Setari Cookie-uri

Cum să ai tenul proaspăt și luminos întotdeauna?

Tenul proaspăt și luminos este un dat aproape pentru toate femeile la vârsta adolescenței și mai apoi pe la 20 de ani. De pe la 30 de ani lucrurile se schimbă. Un pahar de vin în plus se vede a doua zi, căci pielea e mai puțin fermă. O noapte nedormită este deja motiv să cauți un concediu la Spa. Și-apoi stresul cotidian, micile momente de răsfăț dulce sau cu cafea, ori poate perioadele în care renunți la sport sau dereglările hormonale, toate (toate!!!) se văd.

Pete, piele ternă, ne-elastică, umflată, cu roșeață, cu erupții de acnee sau dimpotrivă cu roșeață de la deshidratare. Există vreo modalitate, totuși să ai un ten tânăr și luminos și după ce ai trecut de pragul de 30 de ani? Da, pe scurt. Iar pe lung, ceva mai jos!

Tenul proaspăt și luminos este o utopie uneori. Și nu neapărat pentru femeile trecute de 30 de ani. Până la urmă toate femeile au această prioritate în ritualul de frumusețe. Așa că, pentru doamne și domnișoare, indiferent de vârstă, voi scrie mai jos ce m-a ajutat pe mine să am tenul dorit, de la sfaturi până la cosmetice de față, care ajută și cea mai încăpățânată piele.

Și știu ce spun! Tenul meu este în același timp extrem de uscat și gras. Este o combinație ”minunată”, când vine vorba de îngrijire. Și pentru asta le mulțumesc bolilor autoimune și tulburărilor hormonale, care, iată, nu doar că îmi dau bătăi de cap în căutarea celor mai buni endocrinologi, dar îmi fac și pielea mai puțin frumoasă. Și dacă eu reușesc, oricine poate!

Citește și:

Între piele uscată și puseuri de exces de sebum sau acnee adultă, am reușit să găsesc un balans. Așa că am mi-am propus să împărtășesc ce cosmetice pentru ten proaspăt mi-au salvat pielea. Și ce alte recomandări de stil de viață îmi merg mie bine, și cred că se potrivesc pentru orice organism și orice tip de piele. Așadar, dacă și tu te confrunți cu o piele nu tocmai cum o visezi, citește mai jos cum să ai tenul sănătos.

Împrospătează tenul cu o cremă cu protecție solară

Ei bine, da! Nu doar că ne salvează de melanom sau arsuri solare, dar crema cu protecție solară UVA și UVB potrivită face minuni și pentru obținerea unui ten tânăr și luminos, cât mai mult timp. Cum așa? Păi e simplu! Peste 90% din riduri sunt de la expunerea la soare. Așa că este mai simplu să previi degradările lăsate de soare pe piele, decât să le repari. Eu folosesc cremă cu SPF și vara, și iarna, și toamna sau primăvara. Încerc pe cât posibil să nu „chiulesc”, și să aplic mereu protecția solară.

Citește și:

Pentru a păstra tenul proaspăt și luminos cât mai mult timp, și pentru a contracara efectele razelor soarelui, caută o cremă ce te protejează și de razele UVA – cele care cauzează îmbătrânirea prematură – dar și de razele UVB (cauza principală a cancerului de piele).

Ce a funcționat pentru mine? Spray-ul revigorant cu SPF

Mare grijă la rutina de îngrijire: curăță pensulele și alege un serum de întinerire

De la SPF, trecem puțin și prin trusa ta de machiaj. Nu ai zice, dar periile, bureții, pămătufurile sunt medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor, mai ales dacă rămân celule din piele pe ele (și rămân!) dar și pentru că sunt în general ținute în baie, nu-i așa? Găsisem cândva informația conform căreia peste 70% dintre femeile ce nu curăță pensulele și trusa de cosmetice colectează atât de multe bacterii încât ajung să dezvolte acnee sau erupții de coșuri. Și-atunci, adio ten tânăr și luminos!

Citește și:

Spală pensulele de farduri o dată la două-trei săptămâni, iar tot ce ține de aplicarea fondului de ten o dată pe săptămână. Spală-le cu apă călduță și săpun de față, zvântă-le și usucă-le la aer, nu cu foehn, de exemplu!

Și acum, cât pensulele se usucă, să vorbim și despre serumul de față. Da, da, te gândești că ai tot timpul să îl folosești când vei ajunge de vârsta mamei tale, dar nu e chiar așa. Serumul este mai concentrat decât multe cosmetice pentru ten proaspăt, și ai nevoie de cantitate mică pentru a vedea rezultare. De aceea, nu te zgârci la preț!

Pentru a întreține tenul proaspăt și luminos, alege un serum cu antioxidanți, apărarea majoră a pielii împotriva radicalilor liberi și a stresului (sau a unui pahar în plus de prosecco!). Un serum bun va întreține producția de colagen, deci vei avea o piele cu o structură sănătoasă, cu aspect proaspăt, tânăr, o piele fermă. Extra pont: aplică serumul pe pielea proaspăt spălată!

Citește și:

Cum să ai tenul proaspăt și luminos

Cosmetice profi și dermatocosmetice pentru ten sănătos

Cum să ai tenul proaspăt și luminos? Începe să folosești cosmetice pentru față cu retinol

Este important și ce cosmetice pentru față folosești dar și ordinea în care le aplici. Dacă vrei un ten luminos, contează rutina. De exemplu, pe mine m-a ajutat să aplic mai întâi produsele cu ingrediente active mai multe, direct pe piele, mai întâi. Repet că este esențial să ai pielea spălată și uscată (prin tapotare, te rog, fii delicată!).

Dacă folosești mai mult de un produs activ (de exemplu, eu folosesc serum antioxidant și produse cu retinol), aplică mai întâi loțiunea sau crema cu consistență mai subțire. Tot ce este solubil în apă se aplică mai întâi, produsul mai vâscos fiind la final, pentru a nu bloca absorbția celuilalt. De exemplu: începe-ți rutina de dimineață cu crema hidratantă. Las-o să penetreze pielea și apoi aplică crema cu SPF!

Citește și:

Și pentru că am vorbit de retinol, acesta este secretul pentru tenul proaspăt și luminos. Pe mine m-au ajutat cremele cu acest ingredient. Apoi am căutat informații și am aflat că retinolul susține regenerarea celulară, susține producția de colagen (ieeei, piele elastică!), deci vei avea un ten tânăr și luminos. Caută cosmetice pentru ten proaspăt cu retinol-A, care combate și îmbătrânirea pielii. Aceste produse te vor ajuta să combați și ceva din problemele cauzate de soare. În plus, este eficient și în combaterea acneei.

Cele mai bune cosmetice pentru ten au retinol

Exfoliere, demachiere, tonifiere, hidratare & pe repeat!

Ai zice că nu contează aspectul porilor tăi, dar ceva atât de mic impactează felul în care arată pielea ta. Porii mari fac ca tenul să pară mai bătrân, mai tern. Cum să ai tenul sănătos? Având grijă de porii tăi. Adică: porii se măresc când sunt plini de mizerie, de sebum, de celule moarte, de keratină (o proteină din epidermă). E nevoie să faci ceva curățenie!

Citește și:

Așa că exfoliază zilnic tenul cu un produs delicat, eventual cu cosmetice pentru față cu acid glycolic sau acid salicilic. De ce astfel? Pentru că aceste ingrediente, spun specialiștii, fac pielea moale, catifelată, fină și o curăță, de asemenea.

Foarte important pentru a avea tenul proaspăt și luminos este să te demachiezi înainte de culcare, zilnic. Machiajul sau mizeria de peste zi trebuie înlăturate pentru a nu bloca porii, căci astfel se repetă ciclurile de mai sus. În plus, iată ce am mai aflat: multe produse de machiaj au un derivat din zahăr, care dezvoltă fungi peste noapte. Așa că insistă cu demachierea, și mai ales atenție sporită la zona ochilor!

Pe lista de cosmetice pentru ten proaspăt trec și crema hidratantă, după exfoliere și curățare. Majoritatea cremelor și loțiunilor de hidratare creează o barieră pe suprafața pielii, pentru a reține hidratarea. Dar tenul se răcește evaporând apa, așa că efectul dispare rapid. Pe mine m-au ajutat cremele cu silicon natural, pe care le aplic când tenul este umed. Ele mențin tenul proaspăt și luminos întrucât rețin hidratarea timp de 24 de ore. Pielea pare mai plină, mai tânără, ridurile mai puțin pronunțate! Pentru mine e tot ce trebuie!

Extra pont: Ai mai grijă când te pensezi sau te epilezi facial, întrucât orice astfel de ritual, deși necesar, creează cicatrici, pete, roșeață. Pregătește pielea spălând zona cu loțiune antibacteriană și utilizează după epilare sau pensare o loțiune specială, nu alcool!

Extra tips & tricks pentru a întreține tenul proaspăt și luminos, indiferent de vârstă

Acum că am discutat despre gama mea de cosmetice pentru ten proaspăt, aș mai avea câte ceva de zis. Un ten tânăr și luminos se păstrează și cu ceva îngrijire interioară, nu doar externă. De exemplu, pe lângă recomandările mele de cosmetice de față, iată cum să ai tenul sănătos, cu ponturi de alimentație și stil de viață:

  • Tenul proaspăt și luminos are nevoie de seleniu, care crește elasticitatea pielii, deci de nuci, pline de acizi grași, uleiuri de calitate, care cresc repararea dermei.
  • Dezinfectează-ți telefonul sistematic! Telefonul este mai murdar decât o toaletă publică, bleah!
  • Pe cât posibil redu consumul de lactate, care conțin hormoni ce stimulează glandele sebacee.
  • Dormi! Nu degeaba îi spune lumea ”somnul de frumusețe”! Somnul stimulează rejuvenarea celulară.
  • Bea un pahar de vin roșu, el conține resveratrol, antioxidanți, polifenoli esențiali.
  • Nu neglija zona decolteului, a gâtului și a pieptului. Această zonă se va rida, dacă ritualul tău de înfrumusețare se oprește la bărbie.
  • Mănâncă alimente ce hidratează corpul – deci și pielea – din interior! De exemplu: pepene, castraveți, roșii, orice alimente cu licopen!
  • Bea apă!
  • Nu uita de legume și salate! Renunță la toate alimentele cu zahăr și la orice prăjeală!
  • Uită de dușurile fierbinți
  • Scapă de ticul de a-ți atinge fața toată ziua!

Alege un fond de ten iluminator

Da, sună greu, dar nu este! Sunt doar parte dintr-o rutină ce te va ajuta să ai tenul proaspăt și luminos dorit. Și cu care te vei obișnui, dacă le introduci treptat, echilibrat în viața ta.

Și cu mai puțin stres: dacă ai uitat ceva, dacă ai mâncat un desert sau a băut un pahar de vin în plus, nu fi rea cu tine! O iei de la capăt și fără să te pedepsești. Căci cum să ai tenul sănătos și tânăr dacă te superi pe tine?

Sursa foto front page – Unsplash

Vizionare placuta


Iulia scrie. Scrie content. Scrie despre modă, beauty, vacante. Iulia scrie despre trăiri și gânduri. Iulia scrie cărți pentru copii și un roman. Iulia scrie și aplică strategii în...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.