Setari Cookie-uri

Renovarea unei case din paianta si eventual mansardarea

Structura de rezistenta a casei este din stejar,temelia este zidita din lespezi din piatra(gresie),tavanul este din grinzi dispuse din 40in 40cm sipcuite peste care s-a batut lut cu paie(sufit),inaltimea unei camere(lumina)265cm,la exterior este tencuita cu mortar,interiorul cu lut,pardoseala este din scandura fixata pe grinzi, anul construirii 1959,invelitoarea a fost din sindrila peste care s-a pus ulterior azbest,dimensiuni 14/7m,sistemul de incalzire-sobe de teracota,doua cosuri de evacuare a fumului,profilul acoperisului 1 si 1/2 ape.
Astept cu interes sfaturile si sugestiile cunoscatorilor
(nu-mi sugerati sa o demolez bugetul nu-mi permite reconstructia totala)
DanutOlariu
Postat pe 28 Iunie 2009 11:39
Buna Danut
Sunt Mariana , poti sa faci pereti interiori tip sandwich : dai jos lutul si prinzi niste grinzele de 5x5cm si intre ele pui vata sticlata si inchizi cu placa gipscarton, apoi chituiesti ,slefuiesti si vopsesti, sunt cele mai ieftine materiale. Sau pui direct gipscarton sa nu se reduca spatiul de interior si izolezi exterior cu polistiren . Daca ai ceva de restaurat nu ezita sa ma contactezi sa iti dau idei, poate o sa iti placa.

mai multe poti sa imi scrii pe :moros80@yahoo.com
Mariana_Oros
Postat pe 8 Iulie 2009 17:40
Salut.Ai mai multe variante:1= Daca vrei sa dai pamantul jos poti sa-l dai dai dar daca nu ai avut iegrasie poate ramane.La tavane il dai jos si pui vata minerala,casa fiind la tara sa nu ai soareci in casa poti baga vata de sticla,sant pachete ca niste sendvisuri.Daca mai vrei si alte informati iti voi raspunde.
condo001142
Postat pe 10 Iulie 2009 23:29
De la: condo001166, la data 2009-07-08 17:40:16Buna Danut
Sunt Mariana , poti sa faci pereti interiori tip sandwich : dai jos lutul si prinzi niste grinzele de 5x5cm si intre ele pui vata sticlata si inchizi cu placa gipscarton, apoi chituiesti ,slefuiesti si vopsesti, sunt cele mai ieftine materiale. Sau pui direct gipscarton sa nu se reduca spatiul de interior si izolezi exterior cu polistiren . Daca ai ceva de restaurat nu ezita sa ma contactezi sa iti dau idei, poate o sa iti placa.

mai multe poti sa imi scrii pe :moros80@yahoo.com
.

Alooo. Restaurarea unei cladiri presupune refacerea casei cu aceleasi tipuri de materiale care sau folosit in 1959. Daca in perioada aceea se foloseau mortare de zidarie sau tencueli pe baza de var restuarerea se face cu aceleasi tipuri de materiale mult mai avansate din punct de vedere tehnologic(ex: varul hidraulic natural care este un liant la fel de bun ca si cimentul) va rog nu mai folositi termeni pe care nu ii stapaniti bine.Ceea ce se vrea se numeste amenajare.
iulian_nenciu
Postat pe 11 Iulie 2009 08:06
Termenul utilizat este cel corect- RENOVARE (cf.DEX)
DanutOlariu
Postat pe 11 Iulie 2009 16:18
Se poate mansarda o astfel de constructie fara a-i realiza structura de rezistenta separata?
DanutOlariu
Postat pe 11 Iulie 2009 16:23
De la: DanutOlariu, la data 2009-07-11 16:23:36 Se poate mansarda o astfel de constructie fara a-i realiza structura de rezistenta separata?
casa a fost facuta sa sustina doar o anumita greutate este imposibil sa o mansardezi ,vei descoperi ca iti trebuieste o alta structura care te va costa cam cat toata casa pe care o ai acum. Eu iti sugerez sa te limitezi la ce ai cu urmatoarele modernizari : repararea peretilor ,tavanelor si indreptarea lor cu placi de rigips montante pe cadru de scandura(eventual tratata )cel putin in cazul tavanelor merge si cu OSB dar nu iti recomand ,la exterior repara si izoleaza cu poliester cat mai gros ,mai da o mana de lut in podul casei trateaza lemnul ,are destule carii , decoperteaza si pune sindrila bituminoasa daca podeaua este stricata instaleaza un sistem de incalzire prin pardoseala daca nu randuiesteo si aplica un lac ,o centrala pe gaz ar fii ideala dar daca nu ai gaz este buna si una pe lemne sau clasicele sobe de teracota iti urez spor la treaba in aceasta vara sedere calduroasa la iarna si racoare in noua casa in vara anului viitor .
gigibrbr_condo
Postat pe 12 Iulie 2009 07:33
Vreau sa stiu si eu ,cum se trateaza lemnul impotriva cariilor? Cum se numeste insecticidul si mai ales unde se gaseste? Dar impotriva soarecilor ce otravuri se folosesc si de unde se iau? Multumiri anticipate.
stolerulucian_condo
Postat pe 12 Iulie 2009 09:58
De la: DanutOlariu, la data 2009-07-11 16:18:44 Termenul utilizat este cel corect- RENOVARE (cf.DEX)




De la: condo001166, la data 2009-07-08 17:40:16

Buna Danut
Sunt Mariana , poti sa faci pereti interiori tip sandwich : dai jos lutul si prinzi niste grinzele de 5x5cm si intre ele pui vata sticlata si inchizi cu placa gipscarton, apoi chituiesti ,slefuiesti si vopsesti, sunt cele mai ieftine materiale. Sau pui direct gipscarton sa nu se reduca spatiul de interior si izolezi exterior cu polistiren . Daca ai ceva de restaurat nu ezita sa ma contactezi sa iti dau idei, poate o sa iti placa
iulian_nenciu
Postat pe 12 Iulie 2009 16:05
Eu acum mi-am terminat de renovat o casa din paianta. Am dat jos tot acoperisul, am pus cosaci 8/8, am batut scandura si am pus tabla de 0,35 ondulata. Este cea mai ieftina .Interioarele, le-am facut cu plasa de buzau luat-a de la fier vechi si tencuita pe deasupra. Tot asa am procedat si cu exteriorul, dar pe el la sfarsit, dupa ce am shimbat si stalpii de rezistenta ptr. ca erau putrezi, l-am tencuit si pe deasupra am placat cu polistiren de 2 cm.Am schimbat usile si ferestrele, si si-a schimbat infatisarea complet.Am turnat toclu ptr. ploaie si am pus burlane.Tavanele le-am facut din rigips. Este cea mai ieftina si mai eleganta metoda.
Daca vrei sfaturi, pot sa ti-i le dau oricand cu placere.
Spor la treaba!
mihaela_anita
Postat pe 19 Iulie 2009 08:15
Domnule Olariu nu specificati nimic , daca nu ma insel , de structura peretilor . Acestia ar avea compozitie de sipca si pamint cu paie s-au grinzi -caramida-argila ? Este foarte important . In legatura cu grinzile din stejar de la temelie trebuie avut in vedere ca dupa atitia ani trecuti este o casa batrina si cariile si-au cam facut de cap fie el si lemn de stejar . Prima constatare se face la structura de rezistenta , adica la grinzi , sapind din loc in loc la talpa casei si constatind starea de degradare apoi in functie de aceasta se mai poate vorbi pe acest topic . La prima vedere este simplu dar dupa ce ai notat toate punctele de proba din talpa i-ti poti face un plan de renovare altfel ne dam toti cu parerea degeaba , ba mai i-ti dam si sfaturi care pot fi gresite . Daca ai chef de treaba apuca-te daca tratezi totul cu superficialitate mai bine lasa . Este mai greu de reconditionat decit de construit una noua . Nu trebuie sa te sperii doar sa faci niste constatari pe care ti le notezi si cind ai strins toate datele necesare le pui in balanta si vezi de citi bani dispui . Succes si nu uita intai descopera ce trebuie reparat si pe urma reconditionezi altfel ... o sa plingi dupa banii investiti .
david_laur
Postat pe 19 Iulie 2009 10:07
Si inca ceva important , scapa cit mai repede de azbest este foarte cancerigen si a fost interzis in UE de cel putin 10 ani . Cind este cald afara se disloca particule fine din el care se imprastie peste tot .
david_laur
Postat pe 19 Iulie 2009 10:16
o alta problema : nu poti sa elimini nici un perete interior deoarece peretii caselor de paianta au rol de rezistenta
gigibrbr_condo
Postat pe 19 Iulie 2009 10:23
ma intereseaza f mult sa aflu ce sunt acelea "grinzele". nu am mai intalnit niciodata termenul.
patzanghel
Postat pe 19 Iulie 2009 12:29
Cel mai bun sfat pe care ti-l poate da cineva este acela de a contacta un inginer constructor , care iti va da cele mai bune solutii dupa ce va vedea starea constructiei , altfel risti sa incerci vreuna din solutiile prezentate aici de diversi , care nu se stie cata pregatire au si sa dai gres . Stiu ca toata lumea cauta solutia cea mai ieftina si mai eficienta , dar uneori trebuie sa ne ghidam si dupa alt principiu : ieftin nu inseamna mai niciodata calitate , ci de obicei invers . De aceea iti spun daca vrei sa faci ceva eficient si durabil , trebuie sa si investesti . Daca faci o treaba fa-o klumea de la inceput , daca vei vrea sa te carpesti vei observa la sfarsit ca te-a costat si mai mult si a iesit si mai prost ( crede-ma am intanlit foarte multi oameni care au invatat asta pe propria lor piele ) .
krystianson
Postat pe 19 Iulie 2009 14:14
darama tot si reconstruieste cu caramida sau lemn. este mai ieftin si mult mai rezistent.
andrei_mariancatalin
Postat pe 19 Iulie 2009 15:29
- din cate stiu, o casa de pamant necesita reparatii capitale odata la 10-15 ani, pentru a functiona la adevarata valoare (dupa parerea mea, este casa ideala) - deci cred ca e nevoie de o REPARATIE capitala: dat jos umplutura de pamant, revizuit stalpii de lemn, talpile, grinzile, sarpanta; reumplere cu acelasi pamant (reconditionat prin adaugare de ce mai are nevoie: fragmente vegetale, namol/lut/argila/chiar var sau ciment in functie de calitatile existente si de cele pe care vrei sa le obtii), varuit, etc.
- pentru extindere pe verticala, iti trebuie o EXPERTIZA tehnica, facuta de un inginer expert - asta iti spune in ce conditii poti sa mansardezi: daca structura existenta iti sustine inca un nivel, cu cat ar fi nevoie sa o "completezi" sau daca fundatia nu iti permite suprainaltarea;
- pentru renovare - poti sa te apuci sa revizuiesti acoperisul din azbest - care eset cancerigen (dupa cum s-a spus) si sa varuiesti, sa repari tamplaria (ar fi pacat sa pui PCV sau aluminiu), sa schimbi electrica si sanitara (daca exista).
- pentru documentarea despre tehnicile de contructie de pamant - iti recomand cartea lui Minke (o gasesti la librariile Carturesti).

Parerea mea!
buradami
Postat pe 20 Iulie 2009 06:36
daca am o masina din 90 nu ma apuc sa-i fac setul motor, sa-i repar articulatziile, sa ii carpesc tabla si sa o vopsesc, ci mai bine o vand sau o duc la programul rabla si imi iau una NOUA, la care am si garantie. de ce sa ma apuc sa carpesc ceva care e stricat ??? o sa fie mai costisitor pe termen scurt, dar pe termen lung ma aleg cu ceva durabil.
andrei_mariancatalin
Postat pe 20 Iulie 2009 15:16
eu cred ca este vorba de o casa la tara o casa de vacanta la care nu este un interes major de o foarte mare modernizare
gigibrbr_condo
Postat pe 20 Iulie 2009 20:30
Eu sunt intr-o situatie asemanatoare. Sa aleg intre consolidare-renovare si demolare-reconstructie cu alte materiale.
Iar dupa indelunga chibzuinta, am ales ce este rezistent sa pastram, mai ales acolo unde fundatia este pe piatra, si se pot repara peretii si plafoanele cu aceleasi materiale, indeosebi si pentru a pastra specificul casei care este din 1940, iar anumite camere-spatii unde este imposibil de renovat-salvat, datorita degradarii accentuate sa reconstruiesc cu fundatii de piatra si cu lemn la structura si pereti, pentru ca imi permite tehnic si o suprainaltare la mansarda suficient si ca spatiu si ca rezistenta.
Ce obtinem? In primul rand pastrarea specificului casei combinat cu refacerea unor spatii precum bucataria, bucataria de vara si un hol mare, spatii care vor fi modernizate, regandite ( de ex. baie), cu finisaje moderne.
Vechi si nou, in aceeasi casa este placut de privit, cel putin pentru noi.
Celor care nu se descurca singuri sa apeleze doar la cineva care a facut deja o astfel de lucrare.
annuna
Postat pe 21 Iulie 2009 13:53
Eu am o casa la tara in care m-am mutat de curind dar , am constatat ca o parte din talpi care au fost de salcim s-au stejar erau terminate de carii si se cuibarisera furnici zburatoare . Am sapat din loc in loc cam la 1 metru distanta si am scos toata talpa ptr ca fatada este de ciment tencuit si asa am reusit sa ajung la temelia din bolovani de riu . Am preparat ciment cu nisip si bazarca si am umplut toata partea pe care am scoso si am turnat continuu fara sa ma opresc ptr o priza mai buna . Odata cu inlocuirea talpii din lemn cu beton am turnat si sapa pe prispa . Totul ditr-o bucata . A fost ceva de munca dar am reusit sa o consolidez . Asa am facut si cu lateralele casei . Constructia veche s-a stabilizat . Eu am pereti de caramida plina cu grinzi de lemn si am darimat partea veche de tencuiala din interiorul camerelor si am constatat unde trebuie intarit si unde nu . Daca nu dai jos tencuiala din camere nu stii ce ai sub ea si unde trebuie insistat la reparatii . Dupa asta am batut cuie in spatiile dintre caramizi si am facut legaturi intre cuie cu sirma neagra ( moale ) . Este de munca dar se si stabilizeaza bine peretele , mai bine decit cu plasa rabitz . Dupa asta am tencuit totul la drept si apoi am dat amorsa dupa care gletuit si var lavabil . A iesit foarte bine . Se mai poate utiliza si combinatia de adeziv , polistiren ,capse,adeziv,rigips dar te costa prea mult si nu cred ca e rentabil in primul rind ca trebuie indreptati peretii ptr. o priza buna la polistiren si apoi costul ridicat al materialelor . Singurul avantaj ar fi perioada mai scurta de reparatie . Pe partea termica oricum stai bine ca sunt pereti din caramida plina si pamint si tin bine caldura pe timp de iarna . Eu am acoperisul realizat din virfuri de brad care sunt net mai bune si mai rezistente decit grinzile taiate din bustean si acoperisul din tigla ceramica de Simileasca . Aceasta tigla este cea mai durabila sub toate aspectele cunoscute pina acum . Pacat ca s-a pierdut tehnologia de fabricatie . Am vazut case de 100 de ani cu tigla deasta acoperite si arata impecabil din orice punct de vedere . Va dati seama 100 de ani sa nu sufere nici o modificare ? Am mai spus si iar ma repet , cei di-naintea noastra faceau lucruri mult mai bune si mai rezistente . O fi asta secolul vitezei dar parca prea au luat-o razna cu materialele astea . Vezi case construite din OSB si rigips , pai aia mai este casa ? s-au cotet !! Si sa stiti tot din batrini cele mai bune cuie de imbinare la lemn sunt cele din lemn nu din fier . Sfaturi nu dau caci sunt situatii si situatii in constructiile vechi . Omul si-a facut o casuta din ce a avut la momentul acela . Frumos era ca toti vecinii il ajutau cu cite ceva ceeace in ziua de azi nu cred ca se mai intimpla . Nu erau invidiosi ca acum ci mai degraba bucurosi .
david_laur
Postat pe 21 Iulie 2009 16:04
De la: gigi_braicovici, la data 2009-07-20 20:30:48eu cred ca este vorba de o casa la tara o casa de vacanta la care nu este un interes major de o foarte mare modernizare
andrei_mariancatalin
Postat pe 21 Iulie 2009 16:13
De la: gigi_braicovici, la data 2009-07-20 20:30:48eu cred ca este vorba de o casa la tara o casa de vacanta la care nu este un interes major de o foarte mare modernizare

raman la parerea mea, indiferent de locatia casei sau de utilizarea ei ulterioara (casa de vacanta sau locuinta permanenta)
andrei_mariancatalin
Postat pe 21 Iulie 2009 16:14
desigur andrei nu te contrazic si eu cu masinile sant la fel dar daca omul vrea o spoiala acolo in care sa stea doua trei zile nu cred ca merita o investitia majora un fel de masina sa mergi la pescuit sau la vanatoare
gigibrbr_condo
Postat pe 21 Iulie 2009 16:45
am citit cu atentie parerea fiecaruia dar parerile sunt impartite adica recomandarea mea este .sa nu aibe egrasie deloc si atunci se poate construi cadru si aplica rigips bineinteles inainte trbuie tratat de carii si rozatoare.si poti face cu toate produsele stiute pe piata (uzuale)dar nici una nu e de lunga durata.bafta nu te hazarda la lux ca nu va iesii.
costea_n2000
Postat pe 21 Iulie 2009 19:22
De la: DanutOlariu, la data 2009-06-28 11:39:53 Structura de rezistenta a casei este din stejar,temelia este zidita din lespezi din piatra(gresie),tavanul este din grinzi dispuse din 40in 40cm sipcuite peste care s-a batut lut cu paie(sufit),inaltimea unei camere(lumina)265cm,la exterior este tencuita cu mortar,interiorul cu lut,pardoseala este din scandura fixata pe grinzi, anul construirii 1959,invelitoarea a fost din sindrila peste care s-a pus ulterior azbest,dimensiuni 14/7m,sistemul de incalzire-sobe de teracota,doua cosuri de evacuare a fumului,profilul acoperisului 1 si 1/2 ape.
Astept cu interes sfaturile si sugestiile cunoscatorilor
(nu-mi sugerati sa o demolez bugetul nu-mi permite reconstructia totala)
BUNA ZIUA ,SA VA SPUN CEVA O SA VA COSTE LA FEL CA UNA NOUA,ESTE DIFICIL CU CASELE DINPAIANTA ,VA TREBUIE INGINER SIGUR,DACA VRETI SA-I PASTRATI SI LINIA SA ARATE RUSTIC,VERISOARELE MELE AU RENOVAT DE CURAND CASA STRABUNICII DIN PAIANTA,A IESIT SUPER AU IMBRACATO JUMATE IN PIETRE,LE-A MAI PUS INGINERU SCHELET DIN METAL,CA NU TINEA,ETC TOT ....A COSTAT 70.000EURO RENOVAREA.
kalis27
Postat pe 22 Iulie 2009 12:06
hai mai la ce trebuie inginer cumva este o casa din paianta cu etaj dao dracului de treaba cauta o baba de pe ulita si a-ti va da ea toate indicatiile ca doar casa de paianta este una dintre cele
mai raspandite case din mediul rural romanesc. Sant atat de cunoscute incat si muierea cand naste repeta cu voce tare structura ei de rezistenta ca doar a bagat la lespezi o groaza de lut si-ia intrat in toate gaurile ei de nu mai credea ca va mai face copii
gigibrbr_condo
Postat pe 22 Iulie 2009 16:31
Buna Ziua. Am citit cu mare atentie toate mesajele referitoare la restaurarea/renovarea unei case lut/chirpici/paianta. Deosebit de interesante si de utile pentru mine, care ma aflu in situatia unei astfel de actiuni de restaurare.
Cateva dintre mesajele postate redau destul de fidel, probleme cu totul deosebite intalnite la acest tip ce donstructii traditionale.

indata ce-mi fac o idee clara, combinand si cu propunerile de interventie constructiva (am ceva experienta proprie), voi reveni cu mesaj. Pana atunci, tioate cele bune.
condo001293
Postat pe 23 Iulie 2009 17:29
Foarte important si era sa uit , pastreaza si reconditioneaza cu atentie toata tocaria veche . Este rustica si nu se mai face acum asa ceva . In trecut se lucra manual totul si aveau rabdare , erau adevarati meseriasi si artisti la propriu . O meserie se invata in ani de zile nu ca acum . Valoarea timplariilor facute in trecut este mai mare decit rama de geam termopan de acum . Mare atentie la detalii . Nu pierdeti ocazia de a restaura un obiect frumos lucrat dar vechi . O casa veche restaurata corespunzator arata mai bine decit una noua moderna si o sa vedeti , in viitor va avea o valoare mai mare ca sistem complex de arhitectura si binenteles ca pret. " Artizanatul " unei case vechi impune personalitate acelei locuinte si graieste , tuturor care o privesc , despre cei ce locuiesc in ea .
david_laur
Postat pe 23 Iulie 2009 18:34
Si mama mea a ridicat o casa la tara ,cam in acelasi stil, dar eu as vrea totusi sa o facem cat mai modern, utilizand materiale tip gresie faianta, in baie si bucatarie(ce trebuie aplicat intai pe perete, ca dupa aia sa se prinda placile?), termopane(cum se procedeaza avand in vedere ce este lemn?), de parchet ce-mi spuneti, trebuie o sapa normala?...si peretii?..ca mai ales ca nu au iesit prea drepti....etc...multumesc
alice_ali
Postat pe 27 Iulie 2009 23:52

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
sageac 2 De la: kornelpaula 10 August 2009 20:42
se dezintegreaza balconul 10 De la: gigi_braicovici 12 Ianuarie 2010 17:33
Drenaj curte 1 De la: justoana 22 Iunie 2010 09:39
TREMINAREA UNEI CASE 9 De la: condo003386 1 Iunie 2010 17:43
Echipa realizam instalatii sanitare si gaze,amenajari interioare 2 De la: MIKE 12 Iulie 2010 15:44