Setari Cookie-uri

Cat costa un arhitect?

lucrez la o firma de arhitectura, contacteaza-ma.
aresica
Postat pe 24 Ianuarie 2009 13:49
si te oftici draga consbor ??? oftica-te si judeca-i pe altzii, k altceva nu stii sa faci. pune mana si munceste sau studiaza si tu ceva, nu te mai uita in gradina altuia. sau mai bine gandeste-te cum te duci la doctor cu spaga . te-ai gandit si de ce ??? dar de ce nu-tzi pui problema si cat castiga un pilot de avion, sau un avocat bun. unora poate k le-a placut sa si invetze, k sa poata excela intr-un anumit domeniu.
andrei_mariancatalin
Postat pe 24 Ianuarie 2009 15:40
De la: constbor, la data 2009-01-24 10:22:31
De la: ocarstea, la data 2009-01-20 09:23:50Preturile pentru arhitectura sunt o nerusinata sfidare,constituind un monopol cu preturi impuse.Daca la o casa de 60.000 Euro,care la preturile actuale este o casa relativ modesta se percepe 5% rezulta un pret la arhitect de 3000 E,adica 120 milioana lei vechi.Majoritatea planurilor arhitecturale sunt standard.Cu un program profesional pe calculator un arhitect priceput in profesie ,in citeva zile a facut un proiect.Daca socotim o medie de 12 zile pentru executia proiectului ,respectivul cistiga 10 milioane pe zi.Observati nivelul de trai a unui arhitect si cum sfideaza ...Daca un chirurg l-ar opera timp de 12 zile pe respectivul ahitect,dr. Ciomu ar fi o dulce domnisoara.Discriminarile impuse prin manevre oculte,de impunere a preturilor este una din marile realizari ale statului roman.Sa traiti bineeee !!!


Aoleu, bre...o singura idee, dar putreda.
S-o luam in ordine:
1. nu sunt preturi impuse. Am colegi (colege,mai ales) care lucreaza cu 4-5 E/mp, Puteti alege.
2. E "monopol" daca vrei sa-i zici asa. dar coaforii, macelarii, inginerii de sanitare...etc. au si ei "monopolul" lor. Cel al arhitectilor te doare ptr ca, probabil, te frustreaza (de aici si "nerusinata sfidare". Nimeni nu vrea, din simpla pasiune, sa gireze rahatul intr-o casa -ce fac inginerii- dar vrea sa fie un pic "arhitect", suna bine).
3. Da, asa ar castiga. ce insa este in NEREGULA ? Ce vezi tu din munca de arhitect e ca deseneaza (cu un program). Asta e ca si cum ai zice ca un schior e cineva cu doua bete in mana. Daca ti-ai incorda un pic neuronul vested ai observa ca e mai ales cu schiuri in picioare.
4. majoritatea planurilor NU sunt standard. asta e o minciuna.
5. "Daca un chirurg l-ar opera timp de 12 zile pe respectivul ahitect,dr. Ciomu ar fi o dulce domnisoara" Nu-ti functioneaza comparatia, cred. vrei sa zici ca ceva se poate reteza in 10 secunde? si ca 12 zile e deci prea mult ? Daca asta zici, ai perfecta dreptate.Bravo pentru puseul de inteligenta.
6."nivelul de trai"...iar te crezi in comunism. Suntem acum intr-o lume altfel. (care ar vrea sa fie altfel) A justei inegalitati.
7. "manevrele oculte"...prt ! Marea conspiratie mondiala a arhitectilor impotriva militienilor veterani. Ti-ai gasit. 40% dintre noi cstiga salariul mediu.
arhi45
Postat pe 24 Ianuarie 2009 15:42
Draga constbor,
Nu sunt arhitect(desi mi-ar fi placut sa fiu) sunt inginer mecanic.
Trebuie sa recunosti ca o casa bine gandita se face dupa un proiect bun,iar acel proiect il face un arhitect bun.
Arhitectul(la fel ca si medicul sau avocatul)ai libertatea sa il alegi in functie de pretentiile si posibilitatile tale financiare - cu 5 euro/mp sau cu 25.
najurb_condo
Postat pe 24 Ianuarie 2009 16:29
Draga consbor,
Nu sunt arhitect(desi mi-ar fi placut sa fiu) sunt inginer mecanic.
Trebuie sa recunosti ca o casa bine gandita se face dupa un proiect bun,iar acel proiect il face un arhitect bun.
Arhitectul(la fel ca si medicul sau avocatul)ai libertatea sa il alegi in functie de pretentiile si posibilitatile tale financiare - cu 5 euro/mp sau cu 25.
najurb_condo
Postat pe 24 Ianuarie 2009 16:30
De la: zaha_cristi, la data 2009-01-20 09:33:07Unii construesc case,eu construesc un "arhitect",daca vrei sa ma intrebi pe mine cat costa,10 ani de stat singur in Italia si deabea e inceputul.Si daca faci o casa de 100000 euro,si se darama la primul vant mai puternic ce faci?Nu va mai plangeti,faceci voi proiectul.Daca domnul doctor a gresit o operatie,moare un om,dar daca un arhitect a gresit calculile mor mai multe persoane si salut frumusetea ta de casa.

CALCULILE??? Ah e in italiana de vascauti...!
Si care e intrebarea? Platiti ce arhitect va convine pentru care proiect va convine. Daca vreti "Palatul Dogilor" o sa platiti mai mult.Daca il vreti pe Le Corbusier o sa-l platiti pe Le Corbusier. Daca va multumiti cu Vasilica Nu Stiu Care o sa-l platiti la valoarea sa. N'est pas?!
dr2000_condo
Postat pe 24 Ianuarie 2009 16:36
iesitiz !
Calculili construeste deabea.
Italiana veche care este
arhi45
Postat pe 24 Ianuarie 2009 16:47
Arhitectul sta la baza sucesului sau insuccesului unui proiect pt o locuinta. ne place sau nu acesta este adevarul, arhitectii Pro costa de la 50 euro in sus, platesti putin primesti putin, am intalnit aici (Romania) arhitecti si ing structuristi care inca mai deseneaza cu creionul si calculeaza rezistenta cu faimoasele calculatoare cu afisaj analogic digital, acesti se pot numi fosti arhitecti,

Din pacate scoala romaneasca de arhitectura nu prea mai aduce decat putine valori restul sunt doar niste FCPR-isi (FindCopyPasteReplace)profesionisti specializati in "copyright jumping" si evazionisti fiscali.

Ref.la subiectul in cauza recomand alegerea arhitectului dupa recomndari, reputatie, portofoliu, tehnologiile de proiectare utilizate si feeling personal, dca se respecta aceste elemente de baza atunci nu putm vb de plata la mp sau procent din valoare. Un arhitect adevarat (un creator) va analiza cerintele si va va propune o solutie si un cost cost care nu are o legatura cu mp sau valoarea devizului de executie el va va factura in functie de nr de ore lucrate pt dumnevoastra.

Asa dar pretul pe care urmeaza sa il platiti este pt actul de creatie in general pt o casa de dimeniuni medii 150 mp costul arhitectului este de aproximativ 1500 eur pt o casa tipica si peste 5000 eur pt o casa atipica, la acestea se aduga proiectul, studiul geo, analiza de sol, proiectul de instalatii utilitati (acm,canalizare, incalzire) hidro/termo izolatii, autitul/verificarea proiectului, autorizari, managementul de proiect (si aici se poate lua in cacul plata la procent 1,5-3% daca pm-ul este de acord sa lucreze asa sau doreste plat la ora sau zi i un comision de succes-pt a va proteja mai bine interesele)

Dupa cum vedeti treab ast nu este usoar si implica multa foarte multa reponsabilitate stres si materie cenusie consumata.

"Ai nevoie de zeci de ani pt a construi o reputatie si de 1 secunda pt a o pierde"

si in sfarit, 98% dintre noi facem o singura casa in viata de aceea nu uitati: "suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine" si ast deoarece "mai devreme sau mai tarziu aflam de ce iera ieftin" da ast nu inseamna ca tot ce este scump este si bun de aceea reputatia si deschiderea arhitectului catre dvs. trebuie a fie pe primul loc si dupa aceea costul proiectului, asa daca doriti sa ralizati un loc in cresa va simtiti bine.

cu stima,

GreenExpert
Postat pe 2 Februarie 2009 20:49
Arhitectul face DOAR partea de arhitectura, pentru un proiect finalizat este nevoie si de inginer consructor pentru proiectarea partii referitoare la structura de rezistenta, pe care un arhitect NU are cum s-o faca, nu are voie!de asemenea intervin cu partea lor de munca si ing . care proiecteaza partea de instalatii sanitare, electrice, etc.
cornelia_leia
Postat pe 6 Februarie 2009 00:13
Am citit si eu topicul asta si raman mirobalata!
1.Daca arhitectii sunt niste hoti si pun monopol, atunci hai sa inventam un soft "sa apas enter si sa faca tot ce vreau eu" (asta este un citat dintr-o proasta, pentru cine nu intelege).
2.M-am saturat de "specialistii" care le stiu pe toate si considera ca nu e nevoie sa faci o scoala pentru a face un proiect de casa, de exemplu. Daca viata ar fi atat de simpla nu vad de ce niste oameni cu capul pe umeri ar pierde 6 ani din viata, inchisi in niste sali de studiu de dimineatza si pana dupa miezul noptii ca sa invete cum sa faca proiecte de cladiri si nu numai. Cred ca le-ar fi mai usor sa inveet sa foloseasca softul de mai sus.
3. Orice om care a facut vreodata un plan de costuri stie ca nu poate arunca un pret fara sa-l gandeasca. Iar daca un proiect de arhitectura costa 15-25 E/mp nu e din dorinta de imbogatire (aici discutati cu notarii) ci pentru ca sunt atatea costuri intr-o firma ca abia le faci fatza. Si daca dobitocul pt. care faci proiectul vine azi cu o idee, maine cu alta, potzi munci la un proiect si luni intregi.Asta in cazul in care nu s-a razgandit total si vrea cu totul si cu totul altceva si o iei de la zero. Ca la sfarsit sa stai sa astepti sa-ti mai dea vreun rest de 1000E, pe care nu ti va plati in veci si, desi lucrezi in baza unui contract, nu-l dai in judecata pt. ca te costa mai mult mersul prin tribunale, decat suma pe care o ai de recuperat.

Tot ce am eu de reprosat arhitectilor este ca permit sa se construiasca niste Strutzo-camile, cand eu consider ca ei sunt singurii in masura sa educe poporul din punct de vedere al simtului estetic. Asa ajungem sa vedem niste oribilitati de cladiri care "polueaza" vizual peisajul.

Si pentru carcotasi: nu sunt arhitect, nu lucrez in birou de arhitectura, nu am legatura cu domeniul. Daca le iau apararea este pentru ca stiu sa respect munca si invatatura.
Calauzitor
Postat pe 26 Februarie 2009 09:42
mirobolatã
mokus1
Postat pe 26 Februarie 2009 15:07
Aº vrea sã îi vãd pe cei care se tot rãzgândesc pe percursul proiectãrii, cum ar face asta dacã ar fi pe scaunul unui frizer, sau in timpul unei operaþii estetice, sau în faþa ofiþerului stãrii civile! (sau oricare alte situaþii vã puteþi imagina...)

Noi vrem sã apelãm la un arhitect. Avem deja aproape un an de când facem schiþe, cãutãm modele, ne contrazicem, ne certãm, ne împãcãm...pentru a ajunge la specialist cu o formã aproape finalã a obiectivului nostru. Nu suntem nici arhitecþi, nici proiectanþi. Suntem doar ingineri (nici mãcar constructori) ºi cunoaºtem ce înseamnã un desen tehnic, o proiecþie, un model, o machetã. Vrem ca, în faþa specialistului, sã nu ne facem de râs, mai ales cã nu avem de gând sã construim o operã de artã (în genul caselor cu pagode ale naþiunilor conlocuitoare). Doar cine nu ºtie cât de greu se fac lucrurile simple nu apreciazã munca arhitectului.

Am hotãrât sã nu ne zgârcim la proiect ºi punerea în operã a acestuia. Unde putem economisi? La alegerea materialelor ºi soluþiilor constructive, la alegerea modalitãþii de încãlzire ºi ventilare, la alegerea modului de alimentare cu utilitãþi...sunt foarte multe. Nu m-am gândit cã sunt atâtea întrebãri pânã nu am început sã visãm la cãsuþa noastrã.

Am convingerea cã majoritatea cârcotaºilor nu sunt în situaþia de a-ºi face casã. Scriu ºi ei pe aici, ca sã concureze la vreun concurs, sã îºi vadã produsele minþii expuse, sã se bage în seamã... Am vãzut pe acest topic ºi pãreri pertinente. Tot respectul!

Sã aveþi o searã liniºtitã!
mokus1
Postat pe 26 Februarie 2009 15:22


bravo !
lioncorina
Postat pe 7 Aprilie 2009 13:52
esti contabil cumva?
lioncorina
Postat pe 7 Aprilie 2009 13:53
Iar chestia asta cu "monopolul"? Dar contabilii nu au "monopolul" contabilitatii? Ce prostie... Nu e "monopol", e o meserie. EVIDENT ca au "monopolul", de-aia au invatat meseria asta.
arhi45
Postat pe 7 Aprilie 2009 15:21
cate discutzii in contradictoriu pt un raspuns atat de simplu...
andrei_mariancatalin
Postat pe 8 Aprilie 2009 15:18
eu cer 4 euro /mp, pt arhitectura, iar daca clientul vrea si rezistentza si instalatzii il costa 8 euro/mp. daca vrea si prezentari (randari si film) il costa separat. pretzurile sun t practicate pt o casa. la mai multe case, la un bloc, sau un complex rezidentzial, e alta mancare de peste, care nu cred k face obiectul discutziei de fatza, pt k cei care vor sa faca asa ceva au negociat oricum cu mai multzi arhitectzi (in vederea obtinerii unui pretz mai avantajos si a unei durate de lucru cat mai mica) si nu prea stau pe forumuri.
andrei_mariancatalin
Postat pe 8 Aprilie 2009 15:26
Referitor la boltari, mai citeste, fraiere!
Sau poate esti arhitect, d-ala, facut la apelu' bocancilor?
danstaicut
Postat pe 12 Mai 2009 12:39
eu am facut o casa super misto la un birou de arhitectura ( AMA&C, site: www.amac.netau.net)pretul a fost super ok. ti-o recomand cu mare placere

o zi buna
condo000801
Postat pe 28 Mai 2009 14:34
te rog da-mi si mie un numar de telefon sau o adresa a firmei cu care ai lucrat daca este din Bucuresti? mersi
kudika181740
Postat pe 28 Mai 2009 15:15
doresc un numar de telefon ca sa va pot contacta daca sunteti din Bucuresti. va rog
kudika181740
Postat pe 28 Mai 2009 15:17
constat o ignoranta crasa in felul cum judeci tu o munca pentru care nu ai nicio pregatire; esti manat(a) pur si simplu de o invidie meschina caracteristica frustatilor!
Sa revenim la subiect! In primul rand trebuie precizata f. bine solicitarea: cat costa un arhitect sau munca pe care o presteaza acesta? sau cat costa un proiect pentru un imobil (depinde de destinatia sa) per ansamblu sau numai partea de arhitectura?
Este foarte usor sa arunci o vorba fara sa te gandesti!
Si acum ,ca sa raspund cat de cat la intrebarea generatoare tariful se negociaza intre solicitant si arhitect in functie de felul solicitarii si ,de ce nu si de calitatea celui solicitat!
condo001534
Postat pe 20 August 2009 18:11
nu se percepe nici un comision din valoarea constructiei, ci sunt niste liste de preturi... acum depinde ce vrei si tu incepand de la D.T.A.C pana la P.T+D.D.E... o sa te coste mai mult ... dar daca ai nevoie de ajutor si un sfat iti pot lasa mail`ul meu si te pot ajuta cu mare placere!!! alexandrustanescu88@yahoo.com
lexutz2
Postat pe 23 August 2009 12:05
De la: constbor, la data 2009-01-20 08:31:43Baaaaaaaaa arhitesctule,de ce esti atat de lacom ? Vrei sa influentezi pretul si asa ridicat.Cum vine ca daca nu dai 2-3000 euro , vei fi obligat la 10000euro pentru constructie. Pai daca tu iei 2-3000 euro , nu inseamna casunt scutit de cheltuielile de constructie. Fii clar, nu si incult.Si nu mai influentati piata.Multi dintre voi fac evaziune fiscala. Ce zici. Poate iti gasesti nasul...



se vede ca nu ai decat 2 clase mai mult ca personalul bucuresti-mangalia.
bogdan_roca
Postat pe 28 Decembrie 2009 01:28
De la: constbor, la data 2009-01-24 10:22:31
De la: ocarstea, la data 2009-01-20 09:23:50Preturile pentru arhitectura sunt o nerusinata sfidare,constituind un monopol cu preturi impuse.Daca la o casa de 60.000 Euro,care la preturile actuale este o casa relativ modesta se percepe 5% rezulta un pret la arhitect de 3000 E,adica 120 milioana lei vechi.Majoritatea planurilor arhitecturale sunt standard.Cu un program profesional pe calculator un arhitect priceput in profesie ,in citeva zile a facut un proiect.Daca socotim o medie de 12 zile pentru executia proiectului ,respectivul cistiga 10 milioane pe zi.Observati nivelul de trai a unui arhitect si cum sfideaza ...Daca un chirurg l-ar opera timp de 12 zile pe respectivul ahitect,dr. Ciomu ar fi o dulce domnisoara.Discriminarile impuse prin manevre oculte,de impunere a preturilor este una din marile realizari ale statului roman.Sa traiti bineeee !!!



ia mergi si fa facultatea de arhitectura si spune-ti parerea apoi
bogdan_roca
Postat pe 28 Decembrie 2009 01:29
De la: arhi45, la data 2009-01-20 13:47:40
De la: dragomir, la data 2009-01-03 07:22:33
De la: maria_pavel, la data 2008-11-28 14:45:42Stiti cmva care este pretul perceput de arhitecti pentru proiectarea unei case? Am auzit ca s-ar percepe pentru intregul proiect 10% din valoarea constructiei. E adevarat? Mie mi se pare enorm......

eu unul nu am studii de arhitectura,dar fac proiecte,insa doar din placere.daca intereseaza pe cineva voi face gratis proiectul,cu conditia de a construi cu firma pe care v o recomand.


Eu nu am studii de stomatologie (sunt arhitect) dar ma pasioneaza sa pun plombe, gratis. Mi le face o statie de betoane. Cine e interesat?

[/cquote]Excelent raspuns.Felicitari Doamna...condo002027
kudika096251
Postat pe 29 Decembrie 2009 07:19
Ok, dupa ce am vazut toate comentariile postate aici am constatat ca sunt lipsite de concizie si lasa loc la interpretari(fara sa fie nevoie).Asadar pentru a evita alte interpretari tendentioase, am sa va dau un exemplu cat se poate de concret. Pentru a satisface dpdv legal conditiile minime pt a construi o casa sunt necesare:
-DTAC arhitectura(ex:4E/mp)
-DTAC instalatii termice,electrice si ventilatii (ex:0,5E/mp)
-DTAC rezistenta(ex:2E/mp)
-PT rezistenta(ex:2E/mp)
Asadar poti constata cum sunt repartizate cheltuielile de proiectare pe specialitati si din ce este compusa echipa de proiectare (minim un arhitect si doi ingineri- fiecare cu cheltuielile firmei sale).
Platesti trei specialisti, dintre care unul va trebui sa fie coordonator sau sef de proiect si dormi linistita...
DTAC = documentatie tehnica pentru autorizarea constructiei
PT = proiect tehnic
arhint
Postat pe 30 Decembrie 2009 15:39
Salut preturile au scazut, astazi sunt mai multe oferte si mai bine conturate decat acum 1-2 ani, incearac sa gasesti pe cineva care are idee si de amenajari interioare te va ajuta foarte mult in aspectul casei..eu unul am lucrat cu cei de la BBM Grup cu Dl Dan Butica ..daca esti interesata te pot prezenta..tipii sunt profesionisri ..disuta cu tine absolut toate aspectele viitoarei locuinte, culori , spatii de depozitare, camera copil, mobilier iluminat, acces...tot apoi ati prezinta cateva propuneri si ati alegi ce vrei plus ca ei ma-u ajutat cu procurarea de materiale de constructie si mi-au recomandato echipa fenomenala..Iar ca pret am iesit cam la 4-5% din val casei la rosu...in caz ca te intereseaza nr meu este 0721209105 Covaciu Iulian
iuliansasa
Postat pe 4 Ianuarie 2010 01:27
Salutare.Eu cred ca fiecare trebuie platit dupa ceea ce face si nu trebuie sa judecam noi daca este mult sau putin.Totusi daca nuti convine un pret de la un arhitect te duci la altul-altul-altul,etc pina cind gasesti unul cu pretul pe care crezi ca-l poti oferii,dar atentie mare:la mine in zona sa construit ffmult dar daca te uiti la case(vile)te apuca risul doar 2-3 sunt aspectuoase asa ca mare atentie la ce platesti
artglassdenisa2000
Postat pe 5 Ianuarie 2010 08:46
La multi ani!

Pentru cei interesati de serviciile arhitectiilor sau a designerilor de interior as putea sa recomand cateva persoane la nevoie. Eu lucrez intr-un domeniu adiacent si am multi colaboratori din acest domeniu, care detin un portofoliu bogat si destul de variat.
O zi frumoasa tuturor!
monymes
Postat pe 5 Ianuarie 2010 09:55

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Mansardari 38 De la: condo000574 30 Aprilie 2009 16:57
Case de vacanta 16 De la: condo001494 24 August 2009 14:41
Constructii pe ecologice pe structura din lemn 20 De la: gigi_braicovici 6 Mai 2009 09:54
JOB PENTRU TINERII PLINI DE IDEII 2 De la: 19 Iunie 2014 19:13
Tehnologia construirii unei case de lemn 1 De la: kudika463952 14 Martie 2012 15:33