Setari Cookie-uri

Casa din pamant

Imi doresc o casa de vacanta intr/un sat, care sa fie realizata "din pamant" . Nu cunosc nimic despre aceste tehnici de constructie si orice informatie referitoare la subiect mi-ar fi utila (care sunt etapele constructiei,in cat timp se realizeaza o astfel de constructie, posibilitatea dotarii cu instalatiile necesare confortului casnic,s.a). Care ar fi riscurile unei astfel de constructii? O zi buna la toti!
eozzon
Postat pe 5 Iulie 2009 11:05
Mmmmmmmmm !
Greu, asa, fara precizarea niciunei diferente specifice... Cand spuneti "casa din pamant" la ce sa ma gandesc: la pamant amestecat cu apa siiiiiii ?!!!
S-o luam de la chinezii care, in prima faza, au construit Marele Zid din pamant batatorit, pe o structura de mladite de salcie impletite. Nu cred ca este cazul...
Mergand la traditia romaneasca, la mine, in Ardeal, se spune "casa din voioage", adica relativ cam aceeasi treaba cu "chirpicul" din Moldova. Practic, daca este bine facut (chirpicul, adik), avem de a face cu o caramida nearsa in compozitia careia intra lutul (dar un anume lut, ptr. asa ceva !!!), paie tocate rezultate in urma treieratului cerealelor cum ar fi grau, orz, ovaz, si apa, fireste. Exista un proces tehnologic de producere a chirpicilor care, daca este respectat, face k produsul finit sa concureze cu cele mai... reclamate (de la reclama :) ) caramizi. Eu am construit o dependinta (n-am avut de facut casa ptr ca faceam, np !!!) si iese... beton !!! Doar ca trebuie sa ai meseriasi buni, munca in prima faza, cat amestecul de lut este fff moale trebuie facuta cu mare migala/responsabilitate ptr ca altfel chirpicii ies strambi si nu-ti mai vine sa faci casa cu asa ceva. Practic, pentru a fi mai sigur, acum pe vremurile astea cand nu stii de unde iti iese in cale o... viitura, eu am facut temelia, am zidit peste aceasta, mai intai, 3 randuri de boltari si apoi m-am ridicat cu chirpici. Peretii astfel rezultati se pot tencui cu mortar, k orice constructie realizata din caramida, de pilda, insa, pentru asta, inainte, trebuie facuta o tesatura de plasa pe cuie care se bat in perete la distante de cca 20 cm (sau chiar mai putin). Mai nou, exista plasa gata confectionata care odata fixata bine in perete constituie suportul pe care se poate tencui cu succes.
O alta varianta (in Moldova, unde-s... maritat, am intalnit acest tip de constructie) ar fi combinatia dintre lemn si pamant (amestec, fireste), respectiv asa numita "casa pe furci". Dc i se spune asa ? Din motivul simplu/firesc ca in cele (cel putin, nu-i asa !?) 4 colturi ale constructiei se fixeaza 4 piloni din lemn de stejar (este musai !!!), respectiv furcile, care sunt baza structurii din lemn a constructiei de acest fel. Dupa realizarea structurii solide, k sa zic asa, in spatiul viitorilor pereti, pentru a putea fi umplut cu lut, se fixeaza in cuie leaturi, drugi (nu stiu cum sa "traduc"), respectiv trunchiuri mai subtiri, groase cam cat mana (de barbat!) din lemn de esenta tare (stejar, carpen, de preferat). Spatiile trebuie lasate intr-atat de largi incat sa nu fie prea... generoase, k sa aiba rezistenta peretii. Odata incheiata aceasta structura din lemn, se prepara lut + apa + paie + oarece balegar daca nu ma insel (de cal, musai) se omogenizeaza bine, se lasa catva vreme la "dospit" dupa care se ia in pumn, cat poti tine (asa am vazut eu) si se izbeste cu putere ptr, k acest amestec sa patrunda prin tesatura de lemne care, astfel, trebuie umpluta la final, astfel rezultand peretii.
Faptul ca sunt o persoana curioasa, buna/mare pastratoare de traditie romaneasca si, astfel, dispusa sa invete ORICE, a facut k sa trag cu ochiul si sa stiu ceea ce am relatat in randurile de fata. In prezent fff rar se mai construieste asa. Probabil criza si, sper eu, intoarcerea noastra catre elementele fundamentale, catre NATURA si catre Dumnezeu, sa ne faca sa reluam aceste practici stravechi, altfel fff sanatoase, doar ca ma tem ca "Europa", care ne urecheaza de-acum si cand facem pp, sa nu ne puna niste hartii in fata si sa spuna ca nu (mai) avem voie sa facem asa !!! Eu am vazut case "pe furci" si din chirpici, bine intretinute, vechi de aproape 100 de ani, care sunt bine... merci (ca tot este 14 iulie !!!), marile pericole ptr. astfel de zidiri fiind apa si soarecii/sobolanii.
In speranta ca v-am fost oarecum de folos, va doresc MULT SUCCES, va mai dorersc s-o gasiti pe Ana lui Manole, k sa fie trainica zidirea (daca nu, v-o recomand peeeee... exa !!! ), iar cand e gata sa ma chemati si pe mine ca vara tare mai este racoroasa casa din... pamant !
SPOR LA TREABA si Doamne-ajuta :)
viv_danci
Postat pe 14 Iulie 2009 04:00
nu se mai dau autorizatii ptr. casele din pamant. A fost o data ca niciodata
mihaela_anita
Postat pe 14 Iulie 2009 07:20
Alta aberatie... Sa nu se mai dea autorizatii pt casele din pamant, care sunt sanatoase...
ciucelo
Postat pe 14 Iulie 2009 07:47
depinde cat de mare vrei sa fie. ATENTIE- nu poate fi constructie cu etaj in nici un chip.eU Eu am construit la soacra mea,in provincie un salon de 4 m. latyime si 20 lungime. Constructia a fost ridicata intr-o singura zi,dar tavanul si tencuiala au durat aproape o saptamana. In primul rand trebuie sa ai caramizi facute din pamant framantat cu paie si balega de vaca(intareste compozitia), exista o forma de caramida facuta din scanduri, care se umple si de pune direct pe pamant la uscat. Noua ne-au trebuit 850 deastfel de caramizi. In momentul in care ai aceste caramizi uscate(daca este soare / vant) se usuca intr-o saptamana) trebuie doar sa torni temelie(destul de mica) si sa pixezi niste tevi unde vor fi colturile. Se pun intre caramizi tot cu pamant framantat ori amestec cu ciment, doar cimentul nu tine,crapa. Dupa ce s-a risdicat trebuie lasata sa se usuce si apoi se bate plasa de rapita si se zideste cu ce vrei,acum este de preferat cu ciment ca sa intareasta. O casa cu 2 camere,bucatarie si baie se poate aduce la cheie in doar o luna. Asa ca apuca-te de treaba. Tavanul se poate pune pe interior din tavan fals. Este foarte frumos.SPOR LA TREAVA.
MANU_ARGENTINA2000
Postat pe 14 Iulie 2009 09:15
Buna ziua
viv danci,
Puteti sa precizati proportiile de pamant-apa-balegar, pe care le-ati folosit va rog frumos?
Eozon:
O PUTETI face! puteti obtine autorizatia daca are structura de rezistenta independenta de inchideri. Adica daca structura de rezistenta, lemn, eventual cadre b.a. e una iar inchiderile (chirpici) alta. Eu studiez obtinerea unei retete care sa dea constanta materialului dpdv rezistenta si transfer termic (pentru ca variaza dintr-un loc in altul al tarii). Punctul sensibil este ca, daca adoptati tehnologia"cu furci" descrisa de viv danci, este posibil ca materialul sa se rupa... sa se transforme in bulgari in interiorul zidului. Depinde de reteta. E mai bun in blocuri nearse. Si il PUTETI folosi, fara frica, e un material foarte bun ca izolant. trebuie insa sa faceti grosimi de 40 de cm la peretii exteriori. cautati pe google, in franceza retete de "torchis" (de pilda "composition" sau "mise en oeuvre" sau pur si simplu "maison"..."en torchis". E traditional si la ei.Si o sa aflati multe lucruri utile. Sistemul lor (si al germanilor) de colombage, se inchidea sau cu chirpici, sau cu caramida subtire. . daca sunteti aproape de Buc-Ploiesti m-ar interesa ca proiect.
A! Evitati boltarii lui viv danci!
arhi45
Postat pe 14 Iulie 2009 09:31
bai baete nu ai inteles u faci acolo casa de chirpici
ce se cere aici pe forum este o casa construita in pamant
mai pune mana si mai citeste si u ceva nu mai sta doar pe hi5 sa te uiti la poze
alindraghita
Postat pe 14 Iulie 2009 09:34
Va spun eu ca daca e intr-o zona rurala nu iti trebuie prea multe autorizatii! din moment ce tu detii doar un titlu de proprietate pe care figureaza terenul intravilan cu CONSTRUCTII ANEXE! Nimic mai mult. Nu intereseaza pe nimeni ce fel de materiale folosesti. Cat despre constructie...ce pot sa zic, detin una intr-o zona rurala cu peretii foarte grosi(circa 70 cm). Plusurile sunt urmatoarele : 1. Izolatie foarte buna( racoare vara fara AC), se mentine caldura iarna. 2.Este sanatos sa ai o astfel de casa.
Minusurile: 1. Instabilitate (ma refer la crapaturile aparute la imbinari), mai ales in verile secetoase si daca locul mai are mici alunecari e mai grav.
2. peretii nu ies asa de drepti si o sa fie ceva probleme la finisari.
Ce recomand eu ar fi o fundatie(centura de beton) pentru a preveni micile alunecari si aparitia crapaturilor. Si peretii trebuie facuti in etape pentru a avea timp sa se usuce...altfel apar spatii dupa un an intre perete si corzile din lemn pe care se constuieste acoperisul.

McLine
Postat pe 14 Iulie 2009 11:04
Nu se foloseste balega la compozitia peretelui (apropo se foloseste de cal nu de vaca :)))) ci se folosea in urma cu ceva ani la tencuieli. Peretele se face doar din lut si paie. Se moaie lutul cu o seara inainte bine cu apa si a doua zi se cheama o armata de oameni la asa numitul "facut de valatuci" si se pune o mana doua de paie si se pune si lut peste si se ia la framantat ca pe cozonac pana se omogenizeaza lutul cu paiele..."valatucul" e gata cand il poti lua cu mainile amandoua...apoi este predat mai departe la mesterul care face peretii :)
Sper ca am fost destul de explicit...Daca nu astept intrebari :)
McLine
Postat pe 14 Iulie 2009 11:10
Biet tarat, e permis sa spui cuiva pe care nu-l cunosti "bai BAETE" incepand din dimineata in care o sa observi ca ai terminat sa te tragi din maimuta. Tu mai ai.
arhi45
Postat pe 14 Iulie 2009 16:27
O casa din pamant poate insemna o constructie clasica supraterana realizata din materiale si tehnici traditionalale sau o locuinta moderna partial ingropata sau acoperita cu pamant, realizata din beton armat. La ambele se pot adapta toate facilitatile uzuale si necesare unui trai decent. O casa traditionala din pamant poti gasi la orice sat mai vechi sau muzeu al satului din orasele mai mari. In general sunt realizate fie din caramizi din pamant pe fundatie de piatra fie din structura din lemn cu umplutura de pamant si paie. Pentru o izolare buna e recomandata o grosime de cel putin 50cm a zidurilor exterioare. I-ti recomand sa nu folosesti materiale moderne precum beton, polistiren gleturi impermeabile sau vopsele lavabile la o astfel de casa. O astfel de constructie trebuie sa respire in permanenta, daca vrei traditional atunci fa-o integral. Casele moderne realizate mai mult sau mai putin in pamant pot fi din diferite materiale. O tehnica nu prea noua insa efectiva si de lunga durata este din beton armat; ferro-cement mai precis este o tehnica prin care se construieste mai intai structura casei din armatura de fier si apoi se aplica betonul preferabil prin pulverizare sau pompare, Izolarea termica este realizata prin spuma expandabila si un strat de pamand natural. Acesta tehnica insa implica adoptarea unor forme organice si fluide ale spatiilor. Daca intri pe www.erdhaus.ch poti vedea cateva exemple create de arhitectul elvetian Peter Vetsch. Ambele solutii necesita atat implicarea beneficiarului 100% cat si a unui arhitect sau designer experimentat.
Succes.
raul808boc
Postat pe 14 Iulie 2009 16:46
ati cam luato pe aratura domnilor : 1 -- doar tencuiala se realizeaza cu balegar in rest chirpicii sau umplutura in asa zisul schelete de paianta se realizeaza exclusiv din paie si pamant : 2 -- este adevarat ca la tara nu se prea tine cont de proiect autorizatii si materiale folosite dar.....oricand poate veni un control ; 3-- nu mai faceti fundatia folosind doar o ....centura ,ca pamantul se duce si centura fuge si ea ( fundatia trebuie sa fie o placa intinsa de beton ) nu mai umpleti cu pamant golurile ;4--ar fii bine si indicat sa ridicati o structura de beton si doar peretii sa fie din chirpici terminati cu casele din paianta !!!! 5-- nu ridicati decat daca aveti autorizatie si daca tot dati banii faceti ceva de viitor 6--tencuiti cu ciment izolati cu poliester ; 7 ---izolati podul cu pamant 8 --folositi placi de gips carton la interior pentru pereti si tavane; 8-- faceti podea din scandura 9-- Sa va fereasca dumnezeu de nervi
costicaionescu
Postat pe 14 Iulie 2009 19:24
Iti recomand sa intri pe www.casa-verde.ro
Eu am vazut un reportaj la tv referitor la aceasta casa si pot spune ca m-am indragostit de ea. Mi-as dori si eu una. Doamne ajuta sa iti realizezi visul!
daanaa_arde
Postat pe 14 Iulie 2009 22:39
buna ziua o casa cum doriti dumneavoastra se afla in partea de est a tarii mai precis in judetul galati
maielma
Postat pe 21 Iulie 2009 10:00
De la: maielma, la data 2009-07-21 10:00:05buna ziua o casa cum doriti dumneavoastra se afla in partea de est a tarii mai precis in judetul galati

Saru' mana :)
O locatie mai exacta, cu gen proxim si diferenta specifica, nu ne dati? Mssssssssss
PS: De cand cu tema asta, a ajuns sa ma intereseza fff tare. Ma gandesc ca la mine acasa, in Maramures, la cum este amplasat pamantul pe care-l detin k mostenire, ar merge o astfel de constructie si recunosc faptul ca mi-ar place tare mult. Plus ca am acolo tot ce-mi trebuie, aproape si ieftin, cat despre visul meu sa locuiesc intr-o casa ecologica, nu mai spun...
TOATE CELE BUNE, TUTUROR
viv_danci
Postat pe 21 Iulie 2009 16:36
cumperi casa de dragul ei??? o urci pe un trailer si o duci acasa?????
costicaionescu
Postat pe 22 Iulie 2009 18:07
Buna ziua! Am citit cu interes "reteta" casei din pamant si as vrea sa va intreb cam cat costa mp de constructie de acest fel. Multumesc, crisbiz2004@yahoo.com
CristeaCristina
Postat pe 10 August 2009 15:13
casa de pamant se face cu amestec de argila, apa, paie si nisip.depinde foarte mult de argila
care pote fi de mai multe tipuri kaolinita, montmorillonita, illita
in general forta de legatura si rezistenta la compresie depind de tipul si cantitatea de cationi
Stabilizarea lutului se face cu zer, urina, balegar.
in trecut se mai folosea si sange de oaie
pentru a spori rezistenta la apa se foloseste var si zer
steflorin
Postat pe 8 Iunie 2010 14:43
Buna. Nu-i rau. Eu studiez aceasta problema. Daca vrei citeste despre arhit. Ileana Mavrodin de pe la noi sau de Ianto Evans de mai departe. Ai sa te minunezi. Sunt suuuuper constructiile.Mai este un arhitect german Minche Geront( nu stiu daca n-am gresit numele), care a fost in tara noastra la un congres pe aceasta tema, la Sinaia,
anul acesta in ianuarie.
Asadar pana una-alta documenteaza-te, e foarte interesanta tema si daca unii sunt carcotasi merita sa investim in asa ceva.Spor la treaba!
elcoso7
Postat pe 8 Iunie 2010 21:16
Sunt arh. Stancu Ioan Nicolaie si ma intereseaza sa ma contactati pentru a realiza o casa de pamant.
Ma pasioneaza de multa vreme acest tip de structura, si sper sa o pot realiza pentru cineva care-si doreste cu adevarat, iar daca credeti ca inca mai sunteti hatarata, astept sa va furnizez date, eventual daca sunt conditii se poate si realiza casa pana la sfarsitul lui octombrie 2010.
Poate intrati pe www.darcon.ro, site-ul firmei mele de proiectare.
Astept sa ma contactati.
kudika295130
Postat pe 24 Iulie 2010 22:09
Am rasfoit usor topicul si nu am gasit pomenindu-se "light clay" sau "leichtlehmbau" - asa zis-ul "lut usor" care consta din paie umezite usor cu lut (doar cat sa fie acoperite) si turnate in cofraj. Asta formeaza miezul zidului, care are foarte bune calitati izolatoare daca grosimea e suficienta (cel putin 30 cm). Bineinteles peretele e turnat peste structura de lemn, care poate fi in genul celei pentru case din osb si vata. Dupa aia se tencuieste tot cu lut (+ paie tocate si balega) pe interior si exterior.
Am citit ca in Germania exista case de 500 de ani facute in sistemul asta. La modificari/renovari ale unor cladiri vechi s-a constatat ca paiele si lemnul nu s-au degradat.

Masa termica in interior se obtine prin grosimea tencuielii, sau folosirea caramizilor de pamant la pereti interiori. Totusi in cazul unei case de vacante utilizate sporadic (trebuie incalzita rapid) nu-s sigur ca masa termica e cea mai fericita solutie.

Tehnica si retetele in 2 pagini: http://homepage.psy.utexas.edu/homepage/st...ght%20Straw.pdf

Pentru sceptici e bine de replicat ca in Germania sunt certificate la rezistenta pt incendii si asigurate ca si casele de caramida.

Mai nou s-a folosit cu succes talasul in loc de paie. Paiele necesita amestecare manuala, pe cand talaju poate fi amestecat in betoniera - http://www.foxmaple.com/proclay.html

Restul google "light clay" sau "leichtlehmbau"


--------------
Continui cu informatii si comentarii din .pdf-ul de mai sus.

Cantitati de materiale
Pentru o casuta de 84 mp (900 sq feet) s-au folosit:
250 de baloti de paie
4,6 metri cubi de lut (6 yarzi cubi)
60 tone de piatra de calcar (probabil pentru fundatia din piatra)
50 de grinzi de lemn - nu mentioneaza dimensiunile, dar e vorba de realizarea structurii de lemn - stalpi, acoperis, planseu, grinzi, etc.. Si cofrajul pentru "turnat" paiele.

Alte consideratii
- Volum ridicat de munca putin calificata. O echipa de 3 oameni lucreaza o zi pentru a ridica 2 metri cubi de zid.
- Perioada lunga de uscare - inainte de tencuire se recomanda lasarea la uscat a zidului timp de un an de zile.
Nota: in alte parti am citit ca in anumite conditii se poate usca si mai repede de pana la 2,5 cm/ saptamana - de ex. un zid de 30 cm se poate usca in 12 saptamani. Asta daca uscarea are loc in sezonul cald si se respecta o anumita tehnica de realizare a zidului. Deci se poate ridica primavara si tencui toamna.
- Nu se gasesc firme de constructii care sa realizeze astfel de case.

Materiale - paiele

Se folosesc baloti din paie de grau sau de ovaz. Nu se foloseste fan sau iarba. Dupa ce se taie sarmele balotii desfac si se afana bine.

Materiale - prepararea malului
Cam 80 lopeti de lut la 1000 litri de apa. (mie mi se pare foarte subtire, poate prea subtire. Probabil e vorba de lut uscat, praf). Se amesteca cu cel putin 24 de ore inainte de folosire.
Consistenta iaurtului de baut ("milkshake" - nu am gasit alta comparatie). Verificarea consistentei: daca se toarna 100 ml pe o suprafata plana trebuie sa formeze o placinta de aproximativ 15 cm diametru

Amestecarea
Paiele dintr-un balot se amesteca cu 55 litri de mal. Operatia se aseamana cu amestecarea salatei cu sosul de dressing, paiele vor fi acoperite cu o pelicula subtire de mal. Amestecarea se face de obicei cu furcile pe sol, langa peretele unde urmeaza a fi puse.

Umplerea cofrajului

Nota: in alte comentarii pe net am citit ca paiele preparate se lasa 24 de ore intinse pe pamant inainte de a fi puse in cofraj. Scopul este de a permite apei sa se scurga si sa inceapa uscarea, a.i. in loc sa fie flescaite cand se pun in cofraj, sa fie umede si lipicioase in acelasi timp. Asta explica timpul mai mic de uscare, de numai 12-16 saptamani in loc de un an de zile. Deci o idee ar fi dimineata prepararea amestecului de paie cu lut pentru a doua zi, iar dupa-amiaza se face punerea in cofraj a paielor preparate ieri.

Se face cofrajul din 2 scanduri prinse de stalpi (figura din PDF pag.2 e mai clara). Nu conteaza daca sunt crapaturi si spatii intre scanduri, paiele nu pot curge. Amestecul de paie cu lut se indeasa cu mana in cofraj, se bate usor dar nu se indeasa prea tare. Dupa umplere scandurile cofrajului se dau jos imediat si se muta mai departe.

Uscarea
Peretele e bine sa fie lasat un an sa se usuce inainte de aplicarea tencuielii. ( probabil depinde si de clima si de aplicarea sau nu a uscarii inainte de punerea in cofraj.)Zidurile se contracta inainte de uscarea completa (in unele parti am citit ca pana la 7%). Contractia trebuie luata in calcul la realizarea structurii de lemn. Peretele uscat si intarit are o densitate de 400-640 kg / metru cub.

Nota: uscarea e foarte importanta, au fost cazuri cand tencuirea prematura a dus la putrezirea paielor si chiar a lemnului. Cu cat zidul e mai gros perioada de uscare creste.

Fundarea
De obicei se foloseste fundatie de piatra sau caramida. Suficient de lata sa suporte pereti de 45 - 60 cm latime. Sa fie inalta pentru a mentine zidul uscat, ferit de umezeala ce urca din pamant sau de apa ploi ce stropeste cand loveste solul.

Nota
1. folosirea betonului la fundatie creste riscul umezelii, caci capilaritatea betonului suge umezeala din sol, deci hidroizolarea sub peretele de chirpici e foarte importanta. In unele locuri am citit sugestii precum realizairea unei talpi de lemn smolit, in altele de saci cu pietris, sau talpa construita ca o cutie de lemn tratat umplut cu pietris
2. Podeaua e preferabil sa aibe o usoara panta care sa nu favorizeze scurgerea apei spre perete.


Structura de lemn
Lemnul incastrat in chirpici nu se degradeaza datorita umiditatii mentinute constant scazuta. Se poate face structura pe un rand sau doua (pe fetele interioara si exterioara a zidului) (Aici traducerea e foarte aproximativa)

Deschideri, ferestre si usi
Deschiderile pt. ferestre pot fi obtinute prin incastrarea cadrelor la turnarea peretelui dar si dupa uscare, prin taierea acestor deschideri. Deschideri si forme neregulate - bolti, muchii rotunjite, incastrarea de busteni rotunzi in cadrul ferestrelor etc. - sunt usor de realizat. Taierea zidului si muchiilor se poate face cu un ferastrau de mana.

Tencuiala si finisajul

Zugraveala si tencuiala trebuie sa permita peretelui sa respire. Nu se recomanda tencuielile pe baza de ciment. De ex. in exterior se pot folosi 2 randuri de tencuiala de var cu nisip si fibre si zugravirea cu var, in interior tencuiala din ipsos, in doua randuri. Se aplica direct pe perete, nu este necesara folosirea plasei de rabitz.

--------------------
Cam asta ar fi, documentul original este http://homepage.psy.utexas.edu/homepage/st...ght%20Straw.pdf
MIMI1958
Postat pe 11 Noiembrie 2010 19:37
Trimiteti-mi un e-mail de solicitare a unui material despre constructii din pamant.
arh. Stancu Ioan Nicolaie
kudika295130
Postat pe 9 Decembrie 2010 18:21
Trimiteti-mi un e-mail de solicitare a unui material despre constructii din pamant.
arh_stancu_bia@yahoo.com
arh. Stancu Ioan Nicolaie
kudika295130
Postat pe 9 Decembrie 2010 18:24

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Structura din lemn pentru casa 1 De la: condo001684 4 Septembrie 2009 10:32
invocarea dreptului de proprietate 5 De la: Mihaela09 23 Iulie 2009 19:29
incalzire casa ,, 17 De la: kudika460589 25 Octombrie 2011 19:30
Informatii utile pentru cei care doresc sa isi construiasca o casa 1 De la: caselemncasaneo 20 Februarie 2012 14:33
Case de lemn 86 De la: kudika_1038273 30 August 2021 01:32