Setari Cookie-uri

14 februarieValentine's Day versus 24 februarie Sarbatoarea Dragobetelui

De aprox. 15 ani....am imprumutat Valentine's Day , cu inimioatrele de plus < I love you > ,si mica eticheta made in China....Avem de sute de ani Sarbatoarea Dragobetelui ,propria noastra sarbatoare a iubirii, a naturii renascute si a ...logodnei pasarilor si animalelor.dar sunt destul de putini cei care o respecta .Ce parere aveti , voua care sarbatoare va place ,si pe care o sarbatoriti??
libra66
Postat pe 10 Februarie 2009 19:43
M-am gandit ca ar fi bine sa postez si informatii destul de complete . Cand se serbeaza Dragobetele?

Pe vremuri, in preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau sau faceau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar oamenii, in special tinerii, intra si ei in rezonanta cu ea.

Cine este Dragobetele?

Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic el era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se "logodesc" in acesta zi.
Motivatia preluarii obiceiului pasarilor era profunda, din moment ce pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvantul grecesc "pasare" insemnand chiar "mesaj al cerului".
Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii de ziua lui facandu-se petreceri (fara indecentele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii...

Ce traditii sunt de Dragobete?

Inainte de vreme pretutindeni prin sate se auzea zicala: "Dragobetele saruta fetele!".

Credinta populara româneasca spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriti de boli tot anul. Asadar: dimineata, imbracati in cele mai bune haine, tinerii se intalneau in centrul satului sau in fata bisericii. Daca timpul era favorabil, porneau cantand in grupuri catre padure sau prin lunci in cautarea ghioceilor si a altor plante miraculoase(folosite pentru descantece de dragoste), daca vremea era urata se adunau la unii dintre ei acasa si se tineau de jocuri si de povesti.

De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator (uneori le urmau logodnele adevarate) sau fetele si baietii faceau fratii de sange.

In padure, in jurul focurilor aprinse, tinerii baieti si fete stateau de vorba. Fetele strangeau viorele si tamaioasa, pe care le pastrau la icoane, fiind folosite apoi în diverse farmece de dragoste. Prin unele locuri, exista obiceiul ca fetele mari sa stranga apa din omatul netopit sau de pe florile de fragi. Aceasta apa era pastrata cu mare grija pentru ca avea proprietati magice (se spunea ca e "nascuta din surasul zanelor") si putea face fetele mai frumoase si mai dragastoase. Daca nu erau omat si fragi fetele adunau apa de ploaie (pentru spalatul parului) sau de izvor atunci cand Dragobetele se tinea in luna martie.

La pranz, fetele incepeau sa coboare spre sat in fuga, in sudul Romaniei aceasta goana fiind numita "zburatorit". Fiecare baiat urmarea fata care ii placea. Daca flacaul era iute de picior si fetei ii placea respectivul urmaritor, atunci avea loc o sarutare mai indelungata in vazul tuturor. Sarutul era logodna ludica a celor doi, cel putin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne veneau inaintea logodnelor adevarate.

Comunitatea este foarte interesata de ce se intampla, deoarece inca de pe acum se poate afla la ce nunti vor merge toamna. Dupa-amiaza are loc petrecerea, unde toata lumea, fie ca este membru al unui cuplu, fie ca nu, danseaza, canta, se simte bine fiindca se spunea ca tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care n-au vazut macar o persoana de sex opus nu-si vor mai gasi pereche tot restul anului.

Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete ca sa fie dragastoase tot anul si mai aveau grija sa dea mancare buna orataniilor din curte, pasarilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificata la Dragobete. De multe ori, flacaii petreceau din plin de Dragobete si prin satele vecine, ca sa le mearga bine peste vara.

Pentru toti, sarbatoarea dragostei era socotita una de bun augur pentru treburile marunte, nu si pentru cele mari. Deoarece se credea ca Dragobetele ii va ajuta pe gospodari sa aiba un an mai imbelsugat decat ceilalti, in ziua de Dragobete oamenii nu munceau ca in zilele cu sarbatori religioase, doar isi faceau curatenie prin case. Cele care lucrau erau fetele indraznete care chiar isi doreau sa fie "pedepsite" de Dragobete. Chiar daca mai "pedepsea" femeile, se considera ca Dragobetele ocrotea si purta noroc indragostitilor, tinerilor in general, putand fi socotit un veritabil Cupidon romanesc.
libra66
Postat pe 10 Februarie 2009 20:07
parearea mea este ca ar trebui sa renuntam la valentine's day si sa respectam sarbatoarea nostra, dragobetele.
aijxy
Postat pe 11 Februarie 2009 13:02
Este evident ca sarbatoarea noastra din 24 februarie ar tebui sa fie prioritara,dar tineri simnt nevoaia sa petreaca cat mai mult si probabil ca din aceasta cauza au adoptat-o si pe cea de pe 14 feb. Cred ca in acest sens i-a impins mass-media respectiv persoanele ce lucreaza acolo care au inclinatie deosebita pentru tot ceea ce este strain cu predilectie american.Deh! hai sa spunem ca si asta e o moda care probabil va trece , mai devreme sau mai tarziu. Asa cum a fost la moda tot ce era o data Franta cu limba vorbita de persoanele elevate, apoi Italia cu cantecele sale , Rusia cu filmele, etc.Important este sa nu uitam si ceeea ce este al nostru ................este atat de frumos! Cei ce nu sunt prea convinsi sper sa-si schimbe parerea dupa ce citesc cele scrise de the Cat
cornelia_leia
Postat pe 11 Februarie 2009 14:35
Eu eram tinerica-tinerica, de vreo 14 ani cand am auzit prima oara despre Valentine's Day...si ca adolescenta visatoare, desigur ca m-a incantat nespus..."oau!!o sarbatoare a dragostei!!", sigur ca m-a captat imediat, si am asimilat-o...abia dupa alti cativa ani am aflat si de Dragobetele nostru...bineinteles ca avand aproximativ aceeasi finalitate (sarbatorirea iubirii) ar putea fi cam egale ca si importanta, dar faptul ca Dragobetele e ceva propriu poporului roman, s-ar cadea sa i se acorde o mai mare importanta decat pana acum...E interesant cum o sarbatoare americana a strabatut atata amar de drum pana la noi si are un succes real printre iubaretii romani, iar sarbatoarea de origine romaneasca nu e nici pe jumatate atat de rasunatoare...aici felicitari americanilor, si noat 4 pentru noi! E trist ca nu suntem in stare sa apreciem si sa promovam propriile valori, dar suntem dispusi sa le preluam ale altora, ca, deh, stiti cum e vorba cu ograda vecinilor...Eu zic ca trebuie sa muncim mult la promovarea a tot ceea ce avem noi, ca popor, si sa ne mandrim, pentru ca "avem cu ce"..."Iubiti-va mult!"
feeleco
Postat pe 12 Februarie 2009 19:40
Draga Feelco ma bucur sa citesc asemenea pareri de la persoane tinere... Dar sa stii , ca nu este o sarbatoare americana , originile sale sunt in Anglia...Iar in America, a devenit..."Sarbatoarea Iubirii " mai mult din promovare comerciala,inceputa candva prin 1874,de o doamna intreprinzatoare care a tiparit si vandut primele felicitari....Daca e sa fim obiectivi....in aproximativ 300 de ani de existenta, nu prea avea cand sa aiba traditii proprii. In general , sunt tot felul de obiceiuri/traditii preluate , adaptate de la multitudinea de nationalitati care...de fapt formeaza...populatia Americii. Va doresc tuturor sa sa va deschideti sufletul si sa daruiti ,dar si sa primiti...IUBIRE...
libra66
Postat pe 12 Februarie 2009 20:09
Mie imi plac amandoua ,ne mai aduc aminte sa ne iubim mai mult,sa petrecem o zi impreuna de neuitat,in ziua de azi suntem prea ocupati cu munca asa ca sunt bine venite si aceste zile a indragostitilor!
alidascalu
Postat pe 13 Februarie 2009 08:34
cre ca nu este nimic rau in a gasi cat mai multe ocazii pentru a sarbatorii ideea de dragoste, iubire, de aceea nu am nimic impotriva pentru cele doua situatii chiar daca la traditia noastra de dragobete s-a adaugat ideea unei aniversari de sf. valentin, e ok. cu cat mai multe astfel de ocazii cu atat mai mult ne amintim sa nu uitam sa iubim pe cel de langa noi, natura, viata in general, de aceea va doresc tuturor ca iubirea sa fie in sufletele voastre in fiecare zi si sa faceti din acasta o sarbatoare
kudika029570
Postat pe 13 Februarie 2009 14:23
Dragostea o sarbatoresti in fiecare zi, nu e nevoie de marketing in dragoste, de aceea nu ma prea omor dupa Valentine's day. nu cred ca o cana cu fata lui si o inimioara de plus ma face mai fericita.
amandina_condo
Postat pe 13 Februarie 2009 14:35
mda... pacat ca sarbatorile altora sunt mai importante , mai frumoase si mai ales mai promovate.
aijxy
Postat pe 13 Februarie 2009 15:48
The Cat! Cu permisiunea ta,merg putin mai departe in raspunsul tau,dat lui Feeleco,in privinta originii ,,sarbatorii" Valentin's day. Cercetatori autorizati in domeniu afirma ca obiceiul alegerii unui partener in aceasta zi -valentin's day- este o supravietuire a elementelor festivitatii romane Lupercalia,aceasta avand loc la mijlocul lunii Faurar.
sculptorul
Postat pe 15 Februarie 2009 20:13
e acelasi drac ...numai ca una e pe 14 si una pe 24....cu ce va supara daca uneia ii spune valentine's day si celeilalte dragobete?? amandoua simbolizeaza dragostea....unire...respect ....
alynastoian
Postat pe 16 Februarie 2009 14:35
Daca chiar exista dragoste aceasta se poate sarbatori in fiecare zi, clipa. Important este sa simti ca esti iubita si nu un cadou sau o floare doar ca sa nu zica cealalta persoana ca a trecut ziua indragostitilor si nu a primit nimic!
cami23_77
Postat pe 16 Februarie 2009 14:40
Sculptore !cu cat mai complet , cu atat mai bine ;am impresia ca ,desi nu ai raspuns ....tot pentru Dragobete "votezi"...
libra66
Postat pe 16 Februarie 2009 21:51
Te mai indoiesti, cumva, The Cat? Dragobete si tot ce e cu adevarat romanesc!
sculptorul
Postat pe 16 Februarie 2009 22:38
sculptore, ma alatur si eu....
aijxy
Postat pe 17 Februarie 2009 13:17
"dragobetele si tot ce e cu adevarat romanesc".....asa simt si eu....dar stii ce mai simt eu,o mare amaraciune cand intalnesc unele "specimene" care se inmultesc pe zi ce trece ,astfel ca uneori parca-mi vine sa spun ca "imi iubesc patria , dar....mi-e cam sila de (unii) compatriotii mei..." Toate bune !
libra66
Postat pe 17 Februarie 2009 16:41
Foarte interesant ceea ce ai scris in legatura cu Dragobetele, putini stiu care este semnificatia si imi pare rau ca in loc sa respectam traditiile si obiceiurile noastre trebuie sa le preluam pe ale altora.
andra_alexandra
Postat pe 17 Februarie 2009 17:02
De la: andra4iubi, la data 2009-02-17 17:02:56Foarte interesant ceea ce ai scris in legatura cu Dragobetele, putini stiu care este semnificatia si imi pare rau ca in loc sa respectam traditiile si obiceiurile noastre trebuie sa le preluam pe ale altora.

Exact Andra ,acesta este motivul pentru care am scris aici informatii despre Sarbatoarea Dragobetelui ,pentru ca nu-mi place de loc sa vad cum unii oameni se imbulzesc pur si simplu sa primeasca tot ce vine de "afara" si nici nu sunt interesati de ceea ce avem noi "inauntru" .Ar fi extraordinar sa fim mai preocupati de spiritul nostru ca popor, de identitatea noastra , de trecutul nostru , de istorie , aceea adevarata ,in care vom gasi oameni valorosi care si-au slujit tara cu credinta , si-au adus aportul la ridicarea ei. Este drept, ca azi ,in manualele de istorie,in loc sa citim despre acestia ,gasim informatii despre Andreea Esca - care e o stirista buna ,dar...nu inteleg pe ce criteriu a fost inclusa intr-un manual de istorie. Revenind , putem face acest lucru pastrand, si invatand despre traditiile si obiceiurile noastre,vorbind cu prietenii si educandu-ne copii cu respect pentru acestea. Oricare sarbatoare ...trebuie sa fie o sarbatoare ,asa ca sa ne pregatim sa ne iubim si sa ne respecatam si de Dragobete dar si in fiecare zi.....
libra66
Postat pe 18 Februarie 2009 11:19
Pacat ca nu au fost mai multe postari....mi-ar fi placut chiar si niste ...declaratii ,catre cei dragi...Dar pentru ca azi e Sarbatoarea Dragobetelui ,sarbatoarea iubirii , doresc tuturor sa iubeasca si sa fie iubiti !!!!!
libra66
Postat pe 24 Februarie 2009 14:44
la multi ani de dragobete!
onutza_condo
Postat pe 24 Februarie 2009 15:02
Sa aveti parte de IUBIRE,intelegere si veselie.....
cornelia_leia
Postat pe 24 Februarie 2009 15:36
ma bucur ca mai sunt persoane care respecta sarbatoarea Dragobetelui. la multi ani. sa fiti iubiti si sa iubiti mai mult
aijxy
Postat pe 24 Februarie 2009 16:59
La multi ani si multa iubire tuturo!!! iar daca tot am ocazia, as vrea sa declar public iubirea pentru sotul meu, care de 9 ani incoace imi este alaturi, ca iubit, prieten, parinte si copil...iar de 2 ani, imi este si sot! As vrea sa stie cat ma bucur ca dimineata de dimineata el este rasaritul meu, si seara de seara el e cantecul meu de leagan...ii multumesc pentru ca topaie si canta atunci cand sunt suparata ca sa-mi smulga un zambet, ca imi desface portocala doar pentru ca mie imi e lene , ca imi saruta degetele de la mana noapte de noapte, si pentru ca dimineata, auzind ca tusesc mi-a adus ceaiul fierbinte la pat Te iubesc, Bubu mic!
feeleco
Postat pe 24 Februarie 2009 18:06
Felicitari feeleco,sper ca "boala voastra" sa fie ceva molipsitor si sa auzim de cat mai multi oameni fericiti, ca tine si sotul tau, sa fie "epidemia dragostei" generalizata.....din suflet felicitari!
cornelia_leia
Postat pe 24 Februarie 2009 18:15

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
A fi femeie 126 De la: pufis 4 Mai 2011 14:09
Ce faci ca sa scapi de tristete? 660 De la: franziska_eu 25 Ianuarie 2012 10:37
ce faci cand intervine monotonia in cuplu? 54 De la: Ramona_M_ller 14 August 2011 09:41
amenajarea unei sufragerii la casa 6 De la: luminitagrigoriu 20 Iulie 2010 08:38
"Spiritualitatea" locului, a locuintei. 7 De la: happywall 7 Aprilie 2010 17:54