Setari Cookie-uri

Protectia solara

In cadrul celei de-a VI-a editii a Conferintei Nationale de Medicina Estetica ce s-a desfasurat in perioada 19 - 21 aprilie 2007 s-a discutat atat despre noi tehnici de tratament a cancerului cutanat cat si despre metode de preventie.

De la arsuri de soare la melanom...

In cadrul celei de-a VI-a editii a Conferintei Nationale de Medicina Estetica ce s-a desfasurat in perioada 19 - 21 aprilie 2007 s-a discutat atat despre noi tehnici de tratament a cancerului cutanat cat si despre metode de preventie.

Expunerea la soare si mai exact la razele UV poate determina modificari ale pielii cu niveluri de risc si gravitate variabile:

De la arsuri solare - arsura datorata unei expuneri exagerate la soare

Pana la melanom - cancerul cel mai grav al pielii (cu risc crescut de metasteza).

Melanomul malign este o tumora maligna (cancer) care provine din melanocite (celule ale pielii responsabile de pigmentarea tegumentului). Melanomul malign apare pe piele si mucoase si secundar la nivelul ochiului.

Care este riscul Dumneavoastra de a face un Melanom?

Oricine poate face un melanom. Riscul este mai mare daca aveti:

- fototip sensibil la soare : piele, ochi si par deschis la culoare
- factori genetici predispozanti: prezenta a numeroase alunite ori antecedente personale ori familiale de tumori cutantate
- arsuri solare severe si repetate inaintea varstei de 15 ani
- obiceiul de a va bronza la solar (UVA)


UVA si UVB: Care sunt diferentele si de ce trebuie sa ne protejam?

Razele UVB

Actiunea lor se opreste in epiderm. Au o intensitate variabila in functie de sezon, ora si zi. Stimuleaza aparitia bronzului dar sunt si principalele responsabile pentru aparitia eritemului si arsurilor solare, insotite uneori de senzatii de rau general (febra, ameteli, etc).

Razele UVA

Actiunea lor este mai profunda, ajungand pana in derm. Intensitatea lor este constanta pe intreg parcursul anului. Sunt mai periculoase pentru ca nu exista manifestari vizibile ale problemelor pe care le provoaca. Acestea accelereaza imbatranirea cutanata, pot duce la reactii cutanate nedorite si la hiperpigmentare. Mai mult decat atat, razele UVA provoaca modificari la nivelul ADNului celular, care pot duce in timp la dezvoltarea tumorilor, inclusiv melanom - cea mai grava forma de cancer cutanat.

Ce ar trebui sa va alerteze?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.