Setari Cookie-uri

5 "arme" impotriva cancerului colorectal

In conditiile unui regim alimentar dezordonat si a cresterii consumului de alimente nesanatoase incidenta cancerului colorectal este in continua crestere, acesta ocupand locul 5 in topul celor mai devastatoare boli din punct de vedere al incidentei, dar si al mortalitatii. Cancerul colo-rectal, la fel ca oricare alt neoplasm, se defineste prin inmultirea necontrolata a celulelor la nivelului unei anumite regiuni din corp - vorbim desigur in aceasta situatie de segmentul jos al tubului digestiv, adica rect si colon.

In conditiile unui regim alimentar dezordonat si a cresterii consumului de alimente nesanatoase incidenta cancerului colorectal este in continua crestere, acesta ocupand locul 5 in topul celor mai devastatoare boli din punct de vedere al incidentei, dar si al mortalitatii. Cancerul colo-rectal, la fel ca oricare alt neoplasm, se defineste prin inmultirea necontrolata a celulelor la nivelului unei anumite regiuni din corp - vorbim desigur in aceasta situatie de segmentul jos al tubului digestiv, adica rect si colon. Fara a intra in detalii in legatura cu modul de proliferare si evolutia cancerului ne vom axa in urmatoarele randuri pe un subiect care ne intereseaza pe toti: cum poate fi evitata aparitia cancerului? Care sunt acele lucruri marunte pe care le putem face zilnic si care ne pot scuti peste ani de zile de tragedii? 1. Legume si fructe Un regim alimentar bazat pe fructe si legume proaspete. Oncologii afirma ca un regim care sa includa si fructe si legume (pana la 800 g - 1 kg pe zi) poate proteja impotriva aparitiei neoplasmului colorectal. Canceriologii recomanda evitarea conservantilor si a colorantilor. Singura metoda de conservare acceptata este inghetarea. 2. Cereale si fibre Fibrele si cerealele integrale ajuta tranzitul, grabesc digestia, lupta impotriva constipatiei si a eventualelor leziuni care apar in urma acesteia. Poti manca pana la 600-800 g cereale/zi, cantitatea optima care, spun specialistii, te ajuta sa previi neoplasmul colorectal. 3. Fara prajeli Fara sa ne dam seama ne stabilim o alimentatie bazata pe prajeli si fast food. Un ou ochi dimineata, un hamburger la pranz, carne prajita seara... sunt suficiente pentru a crea un mediu optim dezvoltarii cancerului. In dorinta de a evita prajelile optam uneori pentru carnea fripta la gratar. Si aceasta insa poate fi periculoasa fiindca pe partea de carne care sta spre jar iau nastere substante carcinogene (substante care dau nastere cancerului). 4. Alcool Alcoolul determina cancer orofaringian, pulmonar, mamar si se pare, poate fi incriminat si pentru cel colorectal. Oncologii au spus un "nu" hotarat alcoolului, insa cardiologii i-au contrazis sustinand ca o cantitate moderata de alcool favorizeaza fluxul sangvin si previne aparitia bolilor cardiovasculare. Specialistii au ajuns intr-un final la o intelegere care suna astfel: femeile au dreptul la o bautura pe zi, iar barbatii doua. Ce inseamna "o bautura"? 250 ml bere sau 100 ml vin sau 25 ml alcool concentrat. 5. Activitatea zilnica si mentinerea unei greutati optime Canceriologii recomanda 30 de minute de miscare pe zi, 5 zile pe saptamana (nu neaparat efort fizic, ci plimbari in aer liber). In privinta greutatii, se pare ca atat subponderabilitatea cat si supraponderabilitatea favorizeaza aparitia cancerului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Februarie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.