stres - am putea scapa de stres?

Blogurile Kudika

sfarsit de toamna kudika_1041348 la 17 Noiembrie 2020, 22:16
eleganta si incaltamintea kudika_1041301 la 2 Noiembrie 2020, 00:08
cu gandul la moda kudika_1041299 la 1 Noiembrie 2020, 22:40
cumparaturi preferate kudika_1041296 la 1 Noiembrie 2020, 18:11
e iarna kudika_1041186 la 4 Octombrie 2020, 14:31
schi kudika_1041182 la 3 Octombrie 2020, 23:11

Tot mai mult s-a inceput sa se vorbeasca despre inteligenta emotionala, si s-a descoperit ca oamenii care au o inteligenta emotionala mai ridicata, sau care si-o dezvolta, vor avea mai mult succes in viata. De-a lungul anilor, in general oamenii erau evaluati pe baza inteligentei lor intelectuale.

Hai sa vedem ce este aceasta inteligenta emotionala, care s-a constatat ca este asa de importanta. Si este importanta pentru ca de inteligenta emotionala depind doua aspecte ale vietii:

   Prima parte are legatura cu calitatile, aptitudinile personale de a trai… cum faci fata slabiciunilor tale, cum iti maximalizezi, cum scoti in evidenta punctele tale forte, cum te descurci in fata provocarilor si a stresului in viata si cum iti evaluazi viata ta personala. De asta as vrea eu sa vorbesc in special, mai ales ca am avut recent o discutie cu o persoana la care tin foarte mult.

   A doua parte are legatura cu relatiile inter-personale, felul in care relationezi cu alti oameni, abilitatea de a asculta, (pentru ca nu degeaba se spune ca Dumnezeu, sau creatorul sau Forta infinita sau natura sau spuneti-i cum vreti ne-a dotat cu doua urechi si o gura… sigur a facut asta pentru a le folosi in aceiasi proportie!), abilitatea de a rezolva comflicte, abilitatea de a incuraja oameni, si abilitatea de a ajuta oameni sa creasca.

Ceea ce spun liderii in management in zilele noastre este ca aceste doua elemente, aceste doua parti sunt necesare pentru a deveni oameni de succes si lideri de succes.

Daca iti dezvolti inteligenta emotionala, abilitatile personale si abilitatile relationale tu vei avea o viata  productiva si de succes, o viata fericita.

Si am sa vorbesc despre ceva, despre un concept pe care cu totii il experimentam, unii chiar zilnic intr-o masura mai mare sau mai mica. Face parte din conceptul de emotie emotionala. Este vorba de abilitatea de a aborda stresul, abilitatea de a te descurca in fata stresului.

Cu totii am avut de-a face cu stresul. Si iarasi este foarte important sa putem comunica in asa fel incat se ne putem face bine intelesi. Iar aici ma refer fa faptul ca uneori se poate sa spunem ceva, iar persoana la care spunem sa inteleaga altceva. Mi s-a intamplat asta foarte recent. De aceea este foaarte bine ca din cand in cand, mai ales atunci cand chiar daca intelegem ceva, sa mai punem o intrebare: “ce ai vrut sa spui cu asta?”…

  Am sa ilustrez asta printr-o povestioara. O pereche la optzeci si ceva de ani dintr-un azil s-au casatorit la acea varsta inaintata. Iar barbatul a fost intrebat cum de s-a gandit ca la acea varsta sa se mai gandeasca sa faca pasul acesta, ce l-a determinat?... Iar el a raspuns ca doamna a venit la mine, si-a indreptat degetul catre mine si a zis: “tu arati exact ca cel de-al treilea sot al meu!”… iar eu am intrebat: “dar cati soti ai avut tu?”… la care ea mi-a raspuns: “pai, doi!”… (ce se intampla daca nu mai puneam o intrebare de clarificare?)

   Bun, hai sa revenim la tema pe care as vrea sa o abordez, la stres. Si in primul rand as vrea sa va ganditi, si evident sa va raspundeti la cateva intrebari. Ati putea sa va aduceti aminte de cea mai stresanta zi din viata ta din ultimele sase luni?... poate a fost o boala… poate cineva apropiat tie a murit… poate ati avut un comflict relational…poate ati avut probleme financiare… doar gandeste-te si aduceti in mintea ta ziua aceea. Ce ai facut si ce ai simtit ca raspuns la acel moment de stress?... adu-ti doar aminte ce ai simtit si ce ai facut…

Pa baza unor cercetari, cei mai multi reactioneaza la acest fel de stress in urmatoarele moduri:

Ingrijorare… teama… panica… mandrie… manie… ura… plans… apatie… nu iti pasa… nu ai reactionat emotional… unii reactioneaza la stress prin faptul ca fug de ea…

In mod tipic oamenii raspund la stress in doua feluri:

Unii fug de stress iar unii reactioneaza prin aceste moduri de ingrijorare, nervi, suparare, teama, manie… acest gen de reactie. In care categorie te incadrezi?... Problema este cand cei apropiati tie reactioneaza diferit decat tine la stress… dar asta este o alta tema.

Hai sa vorbim de doua fatete sau concepte sau mai bine zis doua teze despre stress.  

Cu cat devii mai de succes intr-un domeniu, profesional sau/si personal, cu cat ai mai multe responsabilitati, cu cat viata ta are un impact mai mare asupra celor din jurul tau, cu cat devii mai matur… cu atat mai multe stresuri vei avea in viata.

Acum hai sa definim un pic stresul:

Stresul nu este altceva decat o presiune. Daca imi apas degetele una de cealalta, creiez o presiune. Daca calc pe ceva, provoc un stress. Daca te asezi pe un fotoliu, provoci un stress. Stresul in sine nu este un lucru rau. Daca vorbim doar despre stress.

Foarte multi comfunda stresul cu ceva rau. Hai sa ii zicem: raustres. “Raustresul” este raspunsul nepotrivit pe care il dam unui stress.

Inseamna grija, teama, manie, ura, sau sa fugi si sa nu o accepti, sa o negi. Acestea nu sunt un raspunsuri emotionale corecte la stress.

Motivul pentru care avem mai mult stress pe masura ce devenim mai de succes este:

Cu cat ai mai mult success din punct de vedere personal si profesional cu atat iti traiesti viata cu mai multa intensitate si pasiune. Cu cat traiesti o viata mai de succes cu atat vrei sa faci o mai mare diferenta in jurul tau. Si acest lucru creaza stress in viata ta. La un moment dat nici nu iti mai doresti mai multi bani, pentru ca ai tot ce iti poti dori, dar vei vrea sa faci ceva pentru cei din jurul tau. Iar aceasta este cateodata stresant. Cu cat esti mai de succes vei vrea sa ai un echilibru mai bun in viata ta. Asta inseamna ca nu numai vrei sa ai succes in viata profesionala sau de afaceri ci vrei sa ai succes si in familie, vrei sa ai prieteni, si vrei sa contribui prin viata ta la cei din jurul tau. Iar ca sa lucrezi la acest echilibru poate fi stresant. Secretul este de a face fata stresului, la cum sa reactionezi in fata stresului… si nu este sa fugi din fata stresului ci sa raspunzi corect la stres.

Hai sa nu ii mai spunem stres ci sa ii zicem “rau-stres” si “bun-stres”. 

Stresul este stres si este inevitabil, rau-stresul este modul gresit de a reactiona la stres si bun-stresul este modul correct de a reactiona la stres. Pentru ca oamenii reactioneaza la stres sau intr-un mod corect sau intr-un mod gresit.

Nu poti controla stresurile care apar in viata ta. Ce pot sa spun este ca prin trecerea timpului vei avea chiar mai multe stresuri. Ceea ce poti insa face este sa controlezi modul in care tu raspunzi la stresurile care vor aparea. Poti raspunde negativ sau pozitiv la stres.

   A doua teza despre stres este ca: cu cat raspunzi mai mult intr-un mod pozitiv la stresurile care apar in viata ta cu atat mai putin rau-stres vei avea in viata ta. Cati dintre cei care citesc ce scriu aici ati vrea mai putina ingrijorare, mai putina teama, cati va doriti mai putina manie, nervi, mai putina negare si fuga de stress?...

Multi cand se gandesc la stres, se gandesc, asociaza stresul la diferite parti ale corpului. Unii asociaza stresul la stomac si la ulcere, unii cu inima si cu atacul de cord, unii se gandesc la spate sau la umeri si o asociaza cu durerea care apare in aceasta regiune a corpului, unii se gandesc la durere de cap… dar ce este mai important, ce este indicat sa folosesti cand ai

de-a face cu un stress este mintea. Sa folosesti mintea pentru a produce actiunea  gandirea… preferabil o gandire corecta. (iar mintea nu este un anume organ ci este o functie a creierului, este un soft, daca ar fi sa facem asemanarea cu un calculator, este o actiune, este o activitate a creierului unde este instalat softul minte. O activitate a picioarelor este mersul, o activitate a hardului creier prin softul minte - este gandirea. Nu poti zice ca te doare mersul, poti zice ca mergi ca si cum te dor picioarele, insa nu te poate durea mersul. Daca nu mergi corect, poti calca gresit si iti poti scranti piciorul, iar asta va provoca o durere. Daca nu gandesti corect, prin actiunea gresita a gandirii, coordonat de softul minte din hardul creier, actiunea gandire gresita poate provoca durere).

De aici rezulta daca nu esti multumit de ceva, trebuie sa schimbi modul de gandire. Iar asta depinde numai si NUMAI de tine… numai de tine depinde CUM gandesti!...

Iar daca felul in care te descurci in fata stresului depinde de gandire, cum gandesti depinde daca ai in minte PERSPECTIVA corecta. Si acum sa vorbim despre cateva arii, cateva zone in care este nevoie sa ai perspective corecte. Iar aceste perspective corecte le poti obtine daca inveti sa vezi lucrurile intr-un anumit mod (…) iar principiile prin care poti vedea corect functioneaza peste tot in lume, indiferent de zona sau de activitate.

1.   Trebuie sa ai o perspectiva corecta de a privi viata, viata in general.

2.   Trebuie sa ai o perspectiva corecta de a privi problemele.

3.   Trebuie sa ai o perspectiva corecta in privinta ta, cum te vezi pe tine.

4.   Trebuie sa ai o perspectiva corecta in privinta oamenilor, cum vezi, cum te uiti la alti oameni.

5.   Trebuie sa ai o perspectiva corecta in privinta timpului.

Toate stresurile pornesc de la ceva care este in legatura cu aceste cinci zone, iar daca invatam sa privim lucrurile corect in aceste cinci zone, in viata noastra se va produce o mare schimbare.

Hai sa vedem, cum am putea folosi energia noastra emotionala in modul corect  in aceste zone, cum ar fi indicat sa privim, care ar fi perspectiva corecta pentru a ne descurca mai bine in fata stresului si sa nu avem ceea ce am numit noi raustres, sa nu ne pierdem energia emotionala intr-un mod negativ.

Prima zona.

Modul corect in legatura cu perspectiva in care te uiti la viata este sa fii recunoscator, adica sa multumesti, sa ai o atitudine de recunostinta, sa fii recunoscator pentru tot ce ai in viata. In fiecare zi ai o alegere, poti sa fii nemultumit si sa fii negativ sau recunoscator si sa multumesti pentru ce deja ai. Cand te trezesti dimineata poti sa te uiti la ziua pe care o ai in fata intr-un mod pozitiv sau negativ. Specialistii in management spun ca succesul in proportie de peste 90% depinde de atitudine, si asta in indiferent ce domeniu. John Maxwell spune ca “atitudinea ta determina altitudinea in viata”. Un lucru important pe care NU trebuie sa-l faci este sa te plangi. Sigur ca pentru multi sa fii pozitiv si sa fii recunoscator este un lucru foarte greu de facut. Si este greu de facut pentru ca tu esti o persoana cu un simt critic dezvoltat, majoritatea oamenilor si-au dezvoltat o gandire critica. Iar eu stiu un fapt: inca nu exista nici un critic la care sa i se fi ridicat statuie.

Hai sa vedem cum am putea obtine un echilibru in aceasta zona:

Este bine sa gandim cateodata critic. Asta inseamna sa evaluezi, sa studiezi, ar trebui sa fii intelept si sa ai discernamant. Deci trebuie sa gandim critic, insa intotdeauna sa avem o atitudine pozitiva. Sa gandim critic cu o atitudine pozitiva. Unii care au o gandire critica, lasa ca aceasta sa devina o atitudine critica, o atitudine care totdeauna critica orice. Unii cu o gandire prea pozitiva devin oameni cu o gandire necritica. Cel mai rau lucru este sa devii un critic cu atitudine negativa. Va trebui sa produci un echilibru intre aceste lucruri. Dar intotdeauna TREBUIE sa fii recunoscator. Cand te trezesti dimineata ar trebui sa fii recunoscator ca esti viu, recunoscator pentru familia ta, pentru ce ai in viata, recunoscator pentru sanatatea ta, sa fii recunoscator pentru oamenii pe care ii cunosti, in loc sa vezi doar negativul, sa te concentrezi pe ce este pozitiv. Un spirit de om recunoscator te va elibera si iti va da o inima fericita, iar o inima vesela iti va da o viata lunga. Oamenii fericiti sunt oameni sanatosi. Iar tu poti alege sa fii recunoscator. In dreptul vietii este bine sa iti dezvolti perspectiva de a fi RECUNOSCATOR.

   A doua perspectiva, cea in ceea ce priveste problemele este de a imbratisa problemele. Stiu ca nu este usor, tocmai pentru aceea am sa dau o ilustrare la ce vreau sa spun. Eu am fost sportiv de performanta, si chiar am facut un sport destul de dur, am fost boxer . Probabil ca si voi v-ati uitat vreodata la un meci de box. Cand un boxer oboseste si incepe sa ia mai multe lovituri, ce face acel boxer?... il imbratiseaza pe oponentul lui, pe cel care il loveste. De ce il imbratiseaza?... credeti ca il iubeste?... nu cred asta. Il imbratiseaza pentru ca nu mai vrea sa fie lovit. Vrea sa se odihneasca. Cand avem probleme care apar in viata noastra, este bine sa le imbratisam. Asta inseamna doua lucruri, eu nu fug de problemele care au venit peste mine, nu pretind ca problemele nu exista si nu le am, dar nici nu reactionez in mod negativ la acele probleme, cu manie, cu teama, cu ingrijorare.

Scott Peck, un autor faimos a spus urmatoarele, el a deschis un capitol dintr-o carte a sa cu un citat care suna asa: “Viata este dificila.” Punct. Cei mai multi oameni au in viata un stress incredibil, aici eu m-as referi la ceea ce noi am denumit “raustres”, acel stress negativ, pentru ca ei nu stiu de ce isi inchipui ca viata ar trebui sa fie usoara. Noi poate facem o lista cu toate lucrurile pe care ar trebui sa le realizam in timpul saptamanii, (e adevarat ca multi nu fac treba asta, si asta este si mai rau!), punem lucrurile cele mai grele la sfarsitul listei, sperand ca vor disparea intre timp, poate este un comflict pe care trebuie sa-l rezolvi cu cineva, poate este un raport pe care trebuie sa-l predai, poate este ceva in legatura cu banii tai, dar speram ca aceste lucruri dificile vor disparea. Dispar aceste lucruri de la sine?... Niciodata!... Ce se intampla de fapt este ca de cele mai multe ori se agraveaza. Niciodata nu vor disparea. Stiti de ce?... pentru ca viata nu trebuie sa fie usoara. Viata niciodata nu va fi usoara. Viata intotdeuna va fi plina de tensiuni si provocari si stress. Felul corect in care este indicat sa te comporti in fata unor probleme, a unor stresuri nu este sa fugi din fata lor, nu este sa reactionezi negativ cand apar, ci este sa la imbratisezi si sa incerci sa le rezolvi in modul corect. Nu iti pierde energia emotionala cu frica, cu teama, manie, nervi si suparare… canalizeaza-ti aceasta energie catre rezolvarea problemei, a obstacolului care a aparut in timp ce te bucuri de viata. Timpul nostru in asta viata este mult prea pretioasa pentru ca sa o risipim cu manie, cu nervi, cu suparare, cu griji si cu teama. In loc de asta mai bine sa raspunzi intr-m mod corect la aceste provocari care apar in viata. E bine sa stii ca provocari tot timpul vor aparea, viata in sine te pune la incercare in fiecare moment, sa vada daca meriti ceea ce are sa iti ofere, iar intotdeauna alegerea o faci tu. Si lucrurile bune care iti sunt pregatite pentru tine, TU poti sa ti le amani, facand alegerile incorecte, prin care arati ca nu esti pregatit pentru a primi. Grijile pot deveni un obicei. Teama poate deveni un obicei. Mania poate deveni un obicei. Sa raspunzi in mod gresit la provocari poate deveni un obicei. Dar si sa raspunzi corect poate deveni  un obicei. Pentru ca noi cu totii devenim buni in ceea ce facem. Adu-ti aminte cand ai invatat sa conduci, pentru ca nimeni nu a venit pe lume cu abilitatea innascuta de a conduce o masina. (descrierea exemplului). Si orice abilitate, orice obisnuinta se poate dezvolta si inbunatati. Deci este important ce obiceiuri iti dezvolti. Eu nu reactionez in mod corect la provocari pentru ca sunt in tip extraordinar, nici macar nu sunt foarte impresionat de mine, insa mi-am dezvoltat si lucrez in continuare pentru

a-mi dezvolta niste obiceiuri care imi folosesc, bazate pe niste principii corecte de a vedea lucrurile. Si oricine poate face asta.

   A treia zona in care trebuie sa ai o perspectiva corecta are legatura cu tine, este modul in care te privesti pe tine. Psihologii spun ca trebuie sa avem o buna parere de spre noi insine. Felul in care tu te vezi pe tine este ceea ce va determina cum vei deveni. Daca te vezi pe tine ca pe un invingator in viata, tu vei deveni un invingator in viata. Daca te vezi ca pe un ratat, nici nu este de mirare ca vei ajunge un ratat. Ce altceva vei putea primi daca nici macar TU nu ai incredere in tine insuti, cum ar putea altcineva sa te vada altfel?... este alegerea ta si asta, cum te privesti pe tine. Si sunt doua lucruri pe care este indicat sa le faci pentru a avea o imagine corecta despre sine. In primul rand este sa gandesti in mod pozitiv despre tine. Sunt doua moduri in care poti gandi pozitiv despre tine. Trebuie sa realizezi cat esti tu de special, de semnificativ si de unic. Tu esti singurul tu care va fi vreodata pe aceasta planeta. Nimeni nu poate face ceea ce faci tu. Tu nu poti face exact ceea ce pot face eu. Fiecare dintre noi avem o personalitate unica. Cu totii avem un destin prin care putem avea un impact asupra aceste lumi. Tu vei deveni asa cum te vezi pe tine insuti. Am sa incerc sa ilustrez asta printr-o intamplare reala pe baza caruia s-a facut chiar si un film. La o scoala in New York era o clasa de elevi care era cea mai rea, cea mai groaznica din acel liceu, din oras si chiar din toata America. Acesti elevi de liceu, care proveneau dintr-un cartier rau famat, cu multa violenta si criminalitate, aveau cele mai rele note, ei insisi erau violent, faceau parte din bande care se bateau intre ele si chiar se dadeau la profesori. Nici un professor nu se putea mentine, nu rezista mai mult de o saptamana sa predea acestor elevi. In mijlocul unui an o profesoara noua si tanara a venit la scoala aceea si i s-a repartizat acea clasa. Ceilalti profesori chiar au facut pariuri, cate zile va rezista noua si tanara profesoara la aceasta clasa. Iar ea a rezistat o zi, apoi inca una, apoi o saptamana, apoi o luna, apoi un semestru si in cele din urma a rezistat intreg anul. Rezultatele elevilor a inceput urce de la notele mici la putin mai mari… si mai mari pana cand unii au ajuns chiar la note maxime. Au iesit din gastile din care erau, au devenit politicosi, au inceput sa nu mai fie violenti si au devenit din cea mai rea clasa din oras, una dintre cele mai bune. La sfarsitul anului, a avut loc o ceremonie de recompensare a celui mai bun profesor, iar aceasta tanara profesoara a primit recompensa de: “profesoara anului”. Cand a iesit pe podium, directorul a intrebat-o:

- Cu totii avem o singura intrebare pe care am vrea sa ti-o adresam, cum Dumnezeu ai reusit sa faci asta?...

- Cum am reusit sa fac ce?...a intrebat ea.

- Cum ai reusit sa faci aceasta schimbare atat de radicala cu aceasta clasa?

- Nu inteleg de ce ma intrebati asta?...

- Pai, pentru ca acei elevi erau teribili, au fost groaznici.

- Niciodata nu mi-am dat seama de asta, a raspuns ea.

- Ce vrei sa spui, intreba directorul, tu te-ai uitat vreodata la coeficientul lor de inteligenta?

- Da, bineinteles ca m-am uitat, dar de ce ma intrebi?

- Acum e randul meu sa fiu comfuz, zice directorul.

Atunci ea se duce si aduce catalogul acelei clase, o deschide si arata numele tuturor elevilor.

-Uite, zice ea, in dreptul numelui este trecut IQ-ul fiecaruia.

- Nu, aia nu este coeficientul lor de inteligenta, spune directorul, acelea sunt numerele de la vestiarele lor.

Fiecare elev avea un numar diferit. Iar acel numar nu avea nimic in comun cu inteligenta lor. Era doar numarul cutiei unde isi puneau cartile. Dar pentru ca numerele erau asa de mari, iar ea a crezut ca este IQ-ul lor, ea a crezut ca acestia sunt niste elevi geniali, si s-a purtat cu ei ca si cum ar fi niste elevi de exceptie. Si ghiciti ce… la randul lor acei elevi au inceput sa se poarte ca niste elevi de exceptie. Acesta este genul de putere pe care fiecare dintre noi o avem. Avem aceasta putere in ceea ce priveste pe altii si avem aceasta putere in ceea ce ne priveste pe noi insine. Trebuie doar sa realizam cat suntem de speciali. Avem abilitati, talente si potential. Cu totii am fost creati pentru a reliza lucruri marete. Si cu totii avem potentialul in noi, doar ca inca nu l-am descoperit sau nu il folosim.

Trebuie doar sa avem incredere in noi insine!...

A doua parte a felului in care te privesti pe tine este putin mai dificila, are de-a face cu slabiciunile noastre. Pentru ca cu totii avem si anumite slabiciuni. Jim Collins, una dintre mintile geniale ale realizarii personale si managementului zilelor noastre spune ca sunt doua secrete pentru a avea succes pe plan profesional, business si personal. Prima este sa fii foarte bun in ceea ce faci, si pentru ca orice se bazeaza pe niste abilitati, cu totii putem sa ne dezvoltam abilitatile daca investim timpul si munca necesara si alegem sa ne dezvoltam zilnic si continuu.

A doua calitate indispensabila este sa fii umil, sa iti depasesti mandria, calitatea de a ridica pe altii, sa poti accepta ca uneori ai gresit sau poti gresi, sa accepti ca si altii pot avea dreptate, sa fii deschis sa te uiti la un lucru chiar daca crezi ca tu stii sau ca tu ai dreptate, sa ai abilitatea de a acorda credit si altora, sa acorzi incredere si altora, sa ai abilitatea sa cresti si sa investesti ZILNIC in tine insuti pentru ca in fiecare zi sa devii mai bun decat ai fost ziua precedecta. Am sa incerc sa arat la ce ma refer cand vorbesc despre a fi umil sau umilitate. Gandeste-te ultima data cand cineva te-a criticat. Incearca sa iti aduci in minte acel moment. Poate de gandesti ca asta ti s-a intamplat doar acum cateva ore. Cand ai fost criticat, adu-ti aminte cum ai raspuns, ce ai gandit, ce ai simtit, ce ai spus?...

Unii oameni atunci cand sunt criticati, iata cum raspund: … manie, invinuindu-l pe celalalt, fugind si ascunzandu-se, ingrijorandu-se despre modul cum gandeste cealalta persoana despre ei. Acestea sunt moduri  gresite de a raspunde.

Sigur ca tuturor ne place sa auzim laude. Insa si criticile ne pot ajuta, chiar mai mult, daca stim cum sa le primim. De multe ori cand ti se da o critica esti tentat sa spui: “dar cine crezi ca esti tu?... ce stii tu despre mine?”… si de multe ori si mie mi-a venit sa reactionez asa. Si chiar am reactionat asa de multe ori. Insa odata parca o forta supranaturala m-a prins de gat si m-a oprit, spunandu-mi: “De ce esti atat de surprins ca cineva a vazut ceva in viata ta pe care ar trebui sa o corectezi?... imagineaza-ti daca acea persoana ar sti despre tine tot ceea ce eu stiu!”… si in momentul acela

mi-am spus: “bine punctat!... m-ai prins”... pentru ca de fapt eu sunt mult mai rau decat par a fi. Toti vrem sa parem si sa aratam cat mai bine. Cand te duci undeva, vrei sa pari stupid?... Cand te imbraci dimineata o faci ca sa arati rau?...NU… o faci ca sa arati cat mai bine!... nu-i asa?... Iar modul in care ma vede cineva este modul in care ma vede el.

Daca vreau sa ajung la rezultate in viata, TREBUIE sa invat cum sa reactionez si in fata slabicuinilor pe care le am. Evident ca trebuie sa tin cont de ce mi se spune de catre cineva, poate si altcineva ma vede in acel fel, doar ca nu imi atrage atentia, si eu continui sa actionez in mod gresit si astfel se poate ca de multe ori sa fiu eu gresit inteles, chiar daca intentiile mele sunt cele mai bune. Daca tu vrei sa te dezvolti si sa devii mai bun, va trebui sa inveti cum sa te descurci cu slabiciunile tale, cum sa le minimalizezi, cum sa le corectezi. Si pentru asta in primul rand va trebui sa admiti ca exista, si apoi sa admiti si in fata altora ca exista.

Uite un mod de a raspunde cand cineva te critica:

“Stiu!... Ai dreptate. Asta crezi tu despre mine?... Asta este inca nimic. Sunt mult mai rau decat spui tu acum. Ar trebui sa ma cunosti asa cum ma cunosc eu!”…

Daca spui asa l-ai dezarmat. El nu mai are ce sa spuna. Daca alegi sa reactionezi cu manie si incepi sa-l contrazici, vei sfarsi intr-o cearta in contradictoriu in care pana la urma nimeni nu invinge. Dupa doua ore de cearta tu vei pleca, gandind in sinea ta ca ai dreptate, iar cealalta persoana va ajunge acasa gandind si el ca a avut dreptate. Nimeni nu a obtinut nimic. Sau poti reactiona tot cu manie si sa nu spui nimic, sa tii in tine si sa iti consumi pretiaoasa energie emotionala doar gandind si enervandu-te din ce in ce mai tare. Ce ai rezolvat cu asta?... Nimic!...

Daca i-ai dat dreptate, l-ai dezarmat. Persoana nu mai are ce zice. Poti ajunge sa fii chiar recunoscator si sa continui: “Iti multumesc ca mi-ai atras atentia!”… L-ai dezarmat si mai tare. Si poti face asta si in cazul in care tu chiar crezi ca TU esti cel care are dreptate. Pentru ca odata dezarmat, tu poti continua in felul acesta:

“Esti deschis sa te uiti un pic si din partea asta?... Esti deschis sa te uiti un pic si in felul acesta?... Uite care a fost motivul pentru care eu am procedat in felul in care am procedat la momentul acela”. Si el este deja dezarmat de prima data cand i-ai dat dreptate. Nimeni nu se va mai certa dupa ce i s-a dat dreptate. Si atunci se va uita. Cu siguranta ca doua minti puse impreuna pentru aceeasi cauza, pentru acelasi lucru sunt mai bune decat una singura. Daca varianta ta este mai buna, cu siguranta ca sansele de

a-l face sa o accepte sunt mai mari decat printr-o cearta. Daca varianta lui este mai buna, tu trebuie sa fii flexibil sa o adopti. Sau poate iesi o a treia posibilitate care sa fie si mai buna, o varianta care sa fie undeva la mijloc.

In viata nu are rost sa pretinzi ca esti perfect. Nu are nici o valoare sa faci asta. Nu esti perfect. Nu o sa fii niciodata perfect. Decat sa pretindem ca suntem perfecti este mai bine sa lasam oamenii sa ne arate acele zone unde ar fi bine sa mai crestem, acele zone unde avem slabiciuni. Definitia ta pentru succes sa fie crestere constanta. Si atunci cand cineva iti arata o asemenia zona in care ar trebui sa te schimbi, tu imbratiseaz-o si continua sa cresti, sa devii mai bun si mai bun. Daca vrei intradevar sa cresti poti face asta: … sa spui prietenilor si familiei si celor apropiati… “daca veti vedea la mine sau la modul in care fac un anumit lucru ceva care m-ar putea ajuta sa devin o persoana mai buna, mai performanta, v-as ruga

sa-mi spuneti deschis. Ma iubiti sau tine-ti suficient de mult la mine ca sa faceti asta?” Daca ai invata sa faci asa, acet lucru te va scuti de mult “raustres” care ar aparea in viata ta.

   A patra zona, cea in care vorbim de relatia si modul in care privesti alti oameni. Aici trebuie sa vezi in fiecare om partea lui buna si sa te axezi pe asta, pe partea lui buna.

   Iar a cincia zona este relatia ta cu timpul, sa ai o perspectiva corecta in modul cum iti folosesti timpul. Cele doua cuvinte care caracterizeaza epoca in care traim sunt urmatoarele: “multumit sau nemultumit”. Vietile noastre sunt pline, sunt foarte ocupate si cu toate acestea suntem tot mai nesatisfacuti. Modul in care sa te descurci in fata timpului este sa te focalizezi pe ce este important si nu pe ce este urgent. De cele mai multe ori noi facem lucrurile care sunt urgente si nu acordam timp lucrurilor importante. Ce este cu adevarat important?... Pune-ti aceasta intrebare.

Daca tu ai fi pe patul de moarte acum, ce ti-ai fi dori sa faci mai mult?... care sunt lucrurile pe care ai fi dorit sa le faci mai mult si mai des?...

Probabil ca ai fi vrut sa petreci mai mult timp cu familia, probabil ca ai fi vrut sa fi avut mai multa grija de tine fizic si emotional, poate ai fi vrut sa fi avut relatii mai bune, mai de calitate, poate ai fi vrut sa ai un impact mai mare in viata oamenilor… nu stiu… dar modul in care rezolvam stresul negativ care apare din relatia cu timpul este sa ne focalizam pe lucrurile care sunt importante. Gandeste, planifica, odihneste-te si construieste relatii.

   Daca in aceste cinci zone tu iti vei dezvolta perspective corecte, vei deveni un om cu mult mai mult succes vei fi mult mai fericit in viata, si vei avea un impact mult mai mare asupra celor din jurul tau… iar alegerea iti apartine. Si as vrea sa inchei acest capitol cu o povestioara:

Cand cei mai multi aud numele de Nobel se gandesc la premiul pentru pace. Asta este insa doar a doua parte a povestii. Pentru ca atunci cand Alfred Nobel era in varful carierei, fratele lui mai mare a murit in mod tragic. Iar din greseala in ziarele nationale franceze a aparut anuntul ca Alfred Nobel ar fi murit. Cum ar fi ca sa te trezesti maine dimineata si sa citesti in ziar ce scriu ziarele despre tine ca si cand tu nu mai esti., sa iti citesti necrologul. Iata cum scriau ziarele :

“Alfred Nobel si-a facut milioanele creind arme de distrugere in masa care sa duca la anihilarea rasei umane de pe suprafata pamantului si distrugerea omenirii.”… El era privit si lumea isi aducea aminte de el ca o persoana care distrugea oameni pentru ca si-a castigat banii prin inventiile facute la producerea dinamitei si a altor explozibile. Cand a vazut acel necrolog in fata lui, a fost ca si cum cineva l-ar fi pocnit in cap. Si atunci

si-a zis:… “eu nu vreau ca lumea sa-si aduca aminte de mine dupa ce nu voi mai fi ca o persoana care a distrus si a facut rau omenirii, vreau ca lumea sa se gandeasca la mine ca la un om al pacii si a binelui”. Si astfel din acel moment si-a luat banii si timpul si talentul si le-a pus in slujba pacii. Si astazi este comemorat ca un om al pacii.

Una dintre cele mai importante decizii pe care le vei face vreodata este ce fel de mostenire vei lasa dupa tine?...

Trebuie sa te scapi de stresul negativ, de raustres-urile care apar in viata ta. Si este doar alegerea ta sa faci asta. Tot ce pot sa-ti spun este sa nu iti mai pierzi emotia emotionala pe teama, pe frica, pe nervi, pe neincredere, pe manie, pe suparare, pe ingrijorare … dezvolta o perspectiva corecta de a privi lucrurile si vei invinge stresul!!...

 

Voteaza:
Rating curent: (5 voturi)
 
Avatarul lui supermiki
supermiki a scris pe 25 Iulie 2010, 18:32

- He he he... a iesit cam lung... as fi curios cati vor avea rabdarea sa o parcurga pana la sfarsit.

Avatarul lui Nuovamente_Robertina
Nuovamente_Robertina a scris pe 25 Iulie 2010, 19:45

Uite ca eu am citit pana la sfarsit si nu regret caci....am avut cate ceva de invatat!Pana la urma totul tine de autocontrol.....iar autocontrolul tine de exercitiu si de timp! Cel mai mult mi-a placut partea aceea in care vorbesti despre mandrie..... Una peste alta...felicitari Miki!

Avatarul lui supermiki
supermiki a scris pe 26 Iulie 2010, 12:55

He he... uite ca se mai gasesc cititori... ma bucur ca am putut sa iti dau niste imformatii pe care simti ca iti folosesc...

Avatarul lui mari58
mari58 a scris pe 28 Iulie 2010, 19:27

tu crezi ca nu citesc?gresit si pina la capat am o problema de sanatate incerc sa o imbratisez,incerc sa traiesc cu ea,sa fiu puternica sa vad daca o sa reusesc intradevar miam facut cu asta mult rau-stres schimbam placa Miki sa vedem ce va fi?numai bine prietenul meu drag si stii cum te alint eu tuc ochii aia frumosi si mintea ta nu team mai alintat demult

Avatarul lui Issab3lla
Issab3lla a scris pe 29 Iulie 2010, 18:36

si eu am citit pana la sfarsit si intr-adevar spui lucruri interesante aici, atat sfaturile, cat si povestioarele...dar din pacate unele chestii sunt destul de greu de pus in practica...desi probabil daca fiecare ne-am stradui mai tare sa ne cunoastem pe noi, sa ne valorificam calitatile si sa invatam sa ne acceptam defectele..probabil ne-am face viata muuult mai usoara. exceptand micile greseli gramaticale din textul tau (sper ca nu te deranjeaza intr-adevar criticile constructive asa cum ai spus:P), postul tau e super. bravo;)

Avatarul lui pickard
pickard a scris pe 12 August 2010, 16:24

"inteligenta emotionala"e prima oara cand aud aceste doua cuvinte asociate ...de fapt eu stiam din bioritmuri ca exista la fiecare om un bioritm intelectual, unul fizic si unul emotional care se pot influenta intre ele in anumite perioade dar de inteligenta emotionala nu stiam...o sa mai cercetez

Avatarul lui pickard
pickard a scris pe 12 August 2010, 16:29

scuze! eram un ignorant::)) am dat o cautare pe google si am aflat care e treaba cu inteligenta emotionala.mda! as putea spune ca si eu sunt inteligent emotional dupa ce am citit 3 minute...

Avatarul lui supermiki
supermiki a scris pe 13 August 2010, 21:51

Sincerele mele felicitari nymoy !!... tu ai reusit in 3 minute ceea ce mie mi-a luat cativa ani buni... si consider ca nici acum nu sunt inca acolo unde mi-as dori... stiu ca inca mai am de lucrat la mine.

Avatarul lui supermiki
supermiki a scris pe 13 August 2010, 22:02

Iti multumesc Issabe3la pentru comment... intr-o zi am sa imi fac timp sa fac si corecturile

Avatarul lui anastasia_m
anastasia_m a scris pe 8 Octombrie 2010, 19:00

Foarte adevarat ...am reusit sa ma transpun in situatiile expuse de tine si sa experimentez .....ai foarte mare dreptate!!!!ne facem singuri rau cu propria noastra minte !!!si apoi ne este atat de usor sa aratam cu degetul spre altii!!!!

Avatarul lui supermiki
supermiki a scris pe 16 Octombrie 2010, 13:05

- Ma bucur pentru aprecierea ta anastasia_m, iar daca ai constientizat ca ne facem singuri rau, atunci e bine. Pentru ca faptul ca ai constientizat este primul pas pentru a indrepta lucrurile.

Avatarul lui artzest
artzest a scris pe 19 Octombrie 2010, 13:50

Multumesc Miki. Pentru efort, pentru perseverenta, pentru staruinta, pentru daruire. Excelenta sinteza ta. Nu am reusit sa o citesc aici (fontul este prea mare, greu de urmarit, sufocant) Am copiat textul intr-un editor si l-am ordonat pe gustul meu pentru a-l putea urmari. A meritat efortul! :) Multumesc din nou pentru ordinea pe care m-ai ajutat sa mi-o fac in minte.

Avatarul lui supermiki
supermiki a scris pe 19 Octombrie 2010, 14:21

- Ma bucur sa aud ca ceea ce am facut a ajutat pe cineva... acesta este si motivul pentru care postez. Daca macar o persoana s-a folosit si i-a fost de ajutor ceva din ce postez, inseamna ca efortul meu nu a fost zadarnic.

Avatarul lui Coaristana
Coaristana a scris pe 20 Octombrie 2010, 11:32

Si mie mi-a folosit si m-au pus pe ganduri unele situatii descrise de tine acolo. De multe ori nu stim cum trebuie sa procedam si ne lasam orbiti de furie, mandrie, teama, panica si stricam o zi, o seara, o vacanta, realtii cu cei din jur si pana la urma ne stricam amintirile si viata.

Avatarul lui Coaristana
Coaristana a scris pe 20 Octombrie 2010, 11:32

Si mie mi-a folosit si m-au pus pe ganduri unele situatii descrise de tine acolo. De multe ori nu stim cum trebuie sa procedam si ne lasam orbiti de furie, mandrie, teama, panica si stricam o zi, o seara, o vacanta, realtiile cu cei din jur si pana la urma ne stricam amintirile si viata.

Avatarul lui Coaristana
Coaristana a scris pe 20 Octombrie 2010, 17:38

Imi cer scuze pentru dublura:)

Avatarul lui supermiki
supermiki a scris pe 20 Octombrie 2010, 23:52

Ma bucur Coaristana daca am putut sa-ti fiu de ajutor si daca crezi ca iti foloseste.

Postare comentariu