Setari Cookie-uri

15+ citate cutremurătoare care te vor face să citești (și) cartea „Povestea slujitoarei”

"Povestea Slujitoarei" de Margaret Atwood s-a impus de câțiva ani drept una dintre cele mai relevante scrieri. Este foarte populară pentru modul cum tratează problemele societății, condamnând multe dintre neajunsurile unor comunități, din prisma religiei și a politicii. Cartea a beneficiat de o adaptare într-un serial cuprinzător, premiat și năucitor, care anul viitor va reveni cu sezonul 3.

În 1985 Margaret Atwood publica “Povestea Slujitoarei”, o carte care pare tot mai relevantă astăzi, într-un prezent în care nimic nu este permanent. O poveste care îmbracă în note nedrept de frumoase lucruri întunecate, unele care te marchează și te obligă cumva să îți pui întrebări. Dar și să îți iei notițe, pentru că romanul abundă în fraze care îți distrag involuntar atenția de la patimile protagonistei principale.

Scrisă la persoana întâi, din perspectiva personajului feminin principal, o cunoaștem prin diverse monologuri pe Offred, o femeie prizonieră într-o lume care a privat-o de drepturile pe care în urmă cu câțiva ani le avea. Lumea s-a schimbat în Noua Anglie, Gilead, loc în care Slujitoarele - femei alese din rândul celor care au păcătuit cumva - trebuie să facă, să poarte și să își dea copiii făcuți cu Comandații care nu pot avea moștenitori cu soțiile lor. Autoarea schițează o teocrație totalitară: un guvern rasist, homofob și sexist a instaurat un regim toxic.

Citește și:

Versiunea distopică imaginată de Margaret Atwood a beneficiat din nou de atenția publicului abia de curând, mai exact de anul trecut când Hulu s-a decis să îi dedice un show de televiziune - “The Handmaid’s Tale”. Se mai făcuse o încercare de ecranizare prin ‘90, dar abia abordarea făcută de adaptarea cu Elizabeth Moss în rolul principal este exact așa cum ți-o imaginezi când parcurgi filele cărții: răvășitoare.

povestea slujitoarei

Vezi variante carte

Pentru că sunt extrem de atașată de carte și de cele două sezoane din serial, am ales să împărtășesc cu voi câteva dintre cele mai marcante citate din cartea "Povestea Slujitoarei" semnată de Margaret.

Citate cu impact emoțional din "Povestea Slujitoarei"

  • “Ca toate celelalte, liberatea este relativă.”
  • “Durerea te marchează profund, atât de profund că nu se vede. Nu se vede, ai uitat.”
  • "Îmi pare rău că povestea asta nu e altfel. Îmi pare rău că nu e mai civilizată. Îmi pare rău că nu mă arată într-o lumină mai bună, dacă nu mai fericită, cel puțin mai activă, mai puțin şovăielnică, mai puțin distrasă de banalități. Îmi pare rău că nu este despre dragoste sau despre lucruri înțelese brusc, de mare iimportanță în viața unui om, sau măcar despre apusuri, păsări, furtuni cu ploaie sau despre zăpadă.”
  • “Mai bine nu înseamnă niciodată mai bine pentru toată lumea. Întotdeauna înseamnă mai rău pentru unii.”
  • “Când ne gândim la trecut, alegem lucrurile frumoase şi vrem să credem că totul era frumos.”
  • “ Libertatea unui şobolan într-un labirint: e liber cât timp se menține în interiorul labirintului”,
  • “Mi-ar plăcea să fiu fără ruşine. Mi-ar plăcea să fiu neruşinată. Mi-ar plăcea să fiu ignorantă.”
  • “Trăieşte în prezent şi profită cât poți, e tot ce ai.”
  • “Într-o zi te uiți la bărbatul respectiv şi-ți spui în gând “Te-am iubit”, şi vorbeşti deodată la trecut şi te cuprinde uimirea când vezi ce lucru surprinzător, precar şi prostesc ai putut face şi înțelegi de ce la timpul respectiv prietenii şi-au dat o părere evazivă.”
  • “Nu de fuga noastră se tem ei. Nu am ajunge prea departe. Ci de alte forme de evadare, de impulsul lăuntric de a te elibera atunci când ai un obiect tăios la îndemână.”
  • “Sănătatea mintală e o posesiune de mare valoare şi o prețuiesc cu grijă, cum făceau oamenii cu banii odinioară. O economisesc, să am destul când va veni timpul.”

The Handmaid's Tale

Citește și:

Sursa foto Youtube/ Hulu

  • “Poți fi gelos numai pe cineva care are ceva ce crezi că ți se cuvine ție.”
  • “Aşa cum ştiu toți istoricii, trecutul este o mare de întuneric plin de ecouri. Unele voci pot ajunge până la noi, dar ceea ce ne spun este plin de obscuritatea matricei din care provin; şi oricât am încerca, nu putem întotdeauna să le descifrăm precis în lumina mai limpede a zilelor noastre.”
  • “Nu-i lăsa pe nemernici să te distrugă.”
  • “Noi eram cei care nu apăream în ziare. Trăiam în spațiile albe de la marginea tipăriturilor. Aveam, astfel, mai multă libertate. Trăiam în spațiile libere dintre povestiri.”
  • “Să ceri iertare e un tip de putere de asemenea. Să ceri iertare reprezintă un tip de putere şi să o refuzi sau să o acorzi este tot un tip de putere, poate cea mai mare.”
  • “Dar oamenii sunt gata să facă orice mai degrabă decât să admită că viața lor nu are nici un sens.”

Ce face din “Povestea Slujitoarei” de Margaret Atwood o carte obligatorie?

Aș spune că lectura, calitatea acesteia, dar ar fi prea puțin cuprinzător. Un prim motiv relevant ar fi faptul că deși cartea “Povestea Slujitoarei” are peste trei decenii, aceasta a trecut testul timpului și a devenit mai populară odată cu trecerea anilor. Reușind să aducă în centrul atenției violența asupra femeilor, nu devine nicio secundă o scriere feministă, ba chiar autoarea reușește să se concentreze așa cum trebuie asupra unor teme mai radicale - religia și politica.

Citește și:

Subiectul te invită să reflecți cumva la modul în care societatea valorifică femeilie, corpul lor și dreptul la reproducere. Doar că nu este vorba doar despre asta. Pentru că te inspiră să vrei mai mult de la tine, să reconsideri unele alegeri și, pe cât de forțat poate părea, te învață să te bucuri de viață, de frumusețea ei și de libertatea pe care o ai.

Chiar dacă romanul “Povestea Slujitoarei” pare dureros pe atât de interesant va fi cu totul, o experiență de care orice iubitor de literatură și film ar trebui să se bucure. Și îmi place să cred că suntem prietene și nu aș scrie despre ceva ce știu că nu ți-ar plăcea.

Semnat: CineAmator

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.