Cat costa un arhitect?

Subiect nou
Alege alt forum  
Voteaza:
Rating curent Cat costa un arhitect?: (3.8 din 4 voturi)
 
Pagini: 1 2 3 4 5 6 >> Sari la pagina:
maria_pavel Avatarul lui maria_pavel

8 mesaje
Membru din: 3/09/2008
Oras: bucuresti

Stiti cmva care este pretul perceput de arhitecti pentru proiectarea unei case? Am auzit ca s-ar percepe pentru intregul proiect 10% din valoarea constructiei. E adevarat? Mie mi se pare enorm......
NeOm Avatarul lui NeOm

6 mesaje
Membru din: 27/11/2007
Oras: bucuresti

in general se plateste pe metru patrat, in functie de proiect, in functie de arhitect.
anamariaulian Avatarul lui anamariaulian

2 mesaje
Membru din: 27/11/2007

normal se ia 5 la suta din valoarea estimativa a cladirii.
Raporteaza abuz de limbaj
MAS_condo Avatarul lui MAS_condo

7 mesaje
Membru din: 30/10/2008
Oras: bucuresti

Pretul nu este unul fix deoarece nu se cunosc toate datele temei. E adevarat ca pretul se poate calcula la procent, dar ca sa va fie mai simplu puteti gandi in mp. Pretul proiectarii este foarte mult influentat de:
- nivelul de detaliere al proiectului
- implicarea dvs in proiect
- ..................................
Multi considera ca proiectarea este foarte scumpa raportata la pretul casei, dar din pacate pentru aceia care gandesc in felul acesta vor fi mari dezavantaje. Slaba calitate a unui proiect este direct reflectata in pretul de constructie. Astfel ca in final v-ar fi convenit sa mai fi dat arhitectului 2-3000 euro decat sa mai investiti in casa alte 10 000 euro. Nu la proiectare se face economia. Economia vine din nivelul de detaliere al proiectului, din propunerea unor solutii fezabile d.p.d.v tehnic si financiar.
Si mai sunt foarte multe de spus, dar pe scurt...apelati cu incredere la un arhitect.

Totusi pentru a va face o idee de pret, tariful pentru o casa de 150-500 mp tariful este cuprins in intervalul 12-22 euro/mp. In cazul in care v-ati gandit la o casa atipica pretul de proiectare este acelasi ca la o casa normala.

MUST Architects Studio, birou zona Armeneasca, tel: 0721.775.646

Locuinte individuale, case de vacanta...(PAC, PT, DDE):
- proiectare arhitectura
- proiectare rezistenta
- proiectare instalatii:electrice, sanitare, termice
- intocmire documentatii obtinere certificat de urbanism
- obtinerea avizelor si acordurilor
- obtinerea autorizatiei de constructie
Fosta membra Kudika.ro
De la: maria_pavel, la data 2008-11-28 14:45:42Stiti cmva care este pretul perceput de arhitecti pentru proiectarea unei case? Am auzit ca s-ar percepe pentru intregul proiect 10% din valoarea constructiei. E adevarat? Mie mi se pare enorm......

eu unul nu am studii de arhitectura,dar fac proiecte,insa doar din placere.daca intereseaza pe cineva voi face gratis proiectul,cu conditia de a construi cu firma pe care v o recomand.
najurb_condo Avatarul lui najurb_condo

30 mesaje
Membru din: 4/09/2008
Oras: timisoara

De la: maria_pavel, la data 2008-11-28 14:45:42Stiti cmva care este pretul perceput de arhitecti pentru proiectarea unei case? Am auzit ca s-ar percepe pentru intregul proiect 10% din valoarea constructiei. E adevarat? Mie mi se pare enorm......


Arhitectul trebuie sa
organizeze spatiul in functie de gusturile si de nevoiule pe care le aveti, oferindu-va, in ciuda tuturor constrangerilor, o mai mare personalizare a incaperilor si a imaginii de ansamblu a casei.El ar trebui sa fie un om al dialogului si totodata un om al calculului si al masurii. El nu va vinde un proiect ci va propune unul compatibil cu mijloacele dumneavoastra financiare,care va ofera maximum de efect, rezultat cu un minimum de efort.
Pretul lucrarii se obtine si prin negociere.
Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra Kudika.ro
2 intrebari pentru MAS:
in pretul de 12-22 intra proiectul complet?
adica: arhitectura + rezistenta + instalatii

cat face doar arhitectura pe mp?

multumesc
Raporteaza abuz de limbaj
filip_vasy Avatarul lui filip_vasy

1 mesaj
Membru din: 19/01/2009

Din exp. proprie.....pretul se face de regula pe m2, eu am gasit la vremea respectiva(2006) 4-6 eur pe m2. proiectu include si partea de arhitectura si partea de stuctura si parte de instalatii. Intre timp preturile au mai crescut(justificat sau nu), probabil cererea a crescut, calitatea cred ca este la fel.
Pentru a fi abrobat , cel putin partea de strucura, trebuia sa indeplineasca niste norme mimimale inpuse de Inspectoratul in Consctructii, deci ar trebui sa se elimine partea cu nesiguranta. Legat de optimizarea cheltuielilor este f important ca proiectul sa fie facut safty dar nu exagerat de safty pt ca aceasta impune costuri mari de material, etc...care nu se justifica.
Preturile care le-am dat au fost pt. anul 2006 si pentru suprafete mai mari de 100m2.
Raporteaza abuz de limbaj
constbor Avatarul lui constbor

12 mesaje
Membru din: 27/11/2007

Baaaaaaaaa arhitesctule,de ce esti atat de lacom ? Vrei sa influentezi pretul si asa ridicat.Cum vine ca daca nu dai 2-3000 euro , vei fi obligat la 10000euro pentru constructie. Pai daca tu iei 2-3000 euro , nu inseamna casunt scutit de cheltuielile de constructie. Fii clar, nu si incult.Si nu mai influentati piata.Multi dintre voi fac evaziune fiscala. Ce zici. Poate iti gasesti nasul...
zaha_cristi_condo Avatarul lui zaha_cristi_condo

2 mesaje
Membru din: 27/11/2007

Vezi sa speriat arhitectul sau si-a gasit nasu?Ha,ha,ha......Fa si tu arhitectura istetule.
Raporteaza abuz de limbaj
ocarstea Avatarul lui ocarstea

1 mesaj
Membru din: 27/11/2007

Preturile pentru arhitectura sunt o nerusinata sfidare,constituind un monopol cu preturi impuse.Daca la o casa de 60.000 Euro,care la preturile actuale este o casa relativ modesta se percepe 5% rezulta un pret la arhitect de 3000 E,adica 120 milioana lei vechi.Majoritatea planurilor arhitecturale sunt standard.Cu un program profesional pe calculator un arhitect priceput in profesie ,in citeva zile a facut un proiect.Daca socotim o medie de 12 zile pentru executia proiectului ,respectivul cistiga 10 milioane pe zi.Observati nivelul de trai a unui arhitect si cum sfideaza ...Daca un chirurg l-ar opera timp de 12 zile pe respectivul ahitect,dr. Ciomu ar fi o dulce domnisoara.Discriminarile impuse prin manevre oculte,de impunere a preturilor este una din marile realizari ale statului roman.Sa traiti bineeee !!!
Raporteaza abuz de limbaj
zaha_cristi_condo Avatarul lui zaha_cristi_condo

2 mesaje
Membru din: 27/11/2007

Unii construesc case,eu construesc un "arhitect",daca vrei sa ma intrebi pe mine cat costa,10 ani de stat singur in Italia si deabea e inceputul.Si daca faci o casa de 100000 euro,si se darama la primul vant mai puternic ce faci?Nu va mai plangeti,faceci voi proiectul.Daca domnul doctor a gresit o operatie,moare un om,dar daca un arhitect a gresit calculile mor mai multe persoane si salut frumusetea ta de casa.
Raporteaza abuz de limbaj
smnradu Avatarul lui smnradu

5 mesaje
Membru din: 20/01/2009

Dragi blogg-eri.
Un arhitect face minimum 6 ani de studii superioare, doi ani de stagiatura, se in scrie in Ordinul Arhitectilor din Romania, care ii confera calitatea de ARHITECT DIPLOMAT CU DREPT DE SEMNATURA.

Meseria pe care o practica il investeste cu indatorirea si responsabilitatea de a modela corect spatiile in care cineva (un client, beneficiar) va trai sau isi va desfasura activitatile minim 50 de ani (durata de viata minima a unei case oarecare).

Cred urmatoarele:
1. domnisoara OCARSTEA habar nu are ce insemna proiectarea avansata de arhitectura, ar fi mai bine sa purjeze pareri in domenii la care se pricepe (de exemplu posetele de la ZARA). Apropo sunt reduceri in perioada asta.
2. Dupa 8 ani de munca continua si studiu, cred ca orice intelectual are dreptul sa isi aprecieze produsul intelectual pe care il vinde la valoarea pe care o considera corecta. (Un arhitect nu vinde salam, ci un produs intelectual supus drepturilor de copyright).
3. Proiectul pentru o casa presupune colaborarea intre mai multe discipline: arhitectura, inginerie specialitatea rezistenta, inginerie specialitatea instalatii+verificatori cu diferite competente care trebuie la randul lor remunerati corespunzator importantei si nivelului lor de raspundere.

Concluzii:

Domnilor, nu mai emiteti ipoteze doar fiindca se poate... O casa nu inseamna doar niste noroi mutat de colo colo de niste muncitori care put, caramida si mortar. Sunt niste specialisti care si-au sacrificat niste ani din viata ca sa produca niste case in care sa dormiti linistiti noaptea, si care sa nu pice la cutremur. Nu orice nespalat poate sa se apuce sa faca o casa din boltari. (O poate ridica, dar nu as sta in asa ceva nici mort.) Nici macar nu stiu ce insemna boltarii astia (nu sunt in nici un normativ de reglementare in domeniu).

Cu respect,

arhitectul dumneavoastra
vasilecroitoru Avatarul lui vasilecroitoru

56 mesaje
Membru din: 19/01/2009

domnule arhitect fac parte din categoria celor care put. dar va da de mincare dumneavoastra ,inginerilor,tehnicilor si celorlalti cu semnatura.aveti dreptate in ceea ce spuneti dar nu demonstrati cei 8 ani de studiu clasificind colaboratorii dumneavoastra in muncitori care put. experienta imi spune ca nu aveti multi ani de santier pentru ca altfel ati fi vorbit la adresa noastra.va multumesc.
smnradu Avatarul lui smnradu

5 mesaje
Membru din: 20/01/2009

Domnule Croitoru.
Din pacate asta este imaginea despre dumneavoastra pe care o au cei la care ma referam in cele de mai sus.

Cuvintele erau adresate lor si nu dumneavoastra.
Aveti un domeniu de activitate dificil, fiind intre ciocan si nicovala (in contact direct cu beneficiarul si sporadic cu arhitectul).

Am tot respectul pentru dumneavoastra si pentru experienta de santier.

Cu respect

arhitectul dumneavoastra
Raporteaza abuz de limbaj
vasilecroitoru Avatarul lui vasilecroitoru

56 mesaje
Membru din: 19/01/2009

va multumesc pentru clarificare.succes in activitate.
Raporteaza abuz de limbaj
MAS_condo Avatarul lui MAS_condo

7 mesaje
Membru din: 30/10/2008
Oras: bucuresti

1. 12-22 pret pentru proiectare completa: arhitectura, rezistenta si instalatii (verificatori, dosare avize si acorduri).
2. daca va dau un pret pe mp numai pentru arhitectura inseamna ca dvs veti fi sef de proiect si va trebui sa coordonati intregul proiect, ceea ce nu ma derajneaza. In felul acesta probabil ca ii veti contraria pe cei de pe acest forum care spun ca arhitectii sunt niste inculti, lacomi, speculanti si nu au ce vorbi cu cei ce "put".
Raporteaza abuz de limbaj
buradami Avatarul lui buradami

26 mesaje
Membru din: 27/11/2007
Oras: bucuresti

@dragomir.
Profesez arhitectura de ceva timp. Incerc sa va creditez competenta, atat dumneavoastra cat si echipei pe care o recomandati.
Urmeaza sa renovez apartamentul propriu, apoi sa fac o casa pentru socri.
Am nevoie de un proiect de amenajare pentru un apartament de 56 mp si de un deviz pentru executarea lucrarilor. Precizez ca nu ma consider destul de pregatit sa proiectez atat de bine si sa tin in mana executia, dar, la un pret potrivit, am nevoie de acuratete mare:
peretii trebuie indreptati (astfel incat daca pui lampa intr-un colt, sa nu se observe umbre); de asemenea, as avea nevoie de exemple de detalii (atat de proiectare cat si de executie).
Casa ce urmeaza a fi realizata ar avea aproximativ 120 mp la sol, si se doreste a fi realizata intr-un sistem ecologic- curtea are putin peste 500 mp.
Astept cu interes raspunsurile dumneavoastra, impreuna cu ofertele de pret si eventualele intrebari.
Ca anteproiect, va rog sa imi dati niste preturi si pentru demersurile legale (obtinere CU, avize, acorduri, etc)

Multumesc
Raporteaza abuz de limbaj
vasilecroitoru Avatarul lui vasilecroitoru

56 mesaje
Membru din: 19/01/2009

ramin din ce in ce mai nedumerit oare chiar acesta e limbajul potrivit.
Raporteaza abuz de limbaj
MAS_condo Avatarul lui MAS_condo

7 mesaje
Membru din: 30/10/2008
Oras: bucuresti

De la: constbor, la data 2009-01-20 08:31:43Baaaaaaaaa arhitesctule,de ce esti atat de lacom ? Vrei sa influentezi pretul si asa ridicat.Cum vine ca daca nu dai 2-3000 euro , vei fi obligat la 10000euro pentru constructie. Pai daca tu iei 2-3000 euro , nu inseamna casunt scutit de cheltuielile de constructie. Fii clar, nu si incult.Si nu mai influentati piata.Multi dintre voi fac evaziune fiscala. Ce zici. Poate iti gasesti nasul...


1. Numai modul de adresare da de gandit in ceea ce va caracterizeaza.
2. Ceea ce am spus mai sus in legatura cu cei 2-3000 euro era o simpla exemplificare de cum puteti econimisi niste bani in momentul constructiei numai facand un proiect atent lucrat si in detaliu. Sunt foarte multe de spus asa ca nu mai intru in polemici.
3. Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu evaziunea fiscala mai ales ca se lucreaza cu contracte ferme.


O concluzie din ceea ce am citit astazi pe forum:

- mentalitatea de care dam dovada, lipsa de cultura si lipsa de respect de care dam dovada fata de cei de langa noi, fie maturator, fie manager sau director, sunt lucruri care stopeaza sau incetinesc procesul de evolutie sociala, profesionala si culturala, lucruri de care avem mare nevoie. Deci nu trebuie sa ne mai miram ca suntem in urma cu 50 de ani.

Succes in continuare in ceea ce faceti.
Raporteaza abuz de limbaj
andrei_mariancatalin Avatarul lui andrei_mariancatalin

169 mesaje
Membru din: 27/11/2007
Oras: bucuresti

lasa-i frate ca au dat de internet si cei care: "noi muncim, nu gandim". au si ei dreptul la o parere. din pacate in felul acesta apar fel de fel de "case" care te face sa te intrebi daca la noi in tzara exista macar cuvantul, k sa nu mai vorbim de profesia de arhitect.
in alta ordine de idei, serviciile unui arhitect costa de la 4 euro/mp pana spre 20euro/mp in functie de cat de cunoscut este sau cat de foame ii este. in afara de serviciile unui arhitect mai costa si seviciile inginerilor (rezistentza si instalatii), seviciile verificatorilor de proiecte, si serviciile de obtinere a avizelor si autorizatiei de construire.
poate vom invatza si noi k difrentza intre o casa proiectata de un arhitect si una facuta de nea caisa esta cam aceea de la un audi la un oltcit. intr-adevar si un olcit te duce din punctul a in punctul b dar ...
Raporteaza abuz de limbaj
gegeorgiana Avatarul lui gegeorgiana

1 mesaj
Membru din: 27/11/2007

fii serios...se ia intre 5 euro si 8 euro pe mp.eu am platit 6 euro la o firma super buna,arhitecti foarte cautati.pentru o casa de 140mp am dat840 euro.ti se pare normal sa dai 3000 de euro la un arhitect.mie nu mi se pare.se exagereaza.atunci la firmele de constructii cat sa mai dam?
Raporteaza abuz de limbaj
andreis Avatarul lui andreis

9 mesaje
Membru din: 26/11/2007

Cred ca este ilegal ceea ce faci
Raporteaza abuz de limbaj
smnradu Avatarul lui smnradu

5 mesaje
Membru din: 20/01/2009

Stimata doamna,

3000 de euro nu ii dati arhitectului, ci pentru proiectarea casei dumneavoastra.

Asta inseamna ca 3000 de euro ii dati echipei care va ofera in banii astia arhitectura, rezistenta, instalatii, verificare de proiect pe specialitati!!! (oameni platiti toti din aceeasi suma, dar coordonati de arhitect)

Am spus asta si mai sus, dar o sa repet de cate ori este necesar.

Acum referitor la pret:
-pentru casa dvs. de 140 mp pretul minim corect PENTRU UN PT (PROIECT TEHNIC DE EXECUTIE PENTRU SANTIER) NU PAC (PROIECT PENTRU AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE, INSUFUUCIENT PT. EXECUTIE)ar trebui sa fie: 1680 Euro+TVA adica 1999 Euro. Daca nu are nici un fel de dificultate tehnica sau estetica.

REPET MINIM.

-daca pentru dvs.suma a fost 840 de euro, banuiesc ca a fost doar PAC, ilegal sa construiti o casa cu asa ceva. Nici un arhitect sanatos la cap sau profesionist nu o sa va conceapa o casa de 140 mp pentru 840 euro.

Cu respect,

arhitectul dumneavoastra
Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra Kudika.ro
De la: dragomir, la data 2009-01-03 07:22:33
De la: maria_pavel, la data 2008-11-28 14:45:42Stiti cmva care este pretul perceput de arhitecti pentru proiectarea unei case? Am auzit ca s-ar percepe pentru intregul proiect 10% din valoarea constructiei. E adevarat? Mie mi se pare enorm......

eu unul nu am studii de arhitectura,dar fac proiecte,insa doar din placere.daca intereseaza pe cineva voi face gratis proiectul,cu conditia de a construi cu firma pe care v o recomand.


Eu nu am studii de stomatologie (sunt arhitect) dar ma pasioneaza sa pun plombe, gratis. Mi le face o statie de betoane. Cine e interesat?

Raporteaza abuz de limbaj
ploiesti
andrac81 Avatarul lui andrac81

29 mesaje
Membru din: 7/11/2007

eu am facut casa acum 2 ani si am dat 8E/mp la arhitect +structurist
ideea este ca daca nu vrei ceva avangardist cauta un arhitect care ia pe mp. ca sa dau un ex: eu an dat pentru tot proiectul 60000E pentru o casa de 500 mp ( incluzand proiect gard care apropo e separat , gaze, electricitate apa si canal) casa a fost in jur de 200000E. fa si tu un calcul si vezi daca am luat decizia buna
deci sfatul meu :
-alege un structurist bun ala e important
-daca nu vrei ceva avangardist imagineaza-ti tu cam cum vrei sa arate casa , fa un desen si du-te cu el la ei
-majoritatea care cer procent din val constructiei tot o casa obisnuita iti vor da dar pe deasupra vor supra evalua costurile
si mai sunt multe , pentru mai multe detalii din ce am trit eu poti sa ma intrebi pe mail andrac81@yahoo.com
succes
Raporteaza abuz de limbaj
buradami Avatarul lui buradami

26 mesaje
Membru din: 27/11/2007
Oras: bucuresti

@gegeorgiana:
Cum poti sa stii ca o firma este super buna?
Daca firma este buna, cum poti sa spui ca arhitectii aia sunt buni profesionisti (nu de alta, dar foarte cautat a fost si Caritasul).
Pot sa pun pariu ca firma de la care ai cumparat proiectul (ca asta cred ca ai facut) nu are licente pe software.
Sa iti explic de ce:
- este normal ca pentru o casa decenta sa se studieze problema 2 saptamani - asta inseamna ca un arhitect face 2 case lunar, si, la pretul de 1000 euro, produce lunar 2000 Euro.
- chiria pentru un sediu o sa o punem la 300 euro lunar, cu tot cu intretinere
- printurile nu cred ca se pot face sub 50 Euro.
- telefoanele, internetul fac si ele 50 Euro.
- contabilul este 50 euro lunar
- deplasarile, alte taxe le scadem si pe ele la 50 euro
- software - care costa intre 1000 si 5000 euro/program+sistem de operare 150 euro + calculator - se calculeaza o amortizare de aproimativ 100 euro lunar
- salariul de 1000 Euro (adica cheltuiala de ~1400 euro cu toate taxele)
Daca tragem liniutza, mai raman:2000-300-50-50-50-50-100-1400=0.
Asta inseamna ca nu avem profit, ca nu avem cum sa ne dezvoltam in continuare, ca mergem pe cheltuieli minime, ca alte chestii neprevazute nu se intamplar, ca nu am trecut cotizatia la OAR, impozitul de 10 Ron lunar la Radiodifuziune, nu ai voie sa te imbolnavesti pentru ca mori de foame, nu poti pleca in concediu pentru ca dai faliment.
Poate ma insel, sau poate aveti dumneavoastra viziuni de management mai bune. Si bani mai multi. Sa nu mai vorbim de promovare, ca se presupune ca proiectele vin singure.
Raporteaza abuz de limbaj
smnradu Avatarul lui smnradu

5 mesaje
Membru din: 20/01/2009

Intrebarea mea pentru dumneavoastra este cum se remunereaza plombele?
La mp sau mc?

nu am vrea sa fim inselati

Pe de alta parte pentru cei care vor un pret de proiectare foarte mic sau aproape de zero am auzit de un material nou, revolutionar din care se pot face vile, fara sa fie necesar un proiect:

CHIRPICIUL

In felul asta obtineti o casa de ... (foarte buna)

Cu respect,

arhitectul dumneavoastra
cornelia_leia Avatarul lui cornelia_leia

315 mesaje
Membru din: 2/07/2008
Oras: brasov

1.Najurb are perfecta dreptate in ceea ce priveste activitatea arh.2.Un coleg a platit 0,5% din valoarea constructiei pentru proiectul de arhitectura fara cel de rezistenta. Pentru cel de rezistenta a gasit o oferta ce i-a convenit la altcineva.
Raporteaza abuz de limbaj
cand tristetea te inconjoara, cand zambetul dispare, cand fericirea iti pare departe ,priveste o floare…… C
smnradu Avatarul lui smnradu

5 mesaje
Membru din: 20/01/2009

Ceva pare neclar.
Voi clarifica.

O casa buna nu se poate face prin asocierea unor componente cumparate din parti diferite.

Arhitectura trebuie sa mearga mana in mana cu ingineria.

Daca nu se intampla asta, lumea se mira, "A, dar in arhitectura nu era asa!".

De aceea trebuie sa existe dialog intre arhitect si ingineri.

Ideea ca in principiu clientul trebuie sa se adreseze cuiva care ii ofera un pachet complet si nu doar o componenta. Mi se pare aberant ca un client sa alerge de la arhitect la inginer, si invers etc.

Cu respect,

arhitectul dumneavoastra
Raporteaza abuz de limbaj
Pagini: 1 2 3 4 5 6 >> Sari la pagina: