin specialistii lor - chimistii alimentari, oameni de marketing si vanzari) le cunosc de mult. Stapanind la perfectie aceste cunostinte, SPECULEAZA CU ABILITATE SLABICIUNEA UMANA !
Dependenta de zahar este atat de puternica, astfel incat chiar daca stim efectele, NU PUTEM REZISTA "GUSTULUI DULCE"! Iar eu, desi cunosc aceste amanunte, ma supun realitatii :) Voi !?!

Va invit sa vizualizati pozele postate de catre mine, pentru a va informa mult mai bine si mai in detaliu cat si de a citi etichetele produselor inainte de a le cumpara!
Acest subiect nu se vrea a fi reclama pozitiva sau negativa pentru nici un producator, iar din acest considerent nu am precizat numele producatorului sau a marcii pe care acesta o comercializeaza (asigurandu-va totodata ca produsele analizate sunt dintre cele mai cunoscute, fiind promovate in prezent sau la un moment dat prin reclame tv si prin aparitii in presa scrisa)
Astept comentariile si reactiile voastre!

Postat pe 5 Iunie 2009 17:40
pai si unde sunt pozele postate de tine? eu stiam de zahar. stiam ca odata ingerat produce mai intai euforie si dupa aceea oboseala si foame si sete.
eleain
Postat pe 13 Iulie 2009 15:05
sigur ca da, vezi glutamatul de sodiu!
crudici_ida
Postat pe 24 August 2009 14:18
pt glutamat s-a descoperit ca nu stimuleaza receptorii pt dulce,ci da un cu totul alt gust (dulce-sarat,savoarea mancaruruior asiatice),un al 5-lea gust denumit "umamai"
alexa_aim
Postat pe 24 August 2009 15:12
Din biologia invatata la liceu am retinut ca singurul organ care foloseste direct zahar drept combustibil este creierul.
Chestia cu zaharul drept drog pt creier mi-se pare o speculatie. Ar trebui consultat un medic nutritionist care sa elucideze chestia cu abuzul de zahar in alimentatie.
alinac_healthy
Postat pe 8 Octombrie 2009 01:09
Cat de daunator este zaharul ?

Potrivit legilor naturii, alimentele nu trebuie modificate nici de caldura, nici de rafinare, nici de decojire, ele trebuie sa fie lasate asa cum sunt, in intregul lor. De exemplu, taratele contin complexul de vitamine B si calciu, care este indispensabil in metabolismul amidonului si al zaharului. In lipsa acestor substante din alimente, organismul uman este fortat sa le ia din resursele proprii, fapt ce duce la o pierdere insemnata si la un dezechilibru. Pe scurt, fara a apela la lucrurile foarte subtile pe care le provoaca in organism, la contactul acestuia din urma cu cea mai mica cantitate de zahar se petrece urmatorul lucru :

• Trecerea zaharului in intestinul subtire si de aici in sange se produce foarte rapid.
• De aici se produce o modificare a structurii sangelui, creandu-se o stare de hiperglicemie.
• Se instaleaza foarte rapid o stare de excitare pshica si fizica.
• Pancreasul, in stare de alarma (in urma socului), produce insulina cu mult peste limitele normale. Efect : hipoglicemia insotita de oboseala accentuata.
• Socul continua, rasfrangandu-se asupra ficatului care, si el, in aceeasi stare de buimaceala, isi transfera cea mai mare parte din rezerva de glucide in sange.
• Acestea sunt sinusurile care innebunesc metabolismul si deregleaza sistemul nervos.

In procesul rafinarii zaharului, fiecare ramasita a vietii, toti nutrientii, vitaminele, mineralele sunt inlaturate, ramanand un reziduu mort : ZAHARUL. Mai mult, adaugat in ceasca cu cafea, in combinatie cu cofeina, formeaza o substanta de 10 ori mai toxica decat nicotina pura ! !

Astfel, dupa rafinare, zaharul nu mai detine decat un singur element (carbonul) din cele peste 50 de elemente pe care le contin trestia sau sfecla de zahar inainte de … distrugere ! Ca urmare, corpul omenesc este silit sa-si procure aceste elemente din rezervele proprii. O data ajuns in circuitul sanguin, zaharul incepe sa creeze dezordine, deoarece, fara sa stea in intestin, trece imediat in sange. Aici, cantitatea de zahar creste anormal de mult intr-o scurta perioada de timp, ceea ce dezvolta un surplus de energie si face ca oboseala sa dispara. Dar lucrurile nu stau asa. Ar fi prea frumos…

Cand consumam zahar, prin metabolizarea lui, diminuarea resurselor organismului genereaza o si mai mare oboseala decat cea initiala, pentru care s-a luat zaharul.
De fapt, in loc sa ne energizam organismul n-am facut decat sa ne biciuim organismul, iar natura nu lasa nici o greseala nesanctionata. La un examen glicemic, imediat dupa un consum mare de zahar, se poate observa ca glandele pancreatice, intens stimulate, secreta o cantitate prea mare de insulina, ceea ce duce la o reducere a zaharului din sange, sub nivelul mediu admis, de unde rezulta starea accentuata de oboseala.
In acelasi timp, datorita continutului mare de calorii ale zaharului, consumul excesiv de zahar produce o senzatie de satietate. Dar in zaharul rafinat nu mai exista nici enzime, nici fermenti si nici minerale si, drept urmare, corpul este obligat sa le sustraga din hrana necesara glandelor, nervilor si sangelui.
Totodata, consumul de zahar rafinat poate provoca afectiuni deosebit de grave, precum : scaderea memoriei, impotenta, scaderea vointei, afectiuni dentare, nevroze, artroza etc. Practic, consumul excesiv de zahar rafinat poate favoriza aparitia oricarei maladii.
Dupa indelungate studii medicale s-a ajuns la concluzia ca infarctul miocardic are la baza consumul indelungat al zaharului, painii albe si produselor din coca. In urma digestiei, ele se transforma in zahar. Chiar si fructele fierte sunt nesanatoase si din acest motiv recomand consumul lor in stare naturala.
• La fel de nefast in alimentatie, ca si drogul sau alcoolul, zaharul este considerat chiar ca unul dintre cele mai puternice droguri.
• Zaharul obtinut din sfecla de zahar are doar un singur constituent (dintre cei cunoscuti : zaharoza), pe cand sfecla de zahar are peste 50 de constituienti.
• Intr-adevar, este de natura organica, dar prin rafinare se distrug toti constituientii necesari vietii, inclusiv enzimele.
• Pentru a fi metabolizat, zaharul foloseste “rezervele strategice” ale organismului : crom, calciu, enzime, magneziu, vitamina B1.
• Are consecinte asupra greutatii.
• Creeaza oboseala (vezi hipoglicemia), diabet, gastrite, ulcere, carii, boli de inima.
ene_m_gabriel
Postat pe 12 Octombrie 2009 10:40
• Nu este indispensabil.
• Organismul nu are nevoie de un aport exterior de zahar; la nevoie, il fabrica singur sub forma glucozei (singurul carburant al organismului).
• Pe masura ce organismul isi determina singur nevoile de zahar, acesta va fi fabricat direct din rezervele de grasime.
Deci grasimile vor fi transformate in glucoza.
Zaharul poate fi inlocuit, eventual, cu miere.
Zaharul rafinat ingrasa oamenii, pentru ca furnizeaza numai calorii goale, de calitate slaba. Rezultatul : supraalimentatia, pentru a obtine nutrientii necesari.
Pe de alta parte, zaharul din fructe este exceptional de bogat in nutrientii de care corpul nostru are nevoie. In plus, fructele furnizeaza fibra pe care zaharul alb rafinat nu o are. Zaharul fermenteaza, formand acid acetic si alcool.
La capitolul “Retete speciale” va recomand o serie de preparate care, deloc nocive, inlocuiesc cu succes zaharul.


Cu cat veti consuma mai putine alimente, cum sunt : cafeaua, ceaiul, laptele, sucurile din comert, alcoolul sau zaharoasele, cu atat veti putea controla mai bine sanatatea si, implicit, greutatea.
ene_m_gabriel
Postat pe 12 Octombrie 2009 10:41
as vrea sa respect cu strictete tot ce e bine pt organism..dar orice om are escapade.. nu ma pot abtine de la orice.. stiu ca e rau dar :(asta e
kudikroxy
Postat pe 24 Octombrie 2009 18:21
Mai,eu nu va inteleg!Foarte adevarat totul! Dar promiteti poze,retete..De fapt de ce poatati,asa in gol???
Scuze,dar e ca si cand ai spune bancuri pana la poanta..
healthy001797
Postat pe 24 Octombrie 2009 18:56
Treaba e clara!
Daca nu ati mai manca deloc glucide (printre care si zahar), pancreasul (endocrin) nu va mai secreta aproape deloc insulina!
Asa ca, in momentul in care ati manca (dupa o perioada lunga de timp) o lingurita de zahar, ati putea intra in coma diabetica!!!!

CONCLUZIE: Nu faceti exces de zahar! Dar este total gresit sa lasi pancreasul sa leneveasca!!!!!!!!!!!!!
cosminmn
Postat pe 26 Octombrie 2009 15:22
eu credeam k nu pot sa stau fara zahar....am intrat la cura mihaelei bilic de 3 saptamani, si desi mai rontai dimineata si la 4 ceva dulce, nu mult, chiar am hipoglicemie eu , nu mai sunt dependenta ! beau pepsi light, nici ala nu e sanatos dar merge :D si mi s-a curatat tenul ceva de nedescris ! evident am si slabit :D va garantez ca se poate scapa de dependenta de dulce, incet incet :D exista substitute, fructoza care nu are gust de medicament ca zaharina, mierea, important e sa fie ambitie !
sab628
Postat pe 6 Decembrie 2009 12:06
Am avut o perioada colesterolul si trigliceridele prea mari, m-am speriat puti, glicemia , buna.Am inceput sa citesc despre zahar si ce inseamna el in viata nostra, am urmarit emisiunea Dr.OZ- la ora 22.00 pe Euforia si am inceput sa ma sperii.Mancam dulce biscuiti , cornuri cu gem sau ciocolata, imediat dupa masa trebuia sa iau ceva dulce dar nu cantitate mare ci ceva consistent.Am luat o hotarare: NU mai mananc dulciuri.Beau dimineata un ceai cu trei cuburi de zahar si peste zi la servici doar ceaiuri neindulcite in loc de apa.Mananc fructe,sau mai beau un ceai cu zahar seara.Dr.Oz spunea ca un organism are nevoie de zahar in cuantumul a 6 cuburi de zahar pe zi. Si incerc sa urmaresc asta ...MAi scap la o bomboana sau o aschiuta de ciocolata neagra...dar la trei patru zile .Credeam ca va fi foarte greu , dar nu-i asa...distage-ti atentia de la dulce cu o para , un strugure, orice fruct care-ti face placere si mai ales nu manca gras fara carne de porc, fara mezeluri (OTRAVA!!!), fara prajeli,fara unt, smantana, fara iaurturi cu fructe (au foaste mult zahar).MAi sanatos este un iaurt simplu in care poti pun emusli , sau cereale, sau fructe.Sunt multe de zis.Din ce citesti despre zahar si grasimi mai mult din aceea te sperii mai mult.A aparut o carte a lui Mencinicopski, cam scumpa 46 de lei ...pentru ca are si reclame dar foarte interesanta.Aflati din ea adevarul despre ce inseamna alimentele comercializate, cele traditionale si ce trebuie sa mancam sa fim sanatosi. Sanatate
Donamishi
Postat pe 10 Martie 2010 15:23
Salina_SUSESI_Timisoara
Postat pe 14 Martie 2010 16:36
eu foarte rar mananc ceva dulce si si atunci mananc prea putin dulce nu-mi plac si nu mananc ciocolata,prajituri si alte chestii dulci.....mai mananc rar inghetata si biscuiti ,pufuleti k lapte praf
rubya_healthy
Postat pe 3 Aprilie 2010 02:05
Salina_SUSESI_Timisoara
Postat pe 13 Aprilie 2010 08:59
Esti foarte norocoasa daca nu iti face cu ochiul o prajiturica mica
RoxyRoxx
Postat pe 30 Octombrie 2013 09:52
Poate ii face cu ochiul o prajitura mare.
Viorica_Ecaterina
Postat pe 30 Octombrie 2013 10:39
Eu am tinut dieta Dukan si mi-am potolit pofta de dulce cu... cola zero. Stiu ca nu e sanatos, dar a fost un sacrificiu pe care l-am facut pentru silueta. Am slabit 14 kg in 3 luni si chiar trebuiau date jos, spusese si medicul.

Si acum cand mi se face pofta de dulce, iau cola zero, iar cafeaua mi-o indulcesc cu zaharina, chiar daca stiu ca nici aia nu face bine :(

Stiu ca sunt indulcitori naturali, dar... e greu sa tii cont si de sanatate si de silueta. Mierea e sanatoasa, dar are multe calorii.
CraciunicaBuna
Postat pe 30 Octombrie 2013 12:41

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Retete dietetice de post! 15 De la: Mirelapufulete 24 Ianuarie 2012 18:47
Cadoul perfect de 8 Martie 1 De la: ralucaveggie 23 Februarie 2012 12:23
vrei sa telasi de fumat? 18 De la: pickard 24 Iunie 2011 18:36
Criza biliara 5 De la: gabrielle_new 20 Decembrie 2011 00:35
lindaxa 35 De la: healthy010407 18 Aprilie 2010 11:32