Setari Cookie-uri

Pomi fructiferi ,copaci de calitate - stiti de unde pot cumpara ?

De la: Adinuca, la data 2009-02-15 10:08:53Acusi intrebarile:
Daca stropesc cu o substanta uleioasa stropesc cu pompa mea obisnuita sau cu atomizorul (inca nu e cazul de atomizor ca pomii sunt mici, dar va veni si momentul ala) si ele nu se strica?
Cum curat instrumentul cu care stropesc dupa aceea?
Fara legatura cu stropirile dar tot legat de pomi: e vreo problema daca la plantearea din toamna am lasat vergeaua cat era ea la vanzare si o sa o tai la 80 cm - 1 m acum in primavara?
Cand se fac taierile de primavara?
Va multumesc pentru ajutor dragilor (sa stiti ca nu-i putin lucru sa dai din cunostintele tale pe gratis)
Adinuca


SE SPALA FOARTE SIMPLU POMPA, SI NU te gandi ca e ulei de mancare...Acea substanta oleo se pune doar pt a sta pe pom intreaga substanta ...de taiat era bine sa-i tai atunci cand erau varga , dar nu e nici o problema si daca ii tai primavara ...nu patesc nimik
:)
micki23
Postat pe 16 Februarie 2009 18:57
De la: theCat, la data 2009-02-16 17:08:13 Multumesc tuturor , dar trebuie sa mai astept , am fost in week-end-ul trecut la Bran si este f.frig, si....multa zapada ,mai ales la mine ,unde e mai sus. Mi-am facut un pic "temele" cu ajutorul vostru , va voi tine la curent .


Stii ce ma gandeam? Ca date fiind conditiile meteo poate ar fi mai bine sa plantezi tu la toamna. Pe langa faptul ca pomii plantati toamna au mai multe sanse sa se prinda decat cei plantati primavara, poate ca decalajul de temeperatura nu va fi asa mare intre statiunile pomicole si Bran. Apoi toamna singura conditie este sa nu fie pamantul inghetat si te poti duce cat vrei de adanc in toamna respectand conditia neinghetului ca pomii infrunzesc abia la primavara. Eu anul trecut am pus pomii la sf lui noiembrie.

Acum in timp ce scriam m-am gandit ca poate la Bran ninge in octombrie si atunci ce te faci?

Oooffff ce complicat... Bine ca nici aici nu se face primavara prea devreme sa inmuguresca de tot pomii...
Seara buna dragii mei
Adinuca
Adinuca
Postat pe 16 Februarie 2009 23:11
De la: micki23, la data 2009-02-16 18:53:44


[
NU DRAGA...SUNT MULTE SUBSTANTE CARE CONTIN FORMULA OLEO.....CRED CA AM ZIS CA SE POT FACE STROPIRI CU DIFERITE SUBSTANTE CE CONTIN ACEST OLEO...:)))CREZI CA IN LUMEA ASTA NUMAI O SUBSTANTA EXISTA?
:))
intreb si eu asa ,draga....IN LUMEA ASTA
dan_vladut
Postat pe 17 Februarie 2009 18:56
De la: dan_vladut, la data 2009-02-17 18:56:49
De la: micki23, la data 2009-02-16 18:53:44


[
NU DRAGA...SUNT MULTE SUBSTANTE CARE CONTIN FORMULA OLEO.....CRED CA AM ZIS CA SE POT FACE STROPIRI CU DIFERITE SUBSTANTE CE CONTIN ACEST OLEO...:)))CREZI CA IN LUMEA ASTA NUMAI O SUBSTANTA EXISTA?
:))
intreb si eu asa ,draga....IN LUMEA ASTA


pai nu ai intrebat...ci ai vb ironic :))
micki23
Postat pe 20 Februarie 2009 15:42
Tu fata sau ce esti!!!!!! nu ai alta treaba decat sa postezii magariile astea aici????????/nu vezi ca nu intereseaza pe nimeni...cauta alt site unde sa faci asa ceva...cred ca ti-s scumpe rau medicamentele si ai intrerupt tratamentul, altfel nu-mi explic ...
micki23
Postat pe 20 Februarie 2009 15:44
Buna,

Va propun pagina web: www.struguridemasa.ro ! Comercializeaza pomi, butasi vita de vie masa si vin,trandafiri, flori perene, etc... merita vazut!
Este o firma de incredere, si va poate da o multime de informatii.
In speranta ca v-am putut ajuta,
cu respect
sst3htv
sst3htv
Postat pe 23 Februarie 2009 09:00
Bine de stiut si acest site...sst3htv , orice informatie e impportanta ! Multumesc si tie ! Dar , dragi forumisti , vorbeam zilele trecute cu o cunostinta si printre altele ,vorbind de pomi ,mi-a zis de ce nu cumpar de la ...Codlea ,ca e aproape de Bran ,si ca s-ar adapta mult mai usor ??? Eu stiam ca la codlea ,erau sere ,pe vremuri ,nu am mai auzit nimic. Ar fi o solutie mai buna . Voi stiti ceva ???
libra66
Postat pe 23 Februarie 2009 10:36
De la: theCat, la data 2009-02-23 10:36:03 Bine de stiut si acest site...sst3htv , orice informatie e impportanta ! Multumesc si tie ! Dar , dragi forumisti , vorbeam zilele trecute cu o cunostinta si printre altele ,vorbind de pomi ,mi-a zis de ce nu cumpar de la ...Codlea ,ca e aproape de Bran ,si ca s-ar adapta mult mai usor ??? Eu stiam ca la codlea ,erau sere ,pe vremuri ,nu am mai auzit nimic. Ar fi o solutie mai buna . Voi stiti ceva ???



probabil pe vremuri aveau numai sere , dar acum orice ferma se ocupa cu mai multe chestii..asa ca merita sa incerci :))
micki23
Postat pe 24 Februarie 2009 16:42
Buna ziua,

Daca vreti pomi fructiferi de calitate mergeti la Sahateni care este situat langa orasul Mizil.
bubinga
Postat pe 25 Februarie 2009 15:07
Buna tuturor..:-)

Am mai gasit inca un site f.f. bun este : www.sieberz.ro, sunt lucruri foarte frumoase, dar multe sunt mai ieftine pe www.struguridemasa.ro.
sst3htv
Postat pe 26 Februarie 2009 17:06
De la: sst3htv, la data 2009-02-26 17:06:12Buna tuturor..:-)

Am mai gasit inca un site f.f. bun este : www.sieberz.ro, sunt lucruri foarte frumoase, dar multe sunt mai ieftine pe www.struguridemasa.ro.


vad ca tot faci reclama la diferite siteuri..orice planta inainte sa o cumperi trebuie sa o vezi..daca comanzi pe net risti sa iti trimita orice...
micki23
Postat pe 26 Februarie 2009 17:33
Salve, eu locuiesc in Piatra Neamt si zilele acestea am facut o comanda de 55 pomi fructiferi la Aiud. Am sunat si am vorbit cu ing. si urmeaza sa mi-i trimita dupa 10 martie. Onoreaza comenzi in toata tara. Plata se face la curier cand aduce pomii.Prezul este bun, soiuri bune: Pomi fructiferi-10Ron; trandafiri-5Ron;Agris-Coacaz-15ron.
GidiceandreaEpifanio
Postat pe 26 Februarie 2009 17:37
Da.., ai dreptate sunt multe firme care iti trimit multe prostii, de la o firma care se ocupa cu numai trimiterea capsunilor, nu vreau sa spun numele firmei, am comandat capsuni cataratori si mi-au trimis dupa parerea mea alt soi...in fine.. dar de exemplu de la prima (struguridemasa.ro) firma am primit ceea ce am comandat, (butasi vita de vie de masa si mi s-au prins), iar a doua (sieberz.ro), am sunat la ei, au fost foarte simpatici, m-au ajutat cu informatii + mi-au spus ca de 15 ani sunt pe piata din Ungaria si de 50 de ani pe Germania, si in alte tari, si sa ma uit pe pagina www.sieberz.hu, www.sieberz.cz, www.sieberz.sk sau www.as-garten.de, ca sa ma linistesc in privinta asta.
Sincer.. :-)
sst3htv
Postat pe 26 Februarie 2009 20:16
De la: Gidiceandrea Epifanio, la data 2009-02-26 17:37:10Salve, eu locuiesc in Piatra Neamt si zilele acestea am facut o comanda de 55 pomi fructiferi la Aiud. Am sunat si am vorbit cu ing. si urmeaza sa mi-i trimita dupa 10 martie. Onoreaza comenzi in toata tara. Plata se face la curier cand aduce pomii.Prezul este bun, soiuri bune: Pomi fructiferi-10Ron; trandafiri-5Ron;Agris-Coacaz-15ron.


Da pentru pomii de la Pepiniera din Aiud de care se ocupa Fenesan iti pot garanta eu 100% ca sunt de calitate fff buna... eu acolo m-am nascut am teren in Aiud desi acum locuiesc in Cluj...am Livada acolo facuta cu pomi de la acea pepiniera si s-au prins toti...plus ca la facultate am invatat ca in Aiud pomii, trandafirii, etc....sunt de fff buna calitate...

micki23
Postat pe 27 Februarie 2009 14:10
De la: sst3htv, la data 2009-02-26 20:16:50Da.., ai dreptate sunt multe firme care iti trimit multe prostii, de la o firma care se ocupa cu numai trimiterea capsunilor, nu vreau sa spun numele firmei, am comandat capsuni cataratori si mi-au trimis dupa parerea mea alt soi...in fine.. dar de exemplu de la prima (struguridemasa.ro) firma am primit ceea ce am comandat, (butasi vita de vie de masa si mi s-au prins), iar a doua (sieberz.ro), am sunat la ei, au fost foarte simpatici, m-au ajutat cu informatii + mi-au spus ca de 15 ani sunt pe piata din Ungaria si de 50 de ani pe Germania, si in alte tari, si sa ma uit pe pagina www.sieberz.hu, www.sieberz.cz, www.sieberz.sk sau www.as-garten.de, ca sa ma linistesc in privinta asta.
Sincer.. :-)


apropo de capsunii cataratori...


Capsunul este o specie pomicola fructifera semierboasa - el face trecerea de la plantele arborescente la cele ierboase...
Sunt plante de talie mica ce se prezinta sub forma de tufa, cu inaltimea de 15-30 cm.
Tulpina este scurta (0,5-3,0cm) sub forma de rizom si ingrosare circulara(sub forma de inele) In partea inferioara se formeaza sitemul radicular(radacina0 iar in partea superioara o rozeta de frunze. Dupa 3-4 ani o parte din sistemul radicacular se usuca aparand un dezechilibru fata de partea aeriana , rezulta fructele mici.
Frunzele - lung -petiolate
Inflorescentele sunt ramificate si au un nr. variabil de flori in fct. de soi.
Tulpinile sunt taratoare care se mai numesc si stoloni (DECI DACA TULPINILE SUNT TARATOARE SI NU AU CUM SA EXISTE SOIURI DE CAPSUNI CATARATORI , AERIENI) , E INSELATORIE PE FATA...POTI SA-I FACI CATARATORI DACA PUI UN SUPORT CU PAMANT INALTAT SI ATUNCI TU II CONDUCI PE ACEL SUBSTRAT, DAR NICIODATA NU O SA AI CAPSUNI CATARATORI DOAR PE UN ARAC SAU SARMA FARA UN SUBSTRAT DE PAMANT..., DEOARECE ROZETELE(RIZOMII) FIECARE IN PARTE FORMEAZA RADACINA

Daca cineva are capsuni cataratori fara substrat in sus sa imi arate si mie ca le arat la profii mei....de la faculta pe care am terminat-o :))))hahahahaha
micki23
Postat pe 27 Februarie 2009 14:22
Micki,
daca pomi mei sunt inca imbracati, cum au fost peste iarna, ca sa nu-i pape iepurasii, dragii de ei, acum cand ii stropesc cu oleo...ceofi, ii dezbrac? Si daca-i dezbrac pe urma ii imbrac la loc?
E vreun bai daca stropesc saptamana viitoare? Adica nu in februarie ci chiar in martie?

Multumesc
Adinuca
Adinuca
Postat pe 27 Februarie 2009 16:51
De la: Gidiceandrea Epifanio, la data 2009-02-26 17:37:10Salve, eu locuiesc in Piatra Neamt si zilele acestea am facut o comanda de 55 pomi fructiferi la Aiud. Am sunat si am vorbit cu ing. si urmeaza sa mi-i trimita dupa 10 martie. Onoreaza comenzi in toata tara. Plata se face la curier cand aduce pomii.Prezul este bun, soiuri bune: Pomi fructiferi-10Ron; trandafiri-5Ron;Agris-Coacaz-15ron.

Ce ieftini sunt fructiferii... in Bucuresti si prin imprejurimi, chiar si la Sahateni nu vezi sub 20-25. Daca sunt si buni ca soi e tare bine.

Apropos diferenta intre Sahateni si Baneasa este ca la Sahateni produc ei acolo tot, pe cand la Baneasa mai aduc si de la alte statiuni sau importa (in fine fac schimburi, ei dau piersici, nectarini si caisi si iau restul)
Adinuca
Postat pe 27 Februarie 2009 16:55
De la: Adinuca, la data 2009-02-27 16:51:50Micki,
daca pomi mei sunt inca imbracati, cum au fost peste iarna, ca sa nu-i pape iepurasii, dragii de ei, acum cand ii stropesc cu oleo...ceofi, ii dezbrac? Si daca-i dezbrac pe urma ii imbrac la loc?
E vreun bai daca stropesc saptamana viitoare? Adica nu in februarie ci chiar in martie?

Multumesc
Adinuca


Adinuca
de la mijlocul lunii februarie deja incep lucrarile la pomi, taieri , stropiri...deci deja poti sa ii desfaci de nailon deoarece e cald si nu mai ingheata....

Dupa taieri poti sa-i dai cu Champinion (subst. pe baza de CU) , si imediat a doua zi cu Aplaudus(substanta pe baza de oleo)..dupa fiecare pom ce il tai sa sterilizezi foarfeca cu spirt ...dai cu un tampon de vata cu spirt pe ea...pt. a nu transmite boala de la un pom la altul
micki23
Postat pe 27 Februarie 2009 18:19
eu ii tineam imbracati din cauza iepurilor nu de inghet ca-i mananca cu atat placere... mi-a spus cineva ca prefera merii si perii... aiurea la mine nu sunt pretentiosi, au ros toti pomii indiferent de marca (asta in sezonul toamna-iarna 2007-2008).
Sotul meu zice ca a dat iarba in padure si nu mai vin iepurii la pomii mei dar mie mi-e frica, mai ales ca padurarii au impuscat toti cainii si nu mai are cine sa-i alerge (pe iepuri firesc)
Adinuca
Postat pe 27 Februarie 2009 23:45
exista o pepiniera a Facultatii de Agronomie in loc. Sahateni, jud. Buzau unde gasesti marfa de calitate.
dimian68leo
Postat pe 28 Februarie 2009 07:39
De la: Adinuca, la data 2009-02-27 23:45:47eu ii tineam imbracati din cauza iepurilor nu de inghet ca-i mananca cu atat placere... mi-a spus cineva ca prefera merii si perii... aiurea la mine nu sunt pretentiosi, au ros toti pomii indiferent de marca (asta in sezonul toamna-iarna 2007-2008).
Sotul meu zice ca a dat iarba in padure si nu mai vin iepurii la pomii mei dar mie mi-e frica, mai ales ca padurarii au impuscat toti cainii si nu mai are cine sa-i alerge (pe iepuri firesc)


pai poti daca vrei sa-i mai lasi legati ca substanta o dai sus pe coroana...primavara poti sa-i dai cu var la tulpina....cand o sa dai jos nailonul...

dar exista si alta posimilitate de ai proteja...sunt niste plase impletite din sarma....insa costa...
micki23
Postat pe 1 Martie 2009 15:41
De la: Adinuca, la data 2009-02-27 16:55:57
De la: Gidiceandrea Epifanio, la data 2009-02-26 17:37:10Salve, eu locuiesc in Piatra Neamt si zilele acestea am facut o comanda de 55 pomi fructiferi la Aiud. Am sunat si am vorbit cu ing. si urmeaza sa mi-i trimita dupa 10 martie. Onoreaza comenzi in toata tara. Plata se face la curier cand aduce pomii.Prezul este bun, soiuri bune: Pomi fructiferi-10Ron; trandafiri-5Ron;Agris-Coacaz-15ron.

Ce ieftini sunt fructiferii... in Bucuresti si prin imprejurimi, chiar si la Sahateni nu vezi sub 20-25. Daca sunt si buni ca soi e tare bine.

Apropos diferenta intre Sahateni si Baneasa este ca la Sahateni produc ei acolo tot, pe cand la Baneasa mai aduc si de la alte statiuni sau importa (in fine fac schimburi, ei dau piersici, nectarini si caisi si iau restul)


la pepiniera din Aiud sunt cam 120 a50, iar la particulari(persoana fizica ) 80-90
micki23
Postat pe 1 Martie 2009 15:43
Buna . In primul rand te-as sfatui sa plantezi pomi toamna este mai sigur decat primavara . Dar daca vrei pot sa te ajut findca ma ocup cu pomi fructiferi . Am pomi fructiferi din pepiniere. Pana sa ajungi la stropit trebuie sa plantezi . Eu sunt din Sf Gheorghe jud Covasna deci temperatura este la fel ca si la Bran . iti dau un numar de telefon la care poti sa ma contactezi 0746-193515

Postat pe 2 Martie 2009 22:30
Buna . In primul rand te-as sfatui sa plantezi pomi toamna este mai sigur decat primavara . Dar daca vrei pot sa te ajut findca ma ocup cu pomi fructiferi . Am pomi fructiferi din pepiniere. Pana sa ajungi la stropit trebuie sa plantezi . Eu sunt din Sf Gheorghe jud Covasna deci temperatura este la fel ca si la Bran . iti dau un numar de telefon la care poti sa ma contactezi 0746-193515

Postat pe 2 Martie 2009 22:34
Va multumesc tuturor....am luat "notite" ,am aflat multe lucruri folositoare...De-abia am reusit sa tund trandafiriii de acasa, din Bucuresti...si am 2 visini firavi ,unul de vreo 5 ani si un 'bebe" de 2 ani...Am inteles ca trebuie sa tai ramurelel mai mici...sa le fac un coroana... Am vazut cu mare parere de rau ca Tuya , "soldatii" mei ,asa le ziceam ca erau plantati in linie,cu distanta de cca 50cm ,s-au uscat...m-am necajit....Sa vad ce voi pune. Aici, nu prea am spatiu,deci nu pot face ce vreau...La Bran ,duminica trecuta, de 1 martie, era tot zapada...Va voi tine la curent...O sapatamana minunata tuturor...!!!
libra66
Postat pe 9 Martie 2009 11:21
pomi fructiferi de calitate si ieftin se pot cumpara direct de la producatori din loc istrita de jos ,linga com. SAHATENI ,intre MIZIL si BUZAU,pe D.N. 1B actual E577 ,in afara de CAIS ,toti ceilalti sunt de calitate maxima la pret minim. caisul are o ciuperca si moare in citiva ani!!!!!!!!
VALENTIN_STAN64
Postat pe 9 Martie 2009 21:54
tuya se usuca faorte repede daca cainii fac pipi pe ei..pentru fiecare tip de pom fructifer se fac taieri diferite
la mar un fel de taiere, par, alat, la visin alata, nucul nu se taie decat foarte rar si fff putin....

ai grija cum faci taierile la visin sa nu ii faci ramura pleata!!!
micki23
Postat pe 10 Martie 2009 10:59
Multumesc Valentin...la obiect si concis. Miichisor...ce bine ca esti pe aici ca eu nu ma prea pricep. Cu visinii astia ai mei,lucrurile stau asa: nu sunt plantati de mine...sunt..de la Dumnezeu...din samburi aruncati in curte si probabil de la visinul vecinului,aflat la cca.8 m distanta...Cu alte cuvinte,nu sunt altoiti..dar au rodit,cateva fructe,dar au avut. Nu am inteles cu taiatul " sa nu-i faci ramura pleata" poate ...traduci,pentru cei care nu stiu,ca mine...si cand trebuie altoit,daca trebuie.
libra66
Postat pe 11 Martie 2009 12:11
Si uitasem sa scriu...corect,referitor la Tuya,chestia cu pipi...King,caucazianul meu avea un adevarat ritual de "pipilire" ,se oprea in dreptul fiecaruia si-i stropea ...Nu stiam,asa cum nu stiu atatea....Draga Michi, ce crezi ,cu ce as putea inlocuii acei Tuya...dar sa nu fie atat de sensibili la ...pipi.Mentionez ca locul de acolo e mai semiumbrit...si nu foarte spatios . O zi buna !!
libra66
Postat pe 11 Martie 2009 12:25
De la: theCat, la data 2009-03-11 12:11:55Multumesc Valentin...la obiect si concis. Miichisor...ce bine ca esti pe aici ca eu nu ma prea pricep. Cu visinii astia ai mei,lucrurile stau asa: nu sunt plantati de mine...sunt..de la Dumnezeu...din samburi aruncati in curte si probabil de la visinul vecinului,aflat la cca.8 m distanta...Cu alte cuvinte,nu sunt altoiti..dar au rodit,cateva fructe,dar au avut. Nu am inteles cu taiatul " sa nu-i faci ramura pleata" poate ...traduci,pentru cei care nu stiu,ca mine...si cand trebuie altoit,daca trebuie.


Nu stiu exact cat e de tanar sau de batran visinul tau ....altoirea se face cand e foarte tanar....diametrul lui trebuie sa fie cam cat un deget mare de la mana...

face si daca e salbatic visine insa sunt mai acrisoare ...
Ramura pleata la visin sunt ramurelele alea subtiri foarte lungi care nu ar trebu sa le aiba visinul, sau cel putin nu foarte multe...lungindu-se nu stiu daca ai oservat ca pe ele se afla visine doar la distante mai mari:)sper ca intelegi ca noi deobicei folosim alti termeni ....

ACUM ITI VOI DA CATEVA SFATURI DE TAIERI A VIZINULUI IN PRIMUL AN SI APOI DUPA ANUL DOI DE LA PLANTARE:

1. Taieri de formare coroanei tip piramida mixta - ANUL INTAI DE LA PLANTARE

In anul intai, primavara devreme pomul sub forma de varga se scurteaza la 80 cm de la nivelul solului.
Dupa dezmugurire, se suprima toti mugurii din zona de proiectare a trunchiului pana la 50-55 cm inaltime. In cursul verii, cand lastarii ating lungimea de 20-25 cm se aleg 3-4 dintre acestia pentru formarea etajului de ramuri si unul pentru prelungirea axului. Lastarii alesi trebuie sa fie uniform repartizati in jurul axului cu un unghi cuprins intre 90-120° la un interval mai mare de 8-10 cm intre ei. Se va elimina concurentul lastarului de prelungire al axului cat si ceilalti lastari situati intre cei pe care noi i-am ales.


2. Formarea piramidei mixte la visin in anul intai (a), al doilea (b), al treilea (c), al patrulea (d), al cincilea (e) dupa plantarea pomilor

In anul al doilea, inainte de pornirea sevei, lucrarile de taiere in vederea formarii coroanei incep cu alegerea definitiva a celor 3-4 ramuri principale (sarpantelor). Daca ramurile nu sunt crescute in uniform se aduc spre verticala sau se inclina pentru a le stimula sau a le incetini cresterea. Daca ramurile sunt crescute uniform si nu depasesc lungimea de 50-60 cm nu se scurteaza. Daca depasesc aceasta lungime, atunci ele se scurteaza la nivelul celei mai slabe. Ramura de prelungire a axului se scurteaza la 25-30 cm mai sus de nivelul de taiere al sarpantelor. Celelalte ramuri considerate concurente ale ramurilor principale sau ale axului se elimina (la ras).
In cursul verii se vor lasa doar lastarii de prelungire a ramurilor de baza si un singur lastar de prelungire a axului. Ceilalti lastari concurenti ai lastarilor de prelungire a ramurilor de baza (sarpantelor) cat si a axului se vor elimina. Se vor mai elimina si lastarii ce cresc pe latura superioara a ramurilor de baza (sarpantelor) cat si lastarii porniti de la baza ramurii de baza. In timpul verii se mai pot corecta si unghiurile de ramificare a sarpantelor.
In anul al treilea, primavara se urmareste consolidarea primului etaj de ramuri (sarpante) proiectarea primelor sarpante si a noilor sarpante la 70 - 80 cm de la ultima sarpanta din etaj.
Ramura de prelungire a axului se scurteaza in vederea ramificarii si proiectarii urmatoarei sarpante solitare (singure). Celelalte ramuri de pe ax se elimina la ras.
Pe fiecare ramura principala (sarpanta) se va alege cate o ramura cu pozitie laterala la o distanta de 55 cm de la ax, pentru formarea primei sarpante (ramura secundara prinsa pe ramura principala).
Ramurile de prelungire ale sarpantelor se vor scurta la 40-45, cm de la punctul de prindere al primei ramuri secundare (subsarpantei). ATENTIE! De pe sarpante se suprima toate ramurile verticale viguroase.
In timpul verii se aleg lastarii de prelungire ai sarpantelor si axului pentru cea de-a doua sarpanta si sarpanta solitara (singura). Se plivesc lastarii concurenti si cei de pe latura superioara a sarpantelor (de pe creasta).
In anul al patrulea, dupa aceleasi principii se mai alege o ramura pentru formarea urmatoarei sarpante solitare la 30 cm fata de prima sarpanta solitara. Se corecteaza unghiul de ramificare al sarpantelor solitare si se proiecteaza cate o noua subsarpanta.
Pe sarpantele din etaj se aleg cate doua ramuri in vederea formarii subsarpantelor, astfel ca ramificarea sa fie bilaterala, alterna exterioara.
Se elimina ramurile concurente, lacome si cele orientate in interiorul coroanei. In vederea normarii incarcaturii de rod, o parte din ramurile anuale de pe sarpante se scurteaza la 3-4 muguri.
In anul urmator dupa proiectarea numarului necesar de sarpante printr-o taiere de transfer a prelungirii axului pe o ramura orizontala, se limiteaza inaltimea pomului. In anii urmatori taierea de fructificare va avea in vedere reglarea echilibrului intre crestere si rodire.


SUNT SIGURA CA AM FOLOSIT ANUMITI TERMENI DE SPECIALITATE PE CARE POATE NU II INTELEGI SI TE ROG SA NU EZITI SA MA INTREBI CE NU INTELEGI...VOI EXPLICA CU MARE PLACERE ;)



micki23
Postat pe 11 Martie 2009 13:46

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
gresie exterior 2 De la: pereterazvan 5 Februarie 2011 23:03
Persoane cu handicap 1 De la: nicoleta_lacatus2006 28 Septembrie 2009 21:23
Jaluzele 1 De la: Nuhi 6 Iulie 2009 12:45
baruletz pe colt 4 De la: gigi_braicovici 24 Septembrie 2009 01:24
floarea pasiunii 14 De la: castor 30 Ianuarie 2010 14:25