Setari Cookie-uri

Legenda lui Nicolae

Sarbatoarea lui Mos Nicolae este asteptata cu nerabdare de cei mici si nu numai. Fiind foarte apropiata de cea a Craciunului, in multe tari acestea doua au fost reunite.

Sarbatoarea lui Mos Nicolae este asteptata cu nerabdare de cei mici si nu numai. Fiind foarte apropiata de cea a Craciunului, in multe tari acestea doua au fost reunite.

Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu in secolul IV, iar parintii lui au decedat pe cand acesta era copil. O avere destul de mare i-a ramas Sfantului Nicolae, pe care a hotarat sa o foloseasca pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi. A devenit cardinal de Myra ( pe teritoriul Turciei de azi) si a fost recunoscut ca sfant in secolul VI. Foarte multe miracole ii sunt atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta si iubirea sa fata de semeni, el fiind protectorul saracilor, marinarilor, calatorilor, fetelor maritate si mai ales al copiilor.

Obiceiul ghetutelor din noaptea de Mos Nicolae s-a pastrat ca un simbol al unei legende ce vorbeste despre bunatatea si iubirea de semeni a Sfantului Nicolae. Se spune ca era un nobil sarac ce avea trei fete foarte frumoase. Datorita situatiei financiare precare, fetele nu puteau fi maritate. Cand s-a ivit momentul maritisului surorii mai mari, in noaptea dinaintea nuntii cardinalul a pus la usa nobilului un saculet cu aur. Situatia s-a repetat si in cazul maritisului surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, nobilul s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat. De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor in fata semineului in noaptea de Mos Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva ii multumea lui Nicolae.

Sfantului ii sunt atribuite si alte legende. In Franta se spune ca au fost rapitit trei copii de un macelar, iar Nicolae i-a ajutat pe parinti sa ii recupereze. O legenda asemanatoare vorbeste despre trei studenti teologi care se indreptau spre Atena, iar in drumul lor s-au oprit la un han, unde hangiul i-a jefuit si i-a omorat. Trecad pe acolo, Nicolae a visat ceea ce se intamplase si l-a convins pe hangiu sa-si marturiseasca faptele si sa ii spuna unde a ingropat ramasitele tinerilor. Cardinalul a dezgropat corpurile studentilor si s-a rugat mult la Dumnezeu, pana cand a reusit sa ii invie.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.