Setari Cookie-uri

Legenda lui Nicolae

Sarbatoarea lui Mos Nicolae este asteptata cu nerabdare de cei mici si nu numai. Fiind foarte apropiata de cea a Craciunului, in multe tari acestea doua au fost reunite.

Intr-o alta legenda se povesteste ca Dumnezeu i-a chemat la el pe Sfantul Nicolae si Sfantul Casian. Acestia s-au imbracat in haine albe si au plecat la drum. Mergand spre Dumnezeu, au intalnit un om sarac caruia ii ramasese carul impotmolit in noroi. Sfantul Casian nu s-a orpit sa il ajute pentru a nu intarzia la Dumnezeu, dar Nicolae insa l-a ajutat pe napastuit, murdarindu-se. Cand Casian a ajuns la Dumnezeu, l-a gasit suparat. Dumnezeu i-a zis: „Esti punctual, cu o tinuta curata, dar iti lipseste ceea ce lui Nicolae ii prisoseste: dragostea fata de aproape“.

In noaptea de 6 decembrie Mos Nicolae vine cu sacul plin si aseaza in ghetutele copiilor cuminti cadouri, iar copiilor obraznici le aduce cate o nuielusa. Obiceiurile variaza, spre exemplu, in Germania Mosul ( care a fost inlocuit cu Krist Kind- pruncul sfant) are un insotitor ce ii pedepseste cu o nuielusa pe copiii care nu au fost cuminti, iar la olandezi ( unde este numit Sinter Klaas) este insotit de Zwarte Piet, care ia copiii obraznici intr-un sac. La noi Sfantul Nicolae este cunoscut ca Mos Nicolae, cel mult iubit de copii alaturi de Mos Craciun.

Un articol de Iulia D.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.