Se spune ca nu te nasti femeie, ci devii. Intru totul de acord. Cu toate acestea, intrebarea care se ridica este cand devii femeie? Care sunt criteriile pe care trebuie sa le intrunesti? Sunt criterii fizice, emotionale? Exista o varsta la care esti femeie si o varsta la care esti mai putin... femeie?

Conceptul de “femeie” mi se pare oarecum vag delimitat. Etapele pe care trebuie sa le parcurgi par a nu se sfarsi si in cele din urma, cand experienta de viata te califica pentru minunatul titlu realizezi ca ai ajuns prea tarziu la final, prea tarziu pentru a te putea bucura de trofeu.

O femeie de 50 de ani nu este mai putin femeie decat surata ce numara de doua ori mai putin ani. Nu le diferentiaza varsta, ci experientele diferite - a nu se citi experiente de viata.

Atitudinea noastra fata de imbatranire este puternic negativa. Asociem inaintarea in varsta cu limitarea posibilitatilor si ne e teama ca nu cumva cineva sa ne ingradeasca pretioasa libertate. Ramanem paralizati in trecut sau in viitor si uitam de prezent. Uitam sa ne comportam specific prezentului. Luam in calcul numai limitele noastre, dar nu luam in calcul si numeroasele noastre posibilitati.

Timpul nu este un dusman, timpul nu se masoara in secunde, minute, ore, ani, decenii etc. ci in emotii, in clipe frumoase ce par a dura o vesnicie.

Fiecare varsta are propriile bucurii, fiecare varsta se traieste altfel, fiecare femeie este unica. Cu toate acestea, toate suntem frumoase atat pentru noi cat si in ochii celui care ne iubeste, suntem tandre cand ne alintam copilasul, suntem curajoase si fragile, suntem deopotriva copile si femei. Timpul este de partea noastra atata timp cat il infruntam cu demnitate. Toate editorialele Kudika »