Setari Cookie-uri

Zahărul de cocos: o minune de îndulcitor natural

Până acum câteva săptămâni, nu m-am gândit să existe zahăr de cocos. Îmi place cocosul, fulgii de cocos, apa de cocos din nuca verde, înghețata din nucă de cocos (pe-astea două din urmă am apucat să le încerc la mama lor, în țările asiatice prin care am călătorit), dar la zahărul de cocos recunosc că nu m-am gândit vreodată.

Cum am descoperit acest tip de zahăr? Ei, bine, a răsărit pur și simplu în birou, când un coleg mai curios s-a gândit să îl încerce și să îl aducă pentru toți, ca sa ne savurăm cafeaua zilnică astfel, înlocuind în acest mod zahărul alb (sau brun, uneori) fără de care rămăsesem într-o zi. Pentru mine, s-a dovedit un succes. Încă îmi beau de atunci cafeaua de la birou zilnic îndulcită cu acest zahăr de cocos. Și îmi place!

Noi am testat ce am găsit așadar: zahăr de cocos Passiflora, însă vei vedea că se găsește în mai multe variante, de la diverși distribuitori.

Zahărul de cocos: cum se obține

Așa că, de aici, a mai durat puțin de tot ca să mă informez despre ce este și ce înseamnă zahărul de cocos, cum îl pot folosi, ce beneficii ne aduce. Am aflat, înainte de orice, că este cam impropriu să îl numim „zahăr”, pentru că este, mai degrabă, un îndulcitor natural, relativ nou la noi, cu întrebuințări vechi de secole însă în unele țări asiatice precum Filipine, Indonezia, Thailanda.

Citește și:

Ce este curios însă este că, deși am fi tentați să credem că e extras din fructul nucii de cocos, acest tip de îndulcitor natural este, de fapt, obținut din seva florii de palmier în care crește fructul respectiv. :) Cum se extrage? Pur și simplu sunt tăiate florile de palmier, iar lichidul care curge din ele este colectat în vase. Acest lichid este la rândul lui încălzit pentru ca apa să se evapore și să rămână în final ceea ce numim zahăr de cocos. În funcție de procedeul de extragere a zahărului din seva florii de palmier în care crește nuca de cocos, zahărul de cocos poate avea forma de:

  • pastă de zahăr
  • pudră de zahăr
  • granule de zahăr obișnuite
  • blocuri de zahăr

Astfel, zahărul de cocos are culori diferite: de la galben foarte deschis până la maro închis, cum l-am încercat și eu deja sub formă de granule.

Citește și:

zahăr de cocos: beneficii, cum se obține Vezi mai multe variante

Zahărul de cocos: mai puțin procesat decât alte tipuri de zahăr, mai puțin dulce, dar mai nutritiv, plin de minerale și vitamine

Și zahărul de cocos este procesat, însă nu trece prin atâtea etape de rafinare precum zahărul obișnuit, cel alb, de exemplu. Iar în acest caz, chiar vorbim de un stadiu de procesare minimală. Ceea ce se traduce printr-o substanță pentru îndulcire mult mai naturală, care își păstrează astfel o mare parte din nutrienți: fier, zinc, calciu, magneziu, potasiu, vitamina C, vitamina B8, polifenoli, fitonutrienți, flavonoizi, antioxidanți, vitale pentru organismul nostru. Ce alte tipuri de zahăr și îndulcitori mai sunt atât de nutritive și benefice?

Inulina, care se regăsește în fibra compoziției de sevă din care este extras zahărul de cocos, presupune un indice glicemic mult mai scăzut decât al zahărului obișnuit din comerț (i.e. 35 față de 60). Acest lucru înseamnă că zahărul de cocos nu-ți ridică nivelul de zaharuri în sânge și e cam singurul îndulcitor natural care poate să facă asta. Ba, în plus, zahărul de cocos contribuie la scăderea colesterolului rău din organism.

Citește și:

zahăr de cocos: beneficii Vezi mai multe sugestii

Chiar și conținutul de fructoză din zahărul de cocos este unul mult mai mic decât cel din alți îndulcitori: 45% față de 90% fructoza care se regăsește în siropul de agave, de pildă. Toate acestea se traduc, în final, într-un gust mult mai puțin dulce față de alte tipuri de zahăr și îndulcitori. Totodată, trebuie să știm că aroma și gustul său variază în funcție de specia de palmier din care s-a extras zahărul de cocos respectiv. Motiv pentru care, unii colegi din birou care mai încercaseră zahărul de cocos au spus că e aromat și l-au refuzat tocmai din cauza acestui fapt. Deși la cel pe care îl testasem și eu nu se simte nicio aromă. Acum o să le dezvălui și lor ce am aflat! :D

Cum să consumi zahăr de cocos: cel mai potrivit îndulcitor natural

Uneori, am înțeles că se aseamănă la gust și cu zahărul brun (la nivel de aspect, chiar așa este și pot să confirm!), doar că e mult mai sănătos decât acesta, pentru că nu trece prin atâtea procesări și are multe valori nutritive. Ba uneori are și anumite note de aromă de caramel. În așa condiții, nu văd de ce nu l-ai include în alimentația ta ca să înlocuiești cu succes zahărul alb, chiar și pe cel brun. Sigur, dacă de regulă îți place gustul tare de dulce, va fi greu să treci la zahărul de cocos. Cum spuneam, nu e așa de dulce și va trebui să folosești mai mult ca să obții gustul cu care ești tu obișnuit(ă) la nivel de îndulcitori.

Citește și:

    Zahărul de cocos poate fi utilizat pentru a îndulci cafeaua, ceaiurile, sucurile naturale și smoothie-urile, dar și în prepararea de dulciuri de casă, precum prăjiturile – iar în creme și aluaturi conferă o textură deosebit de fină, spre deosebire de zahărul obișnuit.

    De regulă, pentru prăjituri, acesta se topește 5 minute în lichid necesar compoziției (lapte, ulei, iaurt, smântână lichidă, sos de fructe, unt topit etc.). În rețete nu este nevoie de artificii speciale: doar înlocuiești cantitatea de zahăr obișnuit necesar pentru rețeta respectivă cu cantitatea echivalentă de zahăr de cocos. Compozițiile obținute vor avea un aspect mai granulat și mai poros, datorită granulației zahărului.

    zahăr de cocos: cum îl consumi

    Vezi tipuri și prețuri

    Atenție! Din cauză că este mai puțin dulce decât alte tipuri de zahăr și îndulcitori naturali, s-ar putea să te tenteze să îl folosești în cantitate mai mare. Însă ține cont și de faptul că este un îndulcitor foarte nutritiv și, de aceea, ar trebui să îl folosești, cam ca pe orice alt aliment, cu o anumită moderație, în cantități rezonabile, eventual după o discuție cu un medic nutriționist, mai ales dacă ai anumite probleme de sănătate: suferi de diabet sau de alte boli metabolice, de boli digestive, hepatice sau renale.

    Citește și:

      Și totuși, zahărul de cocos conține și fructoză, chiar dacă într-o cantitate mult mai mică, iar acesta se transformă rapid în grăsime. Așadar, nu abuza de acest tip de zahăr, chiar dacă se arată cel mai sănătos dintre toate! Folosește-l cu măsură în îndulcirea băuturilor, precum și ocazional, în prepararea dulciurilor, ca înlocuitor de mare succes al zahărului alb și cu aport nutritiv deosebit!

      Sursă main foto: Pixabay

      Vizionare placuta


      Om cu atâtea visuri (și vise!), că nu le poate contabiliza. Dar care știe că mai târziu, cândva, se vor împlini toate. Așa cum multe i-au devenit istorii de povestit...

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.