Gabriela Schmutzer Proiecte de succes pentru sustinerea femeilor din România

Blogurile Kudika

buna tuturor. jurnal kudika_1035664 la 7 Februarie 2019, 18:47
Ghiozdanul cu amintiri... kudika_43246 la 2 August 2018, 12:17
Buna kudika_1032861 la 11 Mai 2018, 00:40
casatorie veri primari kudika_1031268 la 14 Ianuarie 2018, 19:42
Sex in 3 kudika_1030099 la 25 Octombrie 2017, 17:33
Buna kudika_1030099 la 25 Octombrie 2017, 17:29

In anul 2014 a fost initiat un program interesant, din genul celor care sustin dezvoltarea profesionala a femeilor care, din nefericire, inca sunt victime ale discriminarilor de gen, atat in viata de zi cu zi, cat si in media. Pe langa problema discriminarii, o dificultate majora este gasirea unui loc de munca, aceste lucruri aducand dupa sine integrarea dificila in spatii sociale, inevoluare educationala sau stagnare profesionala.

 
In incercarea de a îmbunătăți situația femeilor din România a apărut EVA. Cu o denumire inspirata, EVA, acronimul pentru “evolutie”, “valoare”, “antreprenoriat” este proiectul ce si-a propus sa ajute sute de femei sa depaseasca limitele sociale si personale care le tineau pe loc, sa isi dezvolte spiritul antreprenorial si sa se integreze pe piata muncii. Aditional, au fost necesare curajul si increderea in fortele proprii, completate de ajutorul dat de programul creat special pentru ele.
proiectul eva - femei de succesProiectul si-a propus sa sustina calificarea unui numar de 900 de  femei pe piata muncii si stimularea unui simt antreprenorial existent, precum si sustinerea unor idei fezabile de afaceri. Peste 500 de femei au fost deja calificate in meserii frumoase care se cer pe piața muncii, babysitter, florar decorator, manichiura, cosmetica, alte 100 de femei  dobândind deja competențe antreprenoriale, câteva dintre acestea fiind susținute financiar să-și deschidă propria afacere.
 
Modul de functionare al EVA
 
In perioada de desfasurare a proiectului, sunt vizate peste 1000 de femei din regiunile Sud-Est, Nord-Est si Bucuresti-Ilfov. 
 
Proiectul are și o amplă componentă de promovare fiind organizate, în fiecare regiune, conferinte pentru informare, seminarii, grupuri de lucru pentru reprezentanti ai ONG si APL, intalniri de informare in comunitati cu femei, cursuri de calificare pentru femei, schimburi de experienta in Marea Britanie, consultanta specializata si alte activitati formalizate.
 
Un instrument util de promovare a incluziunii femeilor  pe piața muncii s-a dovedit a fi prezentarea unor doamne de succes sub sloganul “10 femei de nota 10”, testimonialelele, iar interviurile realizate  au  fost structurate pe 3 teme, după cum urmează: Cariere de succes ale femeilor, Femei implicate în comunitate și Modele de antrepenoriat feminin.
Astfel,  a fost conturată imaginea femeii anului 2015: independentă, puternică și capabilă să facă față tuturor provocărilor. Cu toate acestea, doamnele care au luat, pe rând, cuvântul, au dat frâu liber emoțiilor și sincerității, povestind și greutățile pe care a trebuit să le răzbată de-a lungul copilăriei, tinereții și vieții adulte pentru a ajunge unde sunt astăzi, stârnind ropote de aplauze din partea participanților după fiecare discurs.
 
Printre femeile nominalizate se numără: Oana Sandu (Editor asociat – Decât O Revistă) care a dezvăluit povestea vieții sale, mediul în care a trăit și neajunsurile pe care a trebuit să le depășească pentru a deveni femeia de astăzi. „... atunci am învățat ce înseamnă iertarea”, Măriuca Ivan (Director General Crucea Alb Galbenă București) a prezentat, în paralel, aspectele personale și profesionale ale trecutului. „Mă bucur să fiu unul dintre pionierii nursing-ului în România. Am ajuns aici cu pasiune, dăruire, implicare. Nimic nu se face fără”. 
 

Printre altele, Gabriela Schmutzer a subliniat:

 
foto gabriela schmutzerGabriela Schmutzer,  director general adjunct al DGASPC Sector 6 care a subliniat importanța proiectelor precum EVA, domnia sa fiind una dintre inițiatorele proiectului: “Proiectul EVA – Evolutie, Valoare, Antreprenoriat pentru femei pe piața muncii, demarat de DGASPC Sector 6, reprezintă un bun exemplu de susținere a femeilor care doresc să se dezvolte profesional,  tocmai pentru că își propune dincolo de calificarea unui număr mare de femei și stimularea femeilor care au o idee de afacere, de antreprenoriat, susținerea financiară și șansa de a reuși în viață.
Eliza Leșanu (General Manager Madame Lucie) a dezvăluit detaliile vieții sale profesionale și a împărtășit cu auditoriul câteva sfaturi despre antreprenoriat. „Când nu e curaj în antreprenoriat, puteți face ‚miniprenoriat’, folosind timpul liber și rețelele de socializare”
 
Ocupatiile in care sunt calificate femeile inscrise in proiect s-au dovedit a fi unele realiste si cu simt practic in raport cu ofertele de joburi din Romania. Printre acestea se afla: curs manager de proiect, ingrijitor la domiciliu, babysitter, manichiurista, pedichiurista, frizer sau florar-decorator.
 
Sunt de apreciat astfel de initiative care ajuta la stimularea accesului  femeilor fără ocupație/calificare in aria muncii sau a celor care nu au avut inca sansa unei experiente de acest fel, din cauze independente lor. Astfel, este necesara calificarea lor intr-un domeniu potrivit personalitatii si abilitatilor lor sau punerea in practica a unei idei de afacere pe care acestea o au. Proiectul EVA este implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 cu ajutorul  partenerilor: asociatia Four Change,  Centrul de Consultanta si Studii Europene, Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Fundatia Crucea Alb Galbena si Green Team.
Voteaza:
Rating curent: (4 voturi)
 
Postare comentariu