Timpul trece, iar, odata cu el, fiecare moment se transforma intr-o noua aventura si orice activitate devine un prilej de joaca. Cand vine vorba de schimbatul scutecului, lucrurile se complica. Tu vrei sa lipesti lateralele, iar cel mic te surprinde cu o pirueta; vrei sa il ridici, bebelusul se misca, iar tu ramai in mana doar cu un scutec mototolit, urmand sa o iei de la capat. Insa, cu noul scutec chilotel Pampers Pants, chiar si schimbatul scutecului se transforma intr-o joaca. Noul scutec arata si se pune la fel de usor ca un chilotel: il tragi in sus si gata, bebelusul nici nu-si iese din ritm. Iar atunci cand vrei sa il dai jos rupi lateralele, il rulezi si il arunci. Este atat de simplu! Acum puiul tau se poate bucura din plin de fiecare miscare noua pe care o descopera, devine increzator in abilitatile sale fizice si, astfel, nimic nu sta in calea dezvoltarii lui armonioase.

Aproape toti micutii de 12 luni au depasit deja faza de mers de-a busilea si stau singurei in doua picioare si fac primii pasi spre un copilas mai mare; acest lucru creaza schimbari importante din perspectiva celui mic, care da piept cu noi provocari. Aceasta este varsta cand abilitatile fizice ( si alte abilitati cognitive, ca rezolvatul problemelor, limbaj si comunicare) ies in evidenta foarte mult si primele semne de independeta isi fac simtita prezenta. Explorand la alte niveluri si manifestandu-si noi abilitati, dezvoltarea psihologica si starea de bine a celui mic creste. Mai mult, atunci cand micutul implineste un anisor, este constient de separarea dintre el si cel care ii poarta de grija si simte ca are nevoie sa se simta increzator pentru o perioada. Acest lucru este dovedit in mod gradual prin separarea lui de tine – mai intai mergand in de-a busilea, mai tarziu prin mers – crescand distanta fizica fata de tine.

1) Creaza o rutina Urmand o rutina il va ajuta pe micut sa lucreze la emotiile sale de nesiguranta.

2) Incurajarea Parintii joaca un rol important in cresterea increderii in sine a copilului sau; incurajarea pozitiva este cea mai buna metoda de a ajuta copilul sa-si infrunte fricile. Incurajeaza-ti piticul sa incerce lucruri noi si sa greseasca ca o parte naturala din procesul de crestere.

3) Creaza-i un mediu in plina siguranta Crearea un mediu sigur si de incredere il va ajuta pe cel mic sa se simta increzator in sine.

4) Foloseste-te de exemple Arata-i exemple sau fa-i o demonstratie, iar cel mic se va simti la fel de increzator ca si tine.

5) Asculta cu atentie Luandu-l pe cel mic in serios, apreciindu-l si daruindu-i toata dragostea si afectiunea de care are nevoie, il va ajuta sa isi dezvolte personalitatea si stima de sine.

6) Ajuta-l la nevoie Sari in ajutor daca vezi ca nu se descurca; fiind sensibila si atenta la nevoile si frustrarile lui cand incearca lucruri noi, il va ajuta sa treaca mai departe la urmatorul stagiu.

7) Seteaza limite Setand limite pentru micutul tau, il vei ajuta sa inteleaga cum sa-si seteze limite pentru el insusi si vei crea un mediu sigur pentru dezvoltarea lui.

8) Rabdare Fii rabdatoare cu piticul tau pentru ca daca repeta aceleasi greseali de mai multe ori, va invata din ele eventual.

9) Sarbatoreste Bucura-te de partea pozitiva intotdeauna, recunoaste-o si rasplateste-o! Micutul tau simte nevoia sa auda ca a facut lucrurile bine si acest lucru il va ajuta sa fie mandru de el si sa incerce provocari noi.

10) Interactiuni Incurajeaza-l pe micut sa se joace si sa interactioneze cu alti copii si adulti.

11) Decoperiti lumea impreuna Mergi cu cel mic in locuri noi, ajuta-l sa descopere cat mai multe dintre lucrurile interesante si frumoase din aceasta viata.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: